Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели

Магнитни ключове

<< < (10/14) > >>

varvarin:
Честно да си кажа тази аналогия винаги ми е куцала. Ако приемем че работим в линейния участък на ВН кривата .. ако ако и тн. За да се ориентират домейните в определена посока трябва МВН (магнито възбудително напрежение). Когато са ориентирани по посока на едно такова (от ПМ) трябва по високо МВН от управляващата намотка. Така че факта че нанокристалните сплави се насищат при 10 А/м не е много радостен, защото това е при положение че няма друг източник на МВН (а именно постоянния магнит) в магнитната верига. И ако направиш същата електрическа верига с отделни източници на напрежение ще разбереш че между тях няма никакво влияние и цялата аналогия става на пух и прах. Имам предвид конструкцията от патента. Не можеш да направиш комутатор на МП на базата на насищането без да има влияние между управляващ и изходен ток. Колкото да ти изглежда разделена веригата тя е свързана. Въпроса е дали може да се наруши еднозначната енергийна зависимост между двата тока.  Затова и попитах за магнитната анизотропия. Тя е характерна за повечето феромагнитни материали. Според кристалографската структура не феромагнетика възприемчивостта му по различните оси е различна. Идеята ми е да се използва тази ос на най лесна възприемчивост за насищащия поток. Доколкото си спомням листите на ПЛ магнитопроводите допълнително се обработват така че възприемчивостта по дължина да е максимална. Обработката е може би както казваш при висока температура (над Кюри) в магнитно поле. Ако ти обработваш термично твоите образци би трябвало да знаеш по коя ос имат максимална възприемчивост. В момента не съм правил никакви постановки. Назад из темите има публикувани повечето опити които съм правил. Този вариант с 4 магнитни ключа е най-слабо изследван, имам само една постановка със силициева ламарина, която е доста недодялана. За сега още не съм решил дали да правя нещо по тази версия. Имам възможности за експеримент с ферит или ламарина. Мисля за начин при който управлението на потока ще отнема по малко енергия.

Поздрави!

getca:
Здравейте, добра дискусия върви като гледам... :) Мисля да ви хвърля малко материал за размисъл относно хистерезисната крива на различни феромагнетици и влиянието на ПМ върху нея. Материалите са от сайта на J.L.Naudin.

Хистерезисна крива на тороидален ферит, снета при 200Хц синус сигнал

Хистерезисна крива на NANOPERM тороид, снета при 200Хц синус сигнал

Хистерезисна крива на тороидален ферит, снета при 3300Хц импулсен сигнал с Кзап=40%

Видео на измервателната постановка http://www.youtube.com/watch?v=91WVF3P1c6E&feature=player_embedded

Източник http://jnaudin.free.fr/2SGen/indexen.htm#hysteresis

Но...това е идеалният случай, когато няма влияние на други магнитни потоци (Ленц реакцията например). Тогава нещата се променят драстично и магнитният комутатор работи с понижена ефективност. Освен това от грамите на французина се вижда, че при повишена честота и импулсен сигнал спада стръмността на В-Н кривата, което е лошо. Интересно би било да се снеме кривата на NANOPERM при повишена честота. Тъй като с подобен материал разполага само Bat_Vanko при добро желание би могъл да снеме въпросните криви, подобно на Naudin. Тогава бихме могли да умуваме заедно кое-как-защо и т.н...

Поздрави...

Bat_Vanko:
Ето това започва да ми харесва – досега какво беше, двамата с Varvarin си търкаме епидермиса на пръстите по калвиатурата ;).
Значи за аналогията при симулацията, при нас основно е работа в зоната на насищане и за това изменям съпротивлението на отделните участъци от електрическата (магнитната) верига така, че тока във всеки клон да не надхвърли тока на насищане. А за да бъде достоверна една симулация винаги се прави практическо потвърждение на резултатите или закономерностите.
В патента действително има влияние на управляващия поток върху товара и обратно, но това е в следствие на самата конструкция. Може да се направи магнитен комутатор без такова влияние. А това за което пишеш не е чиста реакция на Ленц  и се дължи по скоро на следните причини:
1. неутрализацията на двата срещуположни потоци – закон на Кирхов
2. изместването на правия поток от ПМ в този на срещупосочния клон – реакция на Ленц в управляваща намотка.
За решаване на първия проблем е необходимо да се осигури алтернативен път на магнитния поток. А за втория - Вmax = (1.5 – 2)Внас в клона на срещуположните потоци.
Относно значението на ниската стойност на насищане мога да кажа: Ако използвам получените до момента стойности на насищане на материала без приложено външно поле - Н=160 А/м; с външно поле - 240 А/м и пълно затваряне на веригата на магнитния поток – 4000 А/м. Можеш сам да прецениш какви ще бъдат пропорциите и самите стойности при материал с Ннас = 10 А/м и материал с Ннас = 800 А/м. Всички свойства са във фукция от изходните параметри на материала.
А към Getca сигурно сме станали за посмешище щом като се бъзикаш с нас. Това което показваш е 1:1 теорията на магнитен усилвател. При насищане на сърцевината с постоянно магнитно поле или постоянен магнит (което е едно и също) магнитната проницаемост намалява и се променя коефициента на взаимовръзка между намотките. На този принцип работят управляемите реактори (трансформатори).
Това което показваш действително се вижда и при моите експериманти, и още нещо, което там го няма – хистерезисната крива се деформира и става несиметрична в зависимост от посоката на включване на магнита. Иначе няма проблем да направя някой и друг опит, само кажете каква да бъде схемата.
Успех!

varvarin:
Всъщност когато оценяваме енергията която ще се изразходва за насищане не трябваше ли да вземем предвид индукцията на насищане? За силициева ламарина тя беше около 1.5Т мисля. Това е сравнително най голямата цифра сред феромагнетиците. Феритите са между 0.2-0.5Т. Колко е на нанокристалната сплав? Нормално е след като има толкова голяма магнитна проницаемост да има ниски нива на Н нас, тъй като B=u*H.
Вече съм събрал постановка по патента от 1977 на ферит, остава да се тества. Пускам и една снимка в недовършен вид.

Поздрави!

getca:

--- Цитат на: Bat_Vanko в Септември 11, 2011, 10:09:41 pm ---А към Getca сигурно сме станали за посмешище щом като се бъзикаш с нас. Това което показваш е 1:1 теорията на магнитен усилвател. При насищане на сърцевината с постоянно магнитно поле или постоянен магнит (което е едно и също) магнитната проницаемост намалява и се променя коефициента на взаимовръзка между намотките. На този принцип работят управляемите реактори (трансформатори).
Това което показваш действително се вижда и при моите експериманти, и още нещо, което там го няма – хистерезисната крива се деформира и става несиметрична в зависимост от посоката на включване на магнита. Иначе няма проблем да направя някой и друг опит, само кажете каква да бъде схемата.
Успех!

--- Край на цитат ---

Нещо не се разбираме, колега...къде видя магнитен усилвател, че не разбрах  ??? Нямам желание да осмивам когото и да е, идеята беше да покажа влиянието на ПМ върху В-Н кривата и да поумуваме върху това. А магнитната проницаемост намалява само ако се надхвърли стойносттта на Bs (индукцията на насищане), иначе просто нейната (на Bs) стойност спада, както се вижда от грамата на Naudin за NANOPERM.
Относно неутрализацията на магнитни потоци мога да кажа, че за мен такава не съществува. Частен случай е индукцията от два еднакви насрещни потока в намотка, което се таксува неутрализация. На практика потоците са реални и си текат по сърцевината без да се притесняват (флуидна аналогия). От гледна точка на насищане на даден феромагнетик нещата са още мътни според мен. Може да се окаже, че е по-добре да се работи с частично или напълно отворена, вместо затворена магнитни вериги. Явно са нужни нестандартни мислене и подход, което ми убягва поне на мен засега. Истината ще излезе с колективни усилия, но като гледам пак се промъкват идеи за патенти и това ме отчайва, защото така няма да стане. Причините са ясни отдавна, мисля...но явно хората не си вадят поука от горчивия опит на тези преди тях...лошоо... :(
За опитите и схемата мислех, че е ясно от публикуваните схеми и резултати на французина. Идеята ми беше да се снемат кривите на нанокристален материал при различни честоти и форми на сигнала с и без подмагнитване от ПМ.

Поздрави...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия