Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата
Оксиводороден дебитомер
Радико:
Колега
Виждал съм, пипал съм монтирал съм и съм настройвал множество такива и подобни уреди. принципа за който говориш сигурно ще работи но е толкова прецизен, капризен и скъп, че никой не го ползува. Проблемът е, че дебита на газовете е в кубична зависимост от налягането и сечението и оттам идват огромни проблеми при настройката когато тръбата е цилиндрична междината между нея и топчето е с десетки пъти по голямо сечение от това на дюзата и на практика скоростта на газа изстрелян от дюзата играе ролята на фонтан, избутва топчето до момента в който не се разфокусира достатъчно, тук вече имаме зависимост която е почти линейна и се калибрира много лесно. За това всички прецизни дебитомери за газове са такива единственото малко неудобство е, че работят само вертикално.
в края на краищата ако не вярваш провери сам необходими са ти:
Едно топче за пингпонг
Парче PVC тръба за канализация
Две тапи може и издялкани от дърво
Една трилитрова бутилка от евтино безалкохолно "с гладки стени"
Един винт М8 или М10
Малко силикон, малко сръчност и малко желание.
Успех.
Seeker:
@ Радико
Преди да почнеш да си измисляш нови прибори , прочети теорията на съществуващите. Целта не е да се направи летящо топче в бутилка, а прибор който да може да се тарира и да дава ДОСТОВЕРНИ отчети. Това което предлагаш да се направи с дюзата е странен измервател на кинетичната енергия на газа. Освен дебита, в формирането на силата участва и температурата, и налягането, и още доста други параметри. Това не е целта на меренето.
Ето как работи ротаметъра и защо този дебитомер е наречен ротаметър (въртящ се измервател) :
http://engineering-review.bg/engineering-statii.aspx?br=60&rub=623&id=1578
Радико:
Здравей Seeker
Ако си забелязал във статията публикувана в списанието на бившето "Пусково Наладъчно Управление"
сега "Старт инжинеринг" се говори за КОНИЧЕН ПОПЛАВЪК не за сферичен.
този принцип е удобен за индустриално производство защото поради очевидното технологично усложнение оправдава неимоверно високата цена на уреда. Обаче бъди така добър да си направиш труда да отвориш прикачения файл по долу и да го разгледаш при максимално увеличение за да провериш вътрешната тръбичка дали има конус. Ако пак не вярваш отиди в някой магазин за заваръчна техника, я на "Струна" я на "Редко" и поискай да разгледаш такъв редуцилвентил с дебитомер.
Аз в близките 4-5 дни няма да имам време но след това ще спретна един така както го описах да видиш че работи макар че на мен лично не ми е нужен.
П.П.
написаното в статията за ниска цена е вярно само като се сравнява с други подобни уреди и от гледна точка на индустриалния ценови стандарт където стока под 50 лв. е в графа "малоценни и малотрайни"
Seeker:
--- Цитат на: Радико в Август 26, 2012, 10:59:25 am ---............. се говори за КОНИЧЕН ПОПЛАВЪК не за сферичен............
--- Край на цитат ---
Обърни внимание на чертежа в статията - има и сферичен тип. Коничен се прави, за да не се върти около хоризонталните оси и за да се отчита по-точно към скалата.
Мисля че достатъчно е разисквано по темата, ако някой иска да си направи дебитомер всичко ще му е ясно.
valex:
Здравейте на всички !
Имам една идея относно тръбата за топчето. Вместо да се прави конусна тръбата просто да се нарежат по дължината на тръбата успоредни плитки каналчета, но така че всяко каналче да е по-късо от другото да кажем с 2-3 мм. Така по дължината на тръбата се получава все по-вече каналчета и от там по-голяма пропускливост покрай топчето.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия