Справочници, схемотехника, теория > Практически опит
Метализиране на полиестер /епоксидка, пластмаси/
caduceus:
Здравейте колеги,
във връзка с опростяване на прототипирането е необходимо да помедня различни изделия от полиестерна смола и пластмаса. До момента го правя с доста занимавка и не става като хората. Моля който е правил на практика медно метализиране, да даде акъл - трябва ми най-простия метод за създаване на блестящо покритие, например химичен /не ми се разправя с вани и т.н./ Понеже са единични бройки, не върви да се занимавам и с поръчки по фирмите - пък и много обяснения не ми се дават щото са странни формите ;)
Има някакви препарати от типа на Купрорапид и прочие, но не знам за електрогалванизация ли са, или за директно приложение. Платки се помедняват също, нали? Как?
Благодаря предварително
burgas61:
Здравей колега,
Мога да ти препоръчам една Пловдивска фирма ;Кристон-Прима'ООД,която метализира в камера.
Работил съм с тях,като цената им е 50лв...за да ти метализират предмет с ра3мери..60/100 см.
На мен ми огънаха едно 3мм стъкло..и го метализираха от едната страна...и стана параболично огледало:)
caduceus:
burgas61
Мерси колега, ще имам предвид инфото - но си мислех по-скоро за някакво химическо помедняване, от типа на сребърния лак. В момента режа шаубергеровите тръби и активни имплодери, играчка с медно тиксо отвътре, лепя частите, пак смола и т.н. Трябва ми нещо подобно на препарата за посребряване HG, но за мед - и върху пластмаса. Знам,че има химикали за това, дори ме устройва и някаква медсъдържаща боя
Поздрави
batplamen:
Само идея, която набързо прелетя през главата ми:
Изпаряване на тънка метална жичка /медна, желязна, алуминиева и т.н./ с помощта на електрически разряд е елементарно.
Това като център на идеята. Периферията й може да включва доста работи, някои от които са:
- камера с метални стени и подходящо статично електрическо ориентиране, за да отблъскват металните пари;
- предварително намаляване на кислорода в камерата, ако той би навредил на процеса;
- подаване на металната жичка към "искрище", което е във въздушен поток, насочен към детайла и евентуално в необходимата близост до него;
- и т.н. може да се добавят до безкрай.
Дано идеята ми има поне малко смисъл.
Успех!
getca:
Здрасти, caduceus,
Може би син камък(CuSO4.5H2O), воден разтвор. Как точно да стане не знам, нека някой наясно с химията да каже. За метални предмети електролиза, предполагам. За неметални нямам идея.
Поздрави... :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия