Алтернативни енергоизточници > NEG, импулсни, трансформаторни и резонансни генератори, скаларни вълни

Магнитно звуков генератор (идея)

<< < (2/6) > >>

Vetap:
Здравейте,
Идеята е интересна и заслужава внимание. При построяване на замъка, Ед действително не се е "зорил". Никой не го е виждал да използва някакви хитроумни приспособления, но той все пак го е построил. Работил е сам. Понякога съседите му са го чували да пее.
От гледна точка на теорията на колебанията такава система ще работи ако енергията, постъпваща в системата се подава във фаза със създадените в нея колебания (т.н. собствени колебания). Само при това условие, колебанията ще се поддържат с минимален разход на енергия от източника, който ги създава. Ще е нещо като колелото на Бедини. Импулсът там се подава, когато магнитът преминава над бобината.
Ето защо е необходима информация (обратна връзка) от трептящата механична система. Това може да стане по различен начин, но най добре е да бъде безконтактно, за да не се нарушават условията за механичен резонанс. Някои елекромагнитни "бъзери" работят така, но там се използва механичен електрически контакт. 
В последното обяснение на работата на генератора на Капанадзе ( дал съм линк), също се говори за фазова АПЧ ( автоподстройка на честотата).
Тесла едва не е предизвикал събарянето на една? сграда с малка машина, използваща маховик и произвеждаща вибрации, на резонансната честота на сградата.
 Има информация за левитация на огромни блокове в Тибет. Използвани са специален тип барабани.... и т.н.
Така, че РЕЗОНАНС е отговора.   

vitan:

--- Цитат на: Vetap в Декември 13, 2010, 11:09:46 am --- Има информация за левитация на огромни блокове в Тибет. Използвани са специален тип барабани.... и т.н.
Така, че РЕЗОНАНС е отговора.
--- Край на цитат ---
Ако някъде има български технически форум, където повечето да разбират: къде е границата на човешките и техническите възможности – веднага отивам там. Ама няма.

Всичко над тези граници е с помощта на „паралелния мир/свят”. Ако не разбирате тази фраза, ще се изразя по-съвременно: с помощта на „тъмната” и/или „светлата” страна на „силата” по терминологията на STAR WARS.

velstar:
Здравей Nizo. Идеята ти е много оригинална, за което те поздравявам! Аз също съм изчел трудовете на Ed. Ledskalnin и направих успешна репликация на електромагнита от снимката. Действително това устройство работи, при това с един правоъгълен импулс на входа, магнитното поле се запазва с месеци, без да отслабне дори. Аз го държах в това състояние две седмици и силата на привличане си беше голяма, като на неодимов магнит! Относно вибрациите на магнитната сърцевина,  мисля че  разкъсване на магнитните линии не би се получило. Но това не означава че няма да има никакъв ефект, напротив! Ако разгледаме вибрациите, преставляващи огъване на метала, както си показал на чертежа, то тази деформация по скоро ще се предаде на пространството (физическия вакум) между полюсите. Огъвайки етера ще се огъват и магнитните линии на полето, тъй като то самото е изградено от него, а това ще породи индукция в намотката. Предполагам че на изхода ще имаме променливо напрежение, с малка амплитуда. Тази установка си заслужава да се направи и тества с осцилоскоп.

nizo:

--- Цитат ---Относно вибрациите на магнитната сърцевина,  мисля че  разкъсване на магнитните линии не би се получило.
--- Край на цитат ---

Според мен пък е възможен такъв вариант, защото това желязо като вибрира в него автоматично се получават различно твърди участъци, като по-твърдите придобиват магнитни свойства, а по-меките губят магнетизъм. Аз съм чел книгата на Ed много пъти и според мен това устройство ще взима магнитна субстанция от постоянните магнити и ще излъчва електричество през намотките.
Тея картинки дето съм дал на огъващ се камертон, не са единствените възможни вубрации. Може 2-те рамена да се огъват успоредно, а не симетрично. Може да се усукват, като едното отива напред, а другото назад. Предполагам различните видове огъване си имат различни резонансни честоти.
Според мен Ed Leedskalnin, ни дава жокер в самото устройство. При описанието казва, да се сложат намотките колкото се може по-близо до сгъвката. Защо да ги слагаме там?! Електромагнита ще работи дори и да са на едното рамо намотките, но той е наблегнал на този факт, а той не хаби думи. Щом го е казал има причина и според мен причината да се приберат намотките надолу е за да може рамената да вибрират. Тази жълтата снимка е оригиналното устройство на Ed Leedskalnin и се вижда, че пропорциите са спазени дори и за намотките! Намотките са станали тумбести и това определено НЕ Е най-ефикасния начин да се усили електромагнита, но явно е предпочел пропорцията пред ефикасността или просто там има най-много магнетизъм за "хващане".

velstar, твоята репликация в оригинален размер ли е или просто си направил електромагнит. Ако имаш устройството в реален размер, то би ли споделил резонансната му честота (горе долу по слух)? Аз също съм тествал този ефект с малка U образна трансформаторна сърцевина, която е 3,5 на 4 сантиметра. Постигам ефекта с една смотана пластина която хич не пасва по размер, но въпреки това успявам да го закотвя така, че да издържа собственото си тегло. Знам как да го закотвям без електричество, а с постоянен магнит. Също така мога да прехвърля заряда от една U форма на друга, при което първата U форма пуска електричество през намотките, а втората се затваря и е готова за нов (по-слаб?!) цикъл. Сподели как се държи голямата версия :)

varvarin:
Преди време имах идея да правя генератор на подобен принцип. Мислех си че независимо от импулса сърцевината достига до определен поток зависещ от физическите и параметри. Идеята ми беше чрез насищане на съвсем малка част от сърцевината да прекъсна този поток и от намотка да извеждам електрическата енергия. По време на опитите установих че големината на потока зависи от големината на импулса. Затова и се отказах. Постановката ми беше малка, нямах възможност за по голяма. Магнито-акустичната идея е интересна. Магнитопроводите винаги издават звук колкото и добре да са стегнати, особено при насищане става по силен. Освен това почукване по магнитопровода с друг феромагнитен материал предизвиква индуктиране на напрежение в намотката около него макар и малко. Твърде е възможно ако се съчетаят двата ефекта да се получи нещо. Мисля че MRA (Magnetic Resonance Amplifier) е подобно устройство. То е резонансен контур с пиезокристал и феритен магнит. Не пише пиезото да е на магнита но знае ли човек...

Поздрави!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия