Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства
Микровьлнов отоплител
Петър:
Направих си труда днес да сметна КПД на една микровълнова печка.
Тип: GOLDSTAR MA6805D
1050 Вт ; 800 Вт ; 2,45 ГХц
Количество вода - 0,5 л
Начална температура на водата - 16оС
Температура след време на загряване 187,57 сек - 67оС
Отчетена мощност - 1104 Вт
Отчетена енергия - 57,5 Втч
КПД - 52%
Ако приемем ефективна мощност - 800 Вт, защото част от енергията отива за вентилатора, лампата и двигателя, който върти чинията то
КПД излиза 71%
Формулата е следната КПД=V.(t2-t1) / 860.W , където:
V - количество вода в литри
t2- крайна температура в оС
t1- начална температура в оС
W - енергия в кВтч
Дано не съм разочаровал някого.
Поздрави
ppankov:
@Петър
Чест ти прави, че си се постарал и си изчислил КПД-то на печката като добър пример, за което те поздравявам.
Всичко, което казвам до момента е, че първо трябва да накраме устройствата на нашите хипотези да работят и тогава до го гоним това КПД.
Вече има патентовани микровълнови бойлери, въпрос на време е да се появят като шир-потреба на пазара.
Петър:
Направих този експеримент защото искам да помогна. И защото имам всички условия и уреди да го направя. Отдавна го планувах. Сега му дойде времето.
Аз да ви кажа сериозно малко се разочаровах - очаквах по-високо КПД. Както и да е. Дано съм помогнал на някого!
teofilius:
Ако наистина желаеш да постигнеш голямо КПД с микровълни трябва да приложиш принципа използван от Кирил Чуканов. Микровълните бързо йонизират хелия или обикновения въздух а пускайки високоволтово напрежение - разряд през йонизирания газ КПД се увеличава още повече. Говорим за над 15Кв. при минимален ток. Тогава плазмата започва да поглъща енергия от вакуума и я пребразува в светлина и топлина а при определени условия и в електричество. Водата трябва да я загряваш именно посредством горещата плазма чрез топлообмен. При определено съчетание с магнитно поле от постоянен магнит , плазмата ще бъде във вихрово състояние при което КПД ще се увеличи още повече, или по правилното е че ще се черпи повече енергия от вакуума. Интересно е че в русия има разработка при която при пропускане на електрически разряд през водород, той постоянно рекомбинира от молекулно във атомно състояние и обратно при което поглъща енергия от вакуума така че отделяната топлина в сръвнение с вложената електроенергия надвишава 500%. ...
ogilc:
Zdraveite,
tova che magnetrona tu se vkuchva tu izkluchva pokazva prosto che KPD e mnogo goliamao :) , misla che niam da ima problem ot pregraviane pri parno, zashtoto sled kato se nagree vednaj sistemata sled tova samo se podarja temperaturata koeto e istinski poleznoto da e s mikrovalnova :) . Po skoro daite da mislime kak da vkarame vodata vatre i posle da ja iskarame :) ima li niakoi predlojenia
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия