Справочници, схемотехника, теория > Справочник
Вярна ли е формулата E=mc^2
технократ:
--- Цитат на: juliang в Юни 02, 2020, 10:04:01 pm ---Точно тук се намесва и теорияат на относителността.
Имаш ракета 1 тон, която се движи с 99% от скоростта на светлината примерно. Трябва да я ускориш с още 1 м/с. За това ще ти трябва импулс от двигателя от примерно 10 секунди.
И тук идва колизията... 10 секунди за кого? За оня дет е в ракетата двигателя ще работи точно 10 секуни и ще ускори ракетата точно с 1 м/сек.
Обаче за оня дет гледа отстрани двигателя ще работи не 10 секунди, а цяла минута. И ще ускори ш*баната ракета с 1 м/сек. Какъв е извода за гледащия отстрани? Ами ... някак си ракетата е станала по-тежка, очевидно.
Същото ще се случва и при забавянето, и при промяната на посоката на движение...
Затова и масата е релативистична. Зависи от гледната точка.
--- Край на цитат ---
Юлиане, мисля че е точно обратното, по часовника на този вътре в ракетата е изтекло време 2 часа, а за този извън ракетата е изтекло време 1 час, защото от гледната точка на този в ракетата, онзи отвън се движи и неговото време се забавя. Аз като казвам че този релативизъм е гнила круша, никой не ме слуша.
VITAN:
Аз защо искам пачката формули, по които се смятатат корекциите по теорията на Айнщайн (ТО) - относно GPS спътниците.
Они имат атомни часовници.
Н'ачи ако ТО работи, трябва да има корекция по импулсите за поддържане на орбита и корекция по часовниците.
Иначе само за граждански цели ще има някаква употреба - да нацелиш квартала :D и 'ич биля за военни.
juliang:
--- Цитат на: технократ в Юни 03, 2020, 11:49:38 am ---Юлиане, мисля че е точно обратното, по часовника на този вътре в ракетата е изтекло време 2 часа, а за този извън ракетата е изтекло време 1 час, защото от гледната точка на този в ракетата, онзи отвън се движи и неговото време се забавя. Аз като казвам че този релативизъм е гнила круша, никой не ме слуша.
--- Край на цитат ---
Ако приемеш че самото време се разпространява със скоростта на светлината, доста от нещата ще си дойдат на мястото.
VITAN:
--- Цитат на: juliang в Юни 03, 2020, 03:55:35 pm ---Ако приемеш че самото време се разпространява със скоростта на светлината, доста от нещата ще си дойдат на мястото.
--- Край на цитат ---
Виждал ли си куче, да си гони опашката?
Ако две коли се гонят с една и съща скорост, кога ще се стигнат? Времето и светлината 8)
filchef:
--- Цитат на: juliang в Юни 03, 2020, 03:55:35 pm ---Ако приемеш че самото време се разпространява със скоростта на светлината, доста от нещата ще си дойдат на мястото.
--- Край на цитат ---
Ми точно това е ефекта от Лоренцовите преобразувания, че времето забавя своя ход за наблюдателя който е в материалната точка движеща се със скорости близки до тези на светлината а ако бъде надхвърлена тази скорост почва да тече на обратно.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия