Би трябвало да има някаква газова среда в лампата, иначе ще трябва да се подаде много високо право напрежение (над 50kV), за да започне дезинтеграция на катода във вакуума и ускоряване на токоносители към анода. Тук вече няма да имаме разрядник, а генератор на рентгенови лъчи и може да стане доста опасно. Опитвал съм да пропусна 80kV през вакуумен триод при студен катод, при което се получава неравномерно синьо сияние от устремените потоци през вакуума. Заснех опита с камера, а аз бях в друго помещение по разбираеми причини
Умножителите не се нуждаят от разрядник. Каскадният ефект на умножаване на напрежението се получава от специфичното свързване на кондензатори с диоди.
Моят е точно като този на първата картинка, само че диодите са наобратно, т.е. на изхода аз получавам отрицателно напрежение. Това е полувълнов (half wave) умножител, като може да се направи и във full wave конфигурация, но ще изисква двойно повече диоди и кондензатори.
Кондензаторите ми са малко над 2nF всеки; 7 или 8 са на брой, трябва да погледна.
Веригите от диоди са поставени в прозрачни маркучета, пълни с олио, като краищата се запечатват чред пристягане с тел например. Но олиото може да се пропусне, че има голям шанс да стане мазало
, а и маркучетата вероятно ще се окажат достатъчни като изолация. Диодните вериги съм ги подредил вертикално на зиг-заг, закрепени върху проста конструкция от тънки PVC тръби. Искрене между звената няма, проявяват се само кинетични ефекти (разлюляване) при включване и изключване на системата.
Поздрави!