Справочници, схемотехника, теория > Батерии, зарядни и десулфатизиращи устройства
Възстановяване на батерия на лаптоп
mzk:
Не си губете времето с глупости. Първо, че кутията малко трудно се отваря и е възможно да се начупи.
Второ, ако има проблем с електрониката, трябва да търсите схеми, а май са дефицитни (при мен случаят е такъв).
В ebay.co.uk продават евтини и качествени батерии. Моята я купих за 25-30 лири (курсът е някъде около 2.40-2.50), 7200 mAh, 9 клетки.
Това го казвам, защото оригиналната (5400 mAh от Тошиба) беше пределно скъпа (около или над 200 лв), а останалите магазини, в които търсих цените бяха между 130-180 лв. Сами виждате породата на българина, а някои имаха и наглостта да пишат "доставка до 10".
Държи малко повече от старата, на затъмнен екран в началото правеше 2.40-3 часа свободно. Скоро не съм я гледал, но обикновено 1,5-2 часа държи.
Според мен ако трябва да се рециклират батерии, най-добре е да се разработи опън "хардуер" решение за електрониката.
Радeв:
При старите делове е срещан този проблем .... Имат рекалкулатор в интернет.
Освен това има един трикакрак елемнт F1, прилича на SMD транзистор но е защита от пренапрежение и горните му 2 крака трябва да дават 0 ома. Представлява компаратор, мосфет и бушон в един корпус. Ако превиши някакво напрежение гърми бушона. Решение - шунтира се елемента с телче. Но за по-сугурно тряба да му се види даташита в интернет, за да няма фалове ... :)
А иначе при напълно заредена батерия, трябва да се измерят всички елементи един по един. И със някакъв товар /резистор/ да се види как спада напрежението когато има товар. Лошите елементи ще клякат /имат голямо вътрешно R/.
Наскоро ще пробвам процедура на EeePC 901. Вадя елементите, зареждам ги до 4.25V и ги връщаб обратно. При някой марки вършело работа. :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия