Справочници, схемотехника, теория > Батерии, зарядни и десулфатизиращи устройства

Възстановяване на батерия на лаптоп

<< < (2/3) > >>

mat:

--- Цитат на: Radko в Декември 23, 2010, 12:20:33 am ---За най-просто евтино  и ефективно решение, ще си взема едно акумулаторче 7Ah в специален джоб на чантата. Със DC/DC преобразувател ще смъкна напреженито на 7.3V и ще си свиркам, а лаптопчето ще държи по 15 часа.

--- Край на цитат ---
Това е много интересна идея. Можеш ли малко по-подробна да я дадеш. Например как се прави (или купува) този преобразовател? Как се разбира кога акумулатора е вече изтощен и трябва да се зареди, което ме навежда на мисълта че не ми стана ясно къде ще се включи този акумулатор - вместо адаптера или на мястото на батерията?

Радeв:
gotiniq7@ Супер ще е ако можем да "обучим" контролерчето. ;)
mat@ не съм мислил как ще стане на практика, но няма да е сложно.
DC/DC преубразуватели има в интегрален вид /DC/DC one buck converter/, но са за малък ток. DC/DC при мен въшри работа, защото аз съм със 7.3V батерия. При нормалните лаптопи ти трябва по-високо напрежение от 12V и най-вериятно ще ти трябва повишачащ преобразувател. /обратен/чук и т.н.,  трябва да си избереш най-ефективна за случая схема/
А акумулаторчето трябва да се следи да не се разрежда под 10V, със някаква светодиодна индикация и евентуално с автоматично изключване.
Всичко това може да се събере в кутийката на батерията+ импулсно токово ограничение за /до 1/10 от капацитета/ за заряд.

zach_82:
Някъде четох из нета, че трябва да се отвори кутията на батерията (нелек процес), да се извадят вътрешните батерии(без електрониката), след което да се завият с няколко слоя вестник много добре, за да не прониква влага и да се поставят във фризера за 1 седмица. Не знам истина ли е или не, но когато батерията така или иначе е за изхвърляне., нищо не струва да се пробва.

Радeв:
Литиевойонните батерии трбва да се съхраняват на 50% от заряда им и на стайна температура.
Ако го направиш наистина ще ги хвърлиш после ... :)
На съвсем умряла батерия съм и сменял само 1 елемент и е тръгвала задоволително. По някаква причина беше разреден до 0, а от там и имаше огромно вътрешно съпротивление ....
Старите лаптопи имаха едни сервизни приложения за рекалкулация. Програмата прави един пълен цикъл заряд/разряд и така научава какъв е реалния капацитет на елементите и препрограмира брояча.
Днес много често брояча си навърта включване/изключване като цикли и ограничава заряда на батерията, а те имат още 20-30% хляб....

x_name41:
На моят лаптоп батерията също си замина отскоро (първоначално както си държеше постепенно взе да и пада заряда) и сега въобще не се зарежда от зарядното въпреки, че е включено и всичко изправно. Лаптопът е дел хпс м1530 и прави ми впечатление това, че на иконката на захранването пише "0% остават (зареждане)" или както споменах въобще не зарежда, а при проверка на индикаторите намиращи се на самата батерия (които показват освен нивото на заряда и степента на износване) излиза, че батерията въобще не е износена тъй-като при продължително натискане на бутона светват всички светодиоди а при проверка в биоса и уиндоуса показва, че батерията е износена и това ме кара да си мисля, че вероятно е възможно батерията да си е здрава но вътре контролерът да и ограничава чрез някакъв таймер или часовник принудително срока на експлоатация поради нечии интереси.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия