Автор Тема: Свободна енергия чрез "Студен" синтез - Андреа Роси  (Прочетена 153897 пъти)

Неактивен Makena

 • Неактивен
 • Публикации: 2
Който разбира италиянски и има малко свободно време може да почерпи и сподели информация след предстоящата на 15 януари демонстрация:

http://nextbigfuture.com/2011/01/multi-kilowatt-nickel-hydrogen-cold.html - There will be 10 kilowatt Hydrogen/Nickel cold fusion...
http://www.journal-of-nuclear-physics.com/?p=338 - статията
http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?WO=2009125444 - патента
http://www.membrana.ru/particle/15643 - Итальянцы претендуют на настоящий холодный ядерный синтез
Цитат
В новой установке соединяются никель с водородом, порождая изотоп меди и лишнюю тепловую энергию.
Цитат
"Росси объяснил, что они получали от реактора около 10-12 киловатт, в то время как на входе система требовала в среднем 600-700 ватт", — информирует издание Pure Energy Systems.

Поясним, что вход – это электричество из розетки, а выход – тепловая энергия. В данной установке она шла на испарение воды, регулярно поставляемой в систему охлаждения реактора точным насосом (технические моменты, впрочем, подробно не освещаются).

« Последна редакция: Януари 27, 2011, 11:44:51 pm от altium »

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re: Hydrogen/Nickel cold fusion, Italia
« Отговор #1 -: Януари 23, 2011, 12:46:07 am »
По пощата ми бе изпратена още информация по въпроса:

http://www.physorg.com/news/2011-01-italian-scientists-cold-fusion-video.html
« Последна редакция: Януари 23, 2011, 12:47:40 am от mzk »

Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 423
Re: Hydrogen/Nickel cold fusion (студен ядрен синтез), Italia
« Отговор #2 -: Март 23, 2011, 02:17:57 pm »
Италианецът Rossy  не се шегува:
Ready to Replace Conventional Nuclear Power

Unlike some other potential alternative energy technologies, the E-Cat cold fusion technology is commercial ready. It is beyond the prototype stage and is in process of being implemented. A one megawatt plant producing thermal energy is planned to open in Greece the second half of October later this year. This technology is not a "pie in the sky" possibility, but a reality that due to a lack of mainstream media coverage is not being broadly noticed or anticipated.
Скоро ще трябва да ходим на обмяна на опит в Гърция. Повечето от частите на реактора за студен ядрен синтез се произвеждат в USA.
Повече в http://pesn.com/2011/03/17/9501791_Welcome_Worry-Free_Nuclear_Power--Rossis_Energy_Catalyzer/
Стърлинг Алан следи темата с голям интерес. Пък и има за какво!

Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 423
Re: Hydrogen/Nickel cold fusion (студен ядрен синтез), Italia
« Отговор #3 -: Април 04, 2011, 10:12:58 am »
Още един генератор на енергия, на базата на студения ядрен синтез. Този път като катализатор се използва цирконий. Технологията позволява директно получаване на електричество, отделя се и топлина. Цирконият е по - скъп от никела, използван от Rossi, но директното получаване на електричество опростява нещата. Направена е демонстрация, при което са получени 300W електрическа енергия, при изразходване на 60W. При технологията, за съжаление се отделят газове, съдържащи тежки метали, но остатъчна радиоактивност не е регистрирана. Повече в: http://pesn.com/2011/03/30/9501800_Zirconium_Flavored_Cold_Fusion_from_Poland/

Неактивен teofilius

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 712
 • Пол: Мъж
  • Teosfera - free energy - antigravity
През последните години италиански изобретател Андреа Роси създава реактор или според неговото определение Катализатор, в който нищожни количества атомарен водород и никел влизат в реакция с отделяне на огромни количества топлина и нищожна радиация. Съотношението е над 30 пъти на изходната енергия в сравнение с енергията на входа.  Определени производители вече са купили лиценз и се очаква скоро да започнат производство.  До края на октомври тази година ще бъде пуснат в експлоатация 1МВт генератор, който ще захранва с електроенергия промишлено предприятие.
   Цитирам от превод на руски определен ключов момент от думите на изобретателя:
Цитат
  Было отмечено, Росси в интервью, что катализатором функций сломать водорода от его естественного состояния Н2 на Н + и Н-после чего никеля поглощает протонов в процессе LENR выпуская избыток тепла и радиации. Атомная паяльные лампы уже давно известно, что аномального нагрева эффекты, как факел пламени не будет гореть на ощупь, но может испаряться материалов далеко за 3200C.
   На следните адреси можете да се запознаете по-подробно с информацията по изобретението, което може да направи живота ни през следващите години доста интересен: http://peswiki.com/index.php/Directory:Andrea_A._Rossi_Cold_Fusion_Generator_(E-Cat)
http://peswiki.com/index.php/Directory:Andrea_A._Rossi_Cold_Fusion_Generator:Rossi%27s_HintsНеактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 423
Конференция на Rossi в Гърция.
На 23 06 ще се проведе прес-конференция, организирана от гръцката фирма Defkalion. На прес- конференцията ще бъдат разгледани въпроси, свързани с изобретението на Rossi и внедряването му в практиката.
http://pesn.com/2011/06/17/9501849_Defkalion_Announces_Energy_Catalyzer_Press_Conference/

Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 423
Re: Свободна енергия чрез "Студен" синтез - Андреа Роси
« Отговор #6 -: Август 18, 2011, 04:44:02 pm »
Нещата с тази технология започват да стават странни. Sterling Allan побликува 7 страници. В началото не е ясно кой лъже и кой казва истината, но към края нещата се нормализират.. Явно са се споразумели. Повече в сайта на Sterling: http://pesn.com/2011/08/11/9501893_Do_Hyperions_Dream_of_E-Cat_Reactor_Cores/.  Имам гадното чувство, че тъмните сили пак ще победят. Дано не е така и в края на годината да имаме технологията.

Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 423
Re: Свободна енергия чрез "Студен" синтез - Андреа Роси
« Отговор #7 -: Октомври 12, 2011, 12:47:36 pm »
Направен е тест на системата на Роси е Италия, университета във Болоня. Тестът е протекъл успешно и сега предстои демонстрация на 1MW системата с участие на "клиента", който до сега беше държан в тайна. Роси предлага награда за най добра компановка на системата за отопление на къщи с мощност 5кW. "Печката" е с размери 40X40X40 см. Повече в  http://pesn.com/2011/10/11/9501931_Andrea_Rossi_Answers_Questions_on_the_E-Cat/.

Неактивен sbk1

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 198
  • sgcar.hit.bg
Eнергия от нищото - или просто измама
« Отговор #8 -: Ноември 02, 2011, 12:27:27 pm »
Преди броени дни бе поставено началото на нова ера в генерирането на евтина енергия, след като нов вид суперевтин ядрен реактор заработи пред очите на учени в Болоня.

Поръчалият устройството тайнствен клиент от САЩ е обещал да заплати разработката му на неговия създател Андреа Роси. Но след доказателства, че то наистина произвежда поне 1 мегават енергия. Освен ако нещо не се обърка съвсем, разбира се.

"Енергийният катализатор" на Роси, познат и под името E-Cat, е базиран на нискоенергийна ядрена реакция, която генерира големи количества енергия само от няколко грама водород. Познат като "студен синтез", този процес е нещо, от което повечето физици предпочитат да стоят настрана. Разработката на Роси може и да има значителен брой последователи, но въпреки това все още е изключително противоречива, а някои критици дори обвиняват учения в измама.

Трудно е да се прецени дали това е велико откритие, или обикновено шарлатанство

Преди няколко седмици бе извършена демонстрация с по-малък E-Cat, която имаше за цел да опровергае някои от тези съмнения. Роси използва устройството, за да генерира пара, което от своя страна води до спорове за измервателния метод, използван за определяне на масата и температурата на парата.

По време на демонстрацията на 6 октомври E-Cat, комбиниран с топлообменнник, загрява известно количество вода. След първоначално подаване на електричество от външен източник, E-Cat започва да функционира в "самоподдържащ се режим" в продължение на три часа и половина.

Според анализ на данните, получени по време на демонстрацията от Мат Люън - представител на шведското списание за наука "NyTeknik" - по време на самоподдържащия се режим E-Cat е произвел между 2 и 3 киловата енергия, очевидно без подаване на допълнително електричество. Според италианското издание на сп. "Focus" учените, посетили демонстрацията, са избухнали в бурни аплодисменти след края й.

И все пак анализаторите не са единодушни за възможностите на E-Cat

Стивън Б. Кривит, редактор на "New Energy Times" и един от най-непоколебимите критици на Роси, е твърде недоверчиев. Съобщението му за изпитанията на 6 октомври е озаглавено: "Демонстрацията с E-Cat демонстрира загуба на енергия". Изчисленията му установяват, че по време на експеримента, включително и подготвителния му етап, общата енергийна производителност е по-малка от погълнатата енергия.

Други специалисти обаче опровергават това твърдение и са убедени, че все пак е генерирана повече енергия. От Motorola Solutions публикуват анализ, който показва, че устройството е произвело над 30 киловатчаса енергия при разход от 9 киловатчаса.

Има критики и по отношение на методите, използвани за измерване на температурата на водата, както и на факта, че демонстрацията е продължила само няколко часа.  Ако E-Cat функционира в рамките на 30 часа, Роси вероятно ще успее да опровергае предположенията, че устройството съдържа скрити батерии или други източници на енергия.

От своя страна италианският учен контрира, че по-сложните изчислителни методи биха довели до обвинения за манипулиране на данните, а 30-часовата демонстрация би била прекалено дълга за каквато и да е публика. "Стига толкова изпитания, ако отидете на пазара, ще забележите, че клиентите говорят за нас," заявява той пред сп. "Focus".

Доверие вдъхва фактът, че изпитанията вече се контролират от самия клиент

Същественото от изпитанията този уикенд е, че за първи път те се извършват не от самия Роси, а от консултанти на клиента му. Въпросният клиент, който най-вероятно е голяма американска компания (която предпочита засега да е анонимна), сам преценява дали E-Cat изпълнява обещаното, преди да плати.

Според твърденията на Роси устройството произвежда шест пъти повече енергия, отколкото потребява в процеса на генериране. Ако катализаторът не изпълнява тази норма, Роси е приел да не получи финансова компенсация, а клиентът ще остане анонимен, за да избегне лошата публичност. Ако обаче E-Cat успее, фирмата смята да се идентифицира, за да поеме финансирането на най-голямото научно откритие в областта на съвременната енергетика.

Залогът за Роси е голям. Според слуховете, той е продал собствената си къща, за да финансира разработката на катализатора - и работи по 16-18 часа на ден през последните няколко месеца, за да подготви всичко за демонстрацията.

Дизайнът на E-Cat се е променял неколкократно - първоначалните планове са едномегаватовият генератор да бъде изграден от 300 малки E-Cat устройства, след което плановете се изменят за 52 по-големи "fat-Cat"-а, но изглежда, че финалният им брой е 43.

Преди седмица Роси обяви в блога си, че едномегаватовото устройство е било изпробвано за първи път и работи отлично.

Междувременно, E-Cat започва да печели все по-голямо внимание от страна на медиите, като две от най-големите американски издания - Forbes и US National Review, посветиха статии на него. Въпреки че малко хора имат вяра в E-Cat, той може да бъде сравнен с билет от лотарията - шансовете за успех са малки, но наградата е огромна.

Дали не настъпва времето, когато вместо бойлери ще имаме домашни миниреактори

Разходите за енергия са голям проблем за много хора - дори британското правителство изрази притеснението си за високите сметки за отопление на домакинствата. След теста в началото на октомври, Роси предложи свое собствено решение: домашен E-Cat - куб с 40-сантиметрови стени, който ще произвежда цялата топлина и гореща вода, от която се нуждае едно домакинство (представете си домашния енергиен реактор "Mr Fusion" от "Завръщане в бъдещето").

Неговата целева стойност е 500 евро за киловат, така че заместването на обикновен бойлер с E-Cat ще струва 6000 британски лири - но след това отоплението може да е включено 24 часа, седем дни от седмицата, и никога повече да не видите сметка за парно.

Роси твърди, че устройството ще излезе на пазара след няколко месеца, въпреки че е ясно, че властите едва ли ще приемат спокойно идеята хората да имат миниядрени реактори в домовете си.

Евтината енергия от студен синтез ще е огромна промяна за икономиката, ала немалко измамници печелят от мечтите за безплатно електричество. Обикновено обаче те искат още малко пари, за да завършат изобретението си, и непрекъснато отлагат реалните доказателства за труда си.

Би било много смело от страна на някой шарлатанин да предложи на клиентите си да тестват сами магическия генератор на енергия, преди той да се е добрал до парите им. Да лъжеш хората със скрити батерии обаче е едно. Да фалшифицираш единмегаватов генератор под строгото наблюдение на критици изглежда практически невъзможно.http://www.webcafe.bg/id_989747143_Energiya_ot_nishtoto_-_ili_prosto_izmama

Seeker

 • Гост
Re: Свободна енергия чрез "Студен" синтез - Андреа Роси
« Отговор #9 -: Ноември 02, 2011, 02:04:48 pm »
On 28 October they are planning to test the mini-station of 1 MW. - това е от сайта  www.pesn.com.
28 октомври мина,  имало ли е успешен тест или пак нещо се отлага?

Неактивен sbk1

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 198
  • sgcar.hit.bg
Re: Свободна енергия чрез "Студен" синтез - Андреа Роси
« Отговор #10 -: Ноември 02, 2011, 03:20:44 pm »
http://ecat.com/
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2cOEHQmnG-I# - Prof. Focardi - This is an energy revolution

ИЗПИТАНИЯТА БЯХА УСПЕШНИ, НО...
http://pesn.com/2011/10/28/9501940_1_MW_E-Cat_Test_Successful/
http://www.youtube.com/watch?v=RWX7nfobB9g&feature=mfu_in_order&list=UL - Successful Test of 1 MegaWatt Cold Fusion E-CAT w Q&A by Sterling Allan - Oct 28 2011

В неделя, E-Cat завърши с успех най-голямото си изпитание, произвеждайки средно 470 киловата в продължение на повече от 5 часа. (Технически проблем обаче му попречи да постигне мощността от 1 мегават, планирана първоначално). Демонстрацията е била следена отблизо от инженери от мистериозния американски клиент на Роси, който в крайна сметка е бил удовлетворен от резултатите и е платил за разработката.

И в този случай енергията е била отделена под формата на топлина, отчетена по количество нагрята до кипене вода. Това обаче не означава, че е време да отваряме шампанското и да вещаем край на изкопаемите горива. Скептиците и сега продължават да подлагат на съмнение доколко новите изпитания наистина потвърждават използваемостта на технологията.

Първо, загадъчният американски клиент на Роси все така отказва да се разкрие. С други думи, имаме група неизвестни и неподлежащи на проверка хора, са извършили изпитания, чиито резултати не могат да бъдат анализирани от друг освен от тях самите. Второ, наблюдателите извън екипа на въпросния клиент на могли да проследят демонстрацията само за няколко минути - и по време на целия експеримент E-Cat е оставал включен към електрическата мрежа чрез кабел.

Твърди се, че външното енергоподаване е било изключено; и все пак като демонстрация би било по-убедително за реактора да бъде видимо изключен от контакта, докато работи.

Успехът на изпитанията дава шанс за допълнителни разработки на университета в Болоня - и евентуално още договори със загадъчния клиент (за чиято самоличност вече започнаха да изникват евентуални ориентири). Контрольорът на демонстрацията от страна на клиента - някой си Доменико Фиораванти, докладва за резултатите й пред мъж, към когото се обръща с "Полковник".

Тоест нищо чудно тайният клиент да е поделението за научни разработки на Пентагона - DARPA, което вече е демонстрирало интерес към проекта на Роси, но може и още да не е готово да обясни на политическите фигури в САЩ защо е похарчило милиони за устройство за студен синтез. Засега остават твърде много неясноти - но се надяваме оттук нататък енергетиката да поеме в нова посока...

« Последна редакция: Ноември 02, 2011, 10:50:44 pm от altium »

Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 423
Re: Свободна енергия чрез "Студен" синтез - Андреа Роси
« Отговор #11 -: Ноември 29, 2011, 02:44:55 pm »
За мен остава загадка защо "Светът на свободната енергия" остава толкова безразличен към това епохално откритие. Стърлинг Аллан също споделя моето мнение и се опитва да даде обяснение. Несъмнено, Андеа Росси е направил голям пробив и може би след 2 - 3 години ще сме свидетели на коренно преустройство на енергетиката на Света. Реално погледнато това е може би единствената "free energy" технология, която действително работи.

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 972
 • Life is a DIY project!
Re: Свободна енергия чрез "Студен" синтез - Андреа Роси
« Отговор #12 -: Ноември 29, 2011, 09:31:21 pm »
Vetap, сега се договарят за големите кинти и за това - как технологията на Роси тихомълком да се изгуби от хоризонта, без никой да разбере какво точно и защо е станало. По възможност - и без да опукат Роси (нали живеем в по-"хуманни" времена...).

Seeker

 • Гост
Re: Свободна енергия чрез "Студен" синтез - Андреа Роси
« Отговор #13 -: Декември 28, 2011, 07:39:44 pm »
@sbk1
Руснаците не са заинтересовани да се вадят на бял свят "free energy" технологии, защото са износители на енергийни ресурси.  Китайците и японците имат интерес да си създадат подобни технологии , но само ако политическите интереси покриват икономическите.  Остават разни малки държавици (като БГ и Италия) които  нямат енергийни ресурси и  дават луди пари за нефт. Но там глобализацията и политическия диктат от Големия брат унищожават всичко в зародиш. Та така....

Неактивен fade

 • Специалист
 • Подготвен
 • ***
 • Публикации: 103
Re: Свободна енергия чрез "Студен" синтез - Андреа Роси
« Отговор #14 -: Декември 29, 2011, 10:34:57 am »
Ето го развитието
Така се прави!

P.S. И стига вече с тия писания за конспирации... това звучи много несериозно!
« Последна редакция: Декември 29, 2011, 10:50:16 am от fade »