Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Други ДВГ и топлинни машини
Tesla Turbine
montanar:
--- Цитат ---- Абсолютно движение на точка - движението ù спрямо неподвижната (абсолютната) координатна система. Кинематични характеристики – абсолютна траектория, абсолютна скорост, абсолютно ускорение;
- Относително (релативно) движение на точка - движението ù спрямо подвижната координатна система. Кинематични характеристики – релативна траектория, релативна скорост, релативно ускорение;
- Преносно движение на точка – движението на точка, която не се движи по отношение на подвижната координатна система и като такава, участваща в движението на последната спрямо неподвижната координатна система. Кинематични характеристики –преносна скорост, преносно ускорение.
Основната задача при такова сложно движение на точка е установяване на зависимостта между кинематичните характеристики на абсолютното, относителното и преносното движение.
--- Край на цитат ---
Радико:
Искаш да кажеш, че имаш в предвид движението на частицата спрямо дисковете на турбината, правилно ли съм разбрал.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: montanar в Март 20, 2020, 06:19:07 pm ---И аз не виждам изобщо логически вариант релативната скорост на частиците да стане 0 и енергията им да се запази - защото това биене което имат определено не е синхронно или в еднакви вектори .......
...
Но все пак ми е любопитно да чуя твоето обяснение на тая тъпотия. а после ш ти кажа защо това което твърдиш е невъзможно
--- Край на цитат ---
Тук ми намирисва на неразбиране на въпроса ;), понеже въпроса си е много точен и изобщо не е тъпотия, но въпроса е да си представим динамиката, а тук явно това липсва. Иначе отговора на въпроса е много лесен, с правилния поглед, и си мисля че Радико вероятно се досеща за това.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: dmitarp в Март 20, 2020, 06:15:17 pm ---ако имаме 1000 J топлинна енергия, и ниската температура е 20 оС, а високата 100 оС, използвайки ТТ и какъвто щеш флуид, с каквито щеш фазови преходи, колко джаула механична работа може да получим?
--- Край на цитат ---
при положение че дърпането на тези 1000 J не влияят на температурния потенциал, според формулировките 800 J.
dmitarp:
Когато го постигнеш това, ще бъдеш награден с Нобелова награда. Този потенциал все пак трябва да се подържа няма как, да дърпаш енергия, а нищо да не се изменя, именно поддържането на този потенциал ще ти коства повече от 90% от тези 800 J, така че в идеалния живот ще трябва да се задоволиш с около 70 J, а в реалния ако получиш дори и 50 J ще те сметнат за гений.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия