Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Свободна енергия чрез "Студен" синтез - Андреа Роси

<< < (19/26) > >>

epwpixieq-1:

--- Цитат на: h2motor в Януари 07, 2025, 11:24:27 pm ---Малка турбина с кпд повече от 20% не може да направим

--- Край на цитат ---
При положение че говорите за стандартни (лопаткови) турбини саъм абсолютно съглаесн. Но има и друг турбини (вижте по темата за турбината на тесла, boundary layer - граничен слой турбини) които могат да бъдат, обемно малки (даже и няколко степенни), но с доста по-висока ефективност, на база на това че динамично пътя на парата е сипираловиедн (при оптимални работни обороти) и така много по-дълъгия път, и физико-динамичните свойства на граничния слой, дават възможност на парата да отдели огромна част от енергията си. В допълнение тези турбини могат работят (както под високо), при определна конструкция, приципно и при много ниско налягане 1-2 атмосфери.

juliang:

--- Цитат на: Радико в Януари 08, 2025, 12:20:29 pm ---
Ами не си прав в грешка си. Климатика ще те топли толкова колкото компресора повиши температурата на флуида загрявайки те тебе чак след това флуида ще достигне едно стеснение след което рязко ще се разшири.

--- Край на цитат ---
Тоест ти си представяш че флуида влиза в една 20 метрова тръба в тялото на климатика с 60 градуса, и стига другия край на тая 20 метрова тръба където се намира капилярната тръбичка пак с 60 градуса? :)
Да, съгласен съм че на края на пътя си във вътрешното тяло температурата на фреона трябва да е поне равна на температурата на помещението, която желаеш. Да речем че е 25 градуса. Тоест ти за отопление на помещението си прибрал от фреона разликата между 60 и 25 градуса.

И ми е интересно... с какъв дебит си представяш че върви фреона през системата? Колко вата ще можеш да дръпнеш от една перка, която се върти от газ, вървящ по 8 мм тръбичка?

--- Цитат на: Радико в Януари 08, 2025, 12:20:29 pm ---... И понеже турбодетандера е по ефективен от капилярната тръбичка ще охлади флуида до по ниска температура и той ще може да извлече повече енергия от атмосферата чрез външното тяло.

--- Край на цитат ---
Има известни ограничения откъм охлаждането на външното тяло. Не технологически, а чисто физични - ако го охладиш примерно до -20, той за секунди се обледенява и клиамтика спира да работи. Не че технолгично не може да се охлади до -30, че и по-ниско... Опираме и до свойствата на фреона или хладилния агент който ползваш... трябва да не замръзва при такива ниски температури...

Радико:
Юлияне по принцип като зная, че всеки мери акъла на другите според собствените си способности... Много съм изненадан, че ти можеш да допуснеш, че предполагам, че на изхода на тялото температурата е останала 60 градуса. А по въпроса колко фреон може да премине през 8 мм тръбичка:
 Ами доста  повече от колкото ти си мислиш. Да речем около половин кубик на минута въобще не е проблем. И дали забеляза, че съм написал, че ползването на такова устройство не е икономически обосновано въпреки, че принципно ще работи.

h2motor:
 То може да не се използва за отопление или охлаждане, да се използва за производство на електричество такава машина и примерно да произвежда 5- 10 киловатчаса ток просто така понижавайки температурата на Планетата, а всъщност нищо не понижава - концентрира енергия и я имаме във вид който ни е удобен за използване. Трябват топлообменници които могат да се оптимизират по всички параметри, трябва ни устройство което да превърне топлинната енергия в електричество.

Радико:
Съгласен съм H2Motor, но вече споменах поне два пъти:
Такъв мотор още няма направен. Явно ако аз не го направя ням кой друг 😉

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия