Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства
Отопление за 1,20 на денонощие създаде българин
nizo:
--- Цитат ---В голяма грешка си! И правия ток загрява водата. Променливият ток също създава електролиза на водата и корозира тръбите. Ако няма отдушник на вътрешния обем, гърмящия газ вдигне налягане и става чудна бомба със закъснител. И става майката.
--- Край на цитат ---
Ако се случи да гръмне на нова година, ще е ползотворно ;)
Maistora52:
Здравейте, момчета!
Това ми е първия пост тук, и ще моля за снизхождение относно количеството думи, с които ще се изкажа. Аз обичам да майсторя. Но не съм от учените инженери, само поназнайвам туй-онуй. Ако ми се покаже картинката и се добавят параметрите - правя го едно към едно.
Та така: понеже яко се засилих преди месец да си правя ННО генератор, и ми остана малко от неръждавейката, то взех че си направих и едно мини бързоварче. Само две пластинки 14х1,5см на 1мм дебелина - монтирани успоредно една на друга, на една дървена дръжка с по две винтчета, и с разстояние между пластините 8 мм.
Едно време с подобно у-ство, но по-голямо - 20х5см и междина 3,5см с монтиран на единия електрод мощен изправителен диод Д245, плюс едно брезентово чохълче, което се потапяше надянато на единия електрод си правех "жива и мъртва вода".
Включва се на 220V и - почва електролиза, която разделя водата на положителни и отрицателни йони. Но става въпрос за бързоварчето.
Наблюдава се особено силно и бързо загряване и завиране на водата с него. При топнати около 12 см от електродите във каната - около 600-700 мл вода завира за около 1 мин. На купешко бързоварче 300W му трябват 3-4-5 минути за същата работа.
Говорим за чиста чешмяна вода.
Да обаче се оказа, че водата не е много "чиста", освен че е и много варовита. Има някакви гадни соли в нея и започва още в самото начало да покафенява, и накрая - става само за миене на чинии. А за пиене такава - въобще не става. Разслояването й от електролизата при 220 V и "такова цялата рода". Опитах и с дъждовна вода - брей, чиста та дрънка! - 220 V не щат да минат и това си е! - Нормално! - и нищо ново!
Но се включвам в тази тема с идеята, която ми хрумна докато четях този форум - ами просто оня мъж от Кремиковци не казва, че въпреки всичко е набутал някъде в масления радиатор нещо като изолиран от маслото електролизен нагревател топнат във вода. А може и да послъгва за това, че е маслен радиатора.
Идеята ми е следната:... пък вие давайте съвети и ме коригирайте...
Изчислявам обема на водата, която ще ми трябва за да напълня инсталация от тръбите и 4 радиатора (чугунени с по 20 ребра). Правя от ДЪЖДОВНА вода и NaOH електролит - с концентрация не повече от 5-10%. Предвиждам и разширителен съд - 15-20литра, където директно ще улавям и Оксиводорода, ще го пускам през бълбър, и ще го горя в специално котле - в отделно помежение, или ще го пускам в атмосферата. Тръбите ще са от тия пластмасовите, за да не ги прояжда основата. И толкоз - отоплението е готово. Даже и напорна помпа няма да ми трябва.
От Вашата компетентност зависи следното - да ми кажете как да изчисля повърхността на електродните пластини и разстоянието между тях, така, че при 220V да не надвишавам 2-3А ток, но и без да губя нагревност? - и с идеята това нещо да има термоконтакт, който да спира и пуска нагревателя според зададена температура.
Поздрави и нека Силата бъде с Вас!
mzk:
Нека силата бъде и с теб :)
Първо бих те посъветвал да не прибързваш с 5-10% основа. Пробвай с по-малко.
После... това се води променлив ток и надали ще има някакво особено отделяне на газ, но може би е добре да се вземат предпазни мерки.
В темите за анодно отопление има колеги, които са правили доста опити. Виж коментарите на emm, имаше и един-двама нови потребители, които сериозно се бяха захванали, но не им помня прякорите.
Не съм работил по такъв проект, но можеш да разгледаш по сайтовете за хоби електроника за схема, чрез която да ограничаваш тока (при условие, че електролитът е в повече и токъте над зададения по условие).
http://mazeto.net/index.php/topic,3364.0.html <- анодно отопление.
Успех!
emilvtc:
Не мога да разбера как рационално-мислещи хора могат да вярват, и да се хващат на такава журналистическа "партенка" ... Та и да и отделяте и толкова време за коментар ...
Няма как (освен ако апартамента не е изолиран като термус) с 250W да го отоплявате ... Сметнете само загубите през стъклата на супер троен стъклопакет 36мм при 22 градуса вътре и примерно -5градуса вън, площта на 3 прозореца - примерно 8кв.м. и ще видите, че само през стъклата (даже не говоря за загубите през дограмата) ще губите повече от въпросните ватове !!!?!!!
Разбирам някак с тези 250W да успее да оползотвори геотермална енергия (термо-помпа), която примерно да ги умножи по 4 (КОП 4), а то ...
Ако вярвате на журналята - преди време по телевизията съобщиха, че пловдивчанин измислил "триъгълния" процесор ... Коментираме ги сякаш не ни е ясно, че се чудят с каква тъпотия да си запълнят медийното време и вестниците и то така, че да отклонят мисленето на хората от наистина важните въпроси които всички трябва да започнем да си задаваме ...
Отчитайки загрижеността на модераторите относно правописа (не че има нещо лошо в това), смятам, че подобни теми смъкват нивото и имиджа на форума и може би трябва да бъдат преместени в друг раздел или изтрити ...
v.donchev:
mzk e прав, прочетете темата за Анодно отопление. Всичко работи и това лято ще се захвана и ще направя система за нагряване на вода в резервоар на този принцип. Целта е домашно парно със последователно вързани 4 радиатора ( алуминиеви). Когато съм готов ще кача схеми, снимки и резултати. Засега имам проби
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия