Алтернативни енергоизточници > Трансформатор на Tesla
Качер-а на Радослав /Тесла Wireless/
scarface:
--- Цитат на: mi68 в Януари 29, 2011, 12:51:57 am ---Навиването на конусна бобина става лесно ако имаш конусна макара. За единични бройки едноредови става на ръка. Аз ползвам лепило "Капчица"-канаколит. В момента ползвам китайско купено от магазин за един лев четири бройки в пакет за 1,50лв. Правят се няколко навивки и се фиксира с лепило. Умазвам се с лепило но след някой ден се изчиства. Имам конусни и спирални бобини навити по този начин, с навиването се постига опит и нещата вървят бързо.
--- Край на цитат ---
Не съм навивал такава бобина, но сега като четях ми хрумна една идея. Защо не намажеш конуса предварително с някакво лепило, което да съхне бавно и почваш да навиваш от по тясната част. Има един битумен силикон, който мисля че ще ти свърши работа.
mi68:
Метода е отличен ако се ползва статив т.е. машинно навиване. Направих и такъв статив, нещата са по-лесни но не съм ползвал лепило или лак и се разбридаха бобините. Тъй като ползвам различни макари и статива трябва да се настройва, затова навивам единични бройки по този начин
Радeв:
Отдавна ми се щеше да си направя Тесла траф с искрище и да сравня ефективността. Но понеже ми се вижда твърде първобитно в днешно време класическото изпълнение, опитах нещо по-разично.
За трансформатор използвах ТХО.
Не можах да настроя добре честотата, но принципно работи!
Радeв:
Разбрах къде греша! ;)
Това което се получи вече е истински теслов т рансформатор!Тръгва от раз, не му е нужна каквато и да е настройка.
Прави доста големи разряди, при мижава входна мощтност.
Стигам до извода че искрището с нищо не може да бъде заменено!
Бел. Нещо доста кекаво ми е напрежението на изхода на ТХО-то излиза някъде 3-4kV /използвал съм транзистори каквито имам под ръка/, но ще го коригирам можеби ще преработя схемата за работа с мосфети.
Ред. Двутактната схема е неуместна понеже диода в изхода ползва само единия полупериод, от там ми е идвала кофти ефективността.
Радeв:
Хммм да това не го бях помислил хич, че управлявам двутактно а изправям еднотактно с тоз диод ..... мерси че ме светна ;)
Искам диода да си остане, Тесла е ползвал магнитно гасене за да получи еднополярни импулси. Даже можеби ще трябва да сложа диод и след искрището.
Пуснах една темичка за драйвери за ТХО, има и линк към един интересен сайт и форум пълен с маниаци на тема големи дъги: http://mazeto.net/index.php?topic=5688.0
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия