Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели

Магнитни ключове

<< < (2/14) > >>

varvarin:
Здравейте,

@getca, това не е ли подобно на номера с тороида където няма промяна на индуктивността? Там става въпрос за затворена тороидална магнитна верига където полето на магнита е напречно на тороида. Още по интересно е че висок тороид пък си променя индуктивността. Чудя се дали зависи от формата (струва ми се странно)?

Предлагам проста постановка която се изработва бързо и онагледява работата на магнитни ключове и подобни устройства. Взема се феритен пръстен от VGA кабел на някой стар монитор. по външния диаметър се полага изолация (например ПВЦ лента) и върху нея се навиват 20-30 навивки от проводник с диаметър 0,5мм. Върху намотката се поставя отново изолация. След това се навива тороидална намотка по целия периметър на пръстена с диаметър на проводника 0.8мм. При мен се събраха 38 навивки на един ред. На тороидалната намотка се подават правоъгълни импулси от импулсен генератор. На изхода закачам лампа 12в 1вт. При установен режим, без подмагнитване на изхода (върху лампата) липсва напрежение. Поставянето на тороида в полето на магнити предизвиква появата на напрежение върху лампата. Опитно може да се установи, че има едно оптимално разстояние на магнитите при което имаме максимално напрежение в изхода при определена стойност на входния ток. По желание може в изхода да се закачи кондензатор и предизвика резонанс. Тук за честота в килохерци е необходим кондензатор в микрофаради. Това ме навява на някои мисли за индуктивността...
 
Друго интересно което искам да споделя по темата е нещо което отдавна съм забелязал а навярно и всеки от вас, но не съм се замислял много върхо него. Всички знаем че при включване на по големичък траф във мрежата първоначално се чува едно изреваване... А пък ако е електрожен - падат и предпазители понякога. По принцип тока през бобина никога не нараства със скок. Значи в случая имаме нарушение на този принцип. Според мен причината е в инертността на магнитопровода и в тази връзка заснех ВН кривата по време на преходния процес. Прилагам късо кипче направено с GSM, качеството не е очарователно но не съм фотограф все пак  :D Ясно се вижда как кривата се измества в момента на включване и после много бавно се връща в нормално положение. Освен това не всяко включване предизвиква изместване на кривата - само това около максимума на мрежовото напрежение и в зависимост коя полувълна е, изместването е в едната или другата посока. Тази крива е на преработения шунт за ИНКОМП, магнитопровода е от силициева ламарина. Наложи се да намаля височината на ламелите за да мога да събера шунта между раменете. Не съм очарован от стръмността и но засега ще експериментирам с това. Имам подозрения че стръмността на кривата освен от материала зависи в известна степен от конструктивни особености по магнитопровода, но това подлежи на експеримент и доказване. Ефекта с инертността не се забелязва при по малки екземпляри направени от силициева ламарина или е за доста по късо време и не съм обърнал внимание. Ще проверя отново.

Поздрави на всички!

Savana:
Линка не работи в последният ти пост - не се превърта от медията, подобно изреваване аз чувам на размагнитващата намотка на моя монитор (Sony trinitron) и мислех да ти пиша за това чудо което и аз съм забелязал...Споделям причината за това която ти си предположил. Hещо повече може да се дължи на притяжните  елементи в конструкцията на всеки траф те са с други магнитни свойства.

varvarin:
Изреваването в монитора е друга бира :) Умишлено се прави тока да затихва експоненциално за да се размагнити маската на кинескопа.
В показания случай имаме нарастване на тока през бобината със скок което противоречи на принципите на комутацията. Това става само в първия момент и последствията от това (възникналото намагнитване на сърцевината) изчезват забележимо бавно. Просто разсъждавам дали това може да има някакво приложение в ИНКОМП.

getca:

--- Цитат на: varvarin в Декември 11, 2010, 12:25:05 am ---@getca, това не е ли подобно на номера с тороида където няма промяна на индуктивността? Там става въпрос за затворена тороидална магнитна верига където полето на магнита е напречно на тороида. Още по интересно е че висок тороид пък си променя индуктивността. Чудя се дали зависи от формата (струва ми се странно)?

--- Край на цитат ---
Правил съм опити с шунт, чиято сърцевина се насища перпендикулярно на потока на ПМ и ефкт на отклонение няма., Обяснявам си го с триизмерната структура на магнитните домени, завъртат се по една ос спрямо насищащия поток, а потокът на ПМ ги върти по другата ос и реално сърцевината е ненаситена спрямо ПМ. Същото нещо става и при мерене на индуктивност с подмагнитване, ако то е перпендикулярно, а не по дължината на силовата линия, промяна няма.

--- Цитат на: varvarin в Декември 11, 2010, 12:25:05 am ---Друго интересно което искам да споделя по темата е нещо което отдавна съм забелязал а навярно и всеки от вас, но не съм се замислял много върхо него. Всички знаем че при включване на по големичък траф във мрежата първоначално се чува едно изреваване... А пък ако е електрожен - падат и предпазители понякога. По принцип тока през бобина никога не нараства със скок. Значи в случая имаме нарушение на този принцип. Според мен причината е в инертността на магнитопровода и в тази връзка заснех ВН кривата по време на преходния процес. Прилагам късо кипче направено с GSM, качеството не е очарователно но не съм фотограф все пак  :D Ясно се вижда как кривата се измества в момента на включване и после много бавно се връща в нормално положение. Освен това не всяко включване предизвиква изместване на кривата - само това около максимума на мрежовото напрежение и в зависимост коя полувълна е, изместването е в едната или другата посока. Тази крива е на преработения шунт за ИНКОМП, магнитопровода е от силициева ламарина. Наложи се да намаля височината на ламелите за да мога да събера шунта между раменете. Не съм очарован от стръмността и но засега ще експериментирам с това. Имам подозрения че стръмността на кривата освен от материала зависи в известна степен от конструктивни особености по магнитопровода, но това подлежи на експеримент и доказване. Ефекта с инертността не се забелязва при по малки екземпляри направени от силициева ламарина или е за доста по късо време и не съм обърнал внимание. Ще проверя отново.

--- Край на цитат ---
Това се нарича преходен процес при включване на трансформатора и си има обяснение. Интересното е, че се получава около нулата на мрежовото напрежение, токът е в пъти по-голям от номиналния, защото сърцевината се насища в едната посока и синусът се деформира, вследствие намалената индуктивност на първичната намотка. Насищането се вижда ясно и на заснетия клип по първоначалното разширяване на В-Н кривата. Когато включването е около максимума на Uмр преходен процес няма. Ако има интерес мога да прикача и картинки с подробни обяснения от учебник за ел.техникуми, 1974г.

varvarin:
Давай картинките от техникума. Това става в максимума, ако трябва ще направя схема да го прави постоянно и ще снема осцилограма. И ако е преходен процес на трансформатора защо той противоречи на принципите на комутацията учени във висшето училище? А именно "Тока през бобина в момента на комутация е непрекъсната функция" А в нашия случай е толкова прекъсната че понякога пада и предпазителя. По мое мнение това е свързано с инертността на стоманата.


--- Цитат ---Същото нещо става и при мерене на индуктивност с подмагнитване, ако то е перпендикулярно, а не по дължината на силовата линия, промяна няма.

--- Край на цитат ---

Зависи от тороида има промяна в някои случаи. Например с тороидален пръстен от кабел на монитор си има промяна. Можеш да си направиш и комутатор по простичък както описах по преди. Изхода е единствено функция на потока на магнита и насищането но пак си взема от входа... Все още не мога да разбера от формата на тороида ли зависи или от материала. Тези които са по импулсните от компютри - филтъра на вторичните напрежение не се влияят от магнитите. Тези от кабелите на монитор се влияят съвсем нормално. По принцип и двата са феритни, но има разлика в марката на ферита. Имам и от листов материал пермалой той даже увеличава индуктивността при такова подмагнитване. Бих искал да направя комутатор по този начин но неприятното е че трябва да се правят канали по тороида за полагане на намотката за да има добър магнитен контакт с останалия магнитопровод. В случая когато и двете намотки са на тороида има порядъчно изходно напрежение понеже се избягва ефекта на подмагнитване на изхода.

Поздрави!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия