Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства

Микровьлнов отоплител

<< < (3/5) > >>

ppankov:
@Петър
Смятам, че може такава система с мощност до 4 киловата да подгрява парно със обем до
200 литра, като балонния водосъдържател трябва да е перманентно инсталиран в камерата с магнетроните, да е от високо-темперетурна пластмаса, с тръбна разводка да се извежда горещата фаза на водата от горната част на контейнера през помпа към радиаторите и разширителния съд и съответно, по студена фаза водата да се връща към контейнера в долната му част. Съответно след загряване да се получи топлоотдаващ цикъл, като фактическото подгряване на водата ще е цикълно, т.е. магнетроните ще се включват и изключват :)
КПД засега не ми се смята ;)
Също така, не е лоша идея да се ползва вместо вода, антифриз за парно.
Не съм запознат със свойствата му, но са ми казвали, че темперетурата му на кипене е по висока от тази на водата.
Поздрави

Петър:

--- Цитат на: rebel в Ноември 11, 2008, 06:34:11 am ---Та за контейнера, вътре в него са монтирани 3 /три/ магнетрона Panasonic с мощност по 1200 вата единия, също така устройството е свързано към канализацията за чиста и отпадна вода. Всички процеси се управляват от 32 - битов компютър Honywell.

Темперетурата като достигне 102 градуса, магнетроните изключват, целия този процес трае около 45 минути - съдържанието на контейнера се държи подгрят 45 минути около 100 градуса.

Обема на жълтия контейнер е около 45 литра, при първото подгряване магнетроните изключват след 4 минути  :) т.е. обема от 45 литра е загрят за 4 минути :)

--- Край на цитат ---

Един нагревател(бързовар) 1кВ загрява 3(три) литра вода от 12оС до 96оС за 19 минути 21 секунди с КПД 84%.

При посочените от теб данни КПД излиза че е 1744 %. Провери пак данните и пиши да не би да има грешка!

ppankov:
@Петър
Честно казано не знам как се изчислява КПД нагряване с магнетрон  ??? но буркан от 800мл се загрява в  микровълнова печка с магнетрон 900 вата за по малко от 5 минути...

Говорих с мои колеги от Австрия (производителите на инсинератора с трите магнетрона),
те ми казаха следното : Всеки магнетрон при активен режим (нагряване) се държи включен 4 минути, следва цикъл на охлаждане и пак 4 минути активен и така докато се постигне желаната темперетура. Също така е възможно подгряването на по голям обем вода, но като споменах 200 литра - изобщо не се замислиха и ми казаха, че е възможно но времето на подгряване ще е около 3 часа и половина, като този режим ще вкара магнетроните в критичен режим на работа, близък до тяхното изгаряне... Препоръчваме по мощни и антифриз за парно с по висока точка на кипене:) казаха те.

Забравих да спомена, че системата е трифазна и допълнително в нея има автоматика, вентилатори по 600 вата на всеки магнетрон, консумация на електрониката и сумарната върхова консумация е около 6,5-6,8 киловата.

Петър:

--- Цитат ---Един нагревател(бързовар) 1кВ загрява 3(три) литра вода от 12оС до 96оС за 19 минути 21 секунди с КПД 84%.

--- Край на цитат ---
Когато се занимавах с отоплителя на Питър Дейви изрових формулата от един справочник. Проверена е гаранция - 200 %. Правил съм поне 10-ина опита с разни количества вода(1 , 1.5 , 3 л), различни нагреватели(по мощност - 500Вт , 1000Вт).
Затова писах да си провериш данните, защото сметките излизат за над 1000% КПД!

ppankov:
Няма място за сравнение между видовете нагряване - СВЧ (свръх-висока честота ), реотан и резонанс.
При СВЧ награвяне  се разчита на абсорбирането на излъчената енергия, от ядрото на  веществото. А самия процес на създаване на енергия от магнетрон е линеен, но при отдаване е по скоро верижен, като разсеяната енергия върху загряваното
(облъченото)  вещество е във W/cm и къса дължина на вълната. Така, нека вземем за пример Panasonic 2M137, типичните параметри на прибора са следните :

-изходна енергия (Power Output kW ) : 1,3 kW

-отопление на жичката:
 напрежение  4,4 волта ;
 ток               14 ампера ;

-аноден волтаж на импулс 4 500 волта ;

- катод нула (монофазна схема) или заземление (трифазна схема) ;

-работна честота 2455 Mhz ;

-Въздушно охлаждане с вентилатор.

Всички знаем, че анодния волтаж се постига с изправяне, множител и индуктивно-капацитивно натрупване.
Както се вижда, има няколко вида на преобразуване на енергията... 
КПД? Аз не бих се заел да го смятам...засега  ;) Може би един ден, като разположа контейнера с 200 литра вода в обеззаразителя,между трите магнетрона, то тогава ще отчета  КПД, по метода предложен от Теофилус.
Дотогава всичко си остава чисто хипотетично.
Някой тук във форума метафорично се бе изказал, че "С кибритена клечка, може да запалиш една купа със сено"... Е, прав е човека :)

Метод подобен на Д-р Чуканов, споменат по горе от Теофилус е ползван за експеримент от
физиците от университета, в Пилзен, Чехия. В този документ http://www.kfy.zcu.cz/vyzkum/images/Vlcek%20-%20High-power.pdf е описана постановката : "Високо-енергийно "пръскване" ползвайки магнетрон със обогатено плазмено образуване ". Магнетронните прибори  са два, небалансирани параметри 1kV и 120 A   ;) Облъчения материал е вода във проточен меден съд, медния съд е поместен във контейнер от неръждавейка под вакуум, определено магнитно поле фронтално срещу анодите на небалансираните магнетрони - произвеждащи плазмата. По интересен е пътят и обема на водата :) смесителна помпа 2000 литра/сек  и циркулационна помпа 30 куб.м/час.
След експеримента, : по този метод се постига доста по висока ефективност на загряване на водата, като медта абсорбира плазмените образувания с  86% по ефективно, вместо 55% абсорбция от СВЧ...  И пак, за КПД не ме питайте :) В документа има интегрално и диференциално смятане на някои процеси и стойности, теории, диаграми и т.н.
Според мен това което е определящо е ефективност ! Да точно така, дали ще я постигнем чрез преобразуване на няколко вида енергия или в търсене на КПД, ефективността е определяща за мен.

Поздрави на всички

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия