Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата
Въпрос за КПД
Bledoliki:
Получих един литър газ за 11вата. Как да сметна енергията която пламъка ми дава, за да разбера до колко е ефективна електролизата? Пламъка е 3см като температурата за такава малка площ е над 1500грС
mzk:
В ръските енциклопедии мисля, че има енергийни данни за 1 кг водород. Трябва да сметнеш 1 кг колко литра е и съответно да сметнеш от 1 литър оксиводород колко е водородът.
1 литър за 11 вата ми се струва доста прилично. За какво време го правиш? Също напрежение на клетката, плочи и електролит?
Успех!
mzk:
Качвам една таблица за сравнение на водорода с бензин.
mzk:
1 литър бензин = 8,67 кВч
3107 литра водород (атмосферно налягане) = 8,67 кВч.
359 литра водород се равняват на 1 кВ. 359 литра водород се извличат от 340 грама вода (които са равни на 1 кВ).
Т.е. ние трябва да можем да разложим 340 грама вода с под 1 кВ за да имаме ефективност над 1.
ПС: за 3107 литра водород трябват грубо 2,5 литра вода. (1 литър вода = 1234,4 литра водород)
-----------
Ти си изразходвал 11 вата за ~ 0,7 литра водород.
За да получиш 3107 литра водород ти трябват още 4438*0,7 = 3107. При сегашната ти консумация- 4438*11=48 818 вата или грубо 49 киловата, за да добиеш 3107 литра водород, които ще ти донесат 8,67 кВ.
Т.е. имаш около 20% ефективност.
Нещо тия сметки не ми се виждат читави.....
Bledoliki:
Захранване за комп. ,напрежение 5в прав ток което пада до 4.8-7 при 26ам-125в при 25,4л HHO на час(измерено с половин литрова бутилка от минерална вода), което прави по 5вата за литър. Но захранването черпи почти още толкова, и грубо по последни сметки м/у 9-10вата за литър на час.Това е при 5% сода каустик и температура 45гр.4 пластини на разстояние 3мм и площ2см на 10см за всяка. В случая температурата е свързана с производството на газ.При тази температура испаренията на водата също изгарят което повишава ефективноста, в порядъка до 60 -65гр няма проблем с изгарянето от там на сетне парата кондензира в тръбите и прекъсва пламъка на горелката.Пластините преминаха през един продължителен период на повишаваща ефективност, като през период от 10-15 часа работа повишаваха ефективността си с 10-20%.Върху тях се образува матово бяло покритие при отнемането на което ефективността пада в пъти.Въпроса ми преди бе за КПД на водорода и кислорода заедно защото само водорода според мен не може да даде тази температура на пламъка която дават двата газа заедно.Всички тук се стремят към максимално ефективна електролиза, но за захранване на автомобили.Моята цел е първо да получа ефективно отопление за дома си.Това е възможно най-грубия начин да се разложи водата,но стабилизирайки процеса и показателите са доста по стабилни.Според вас,дали ако се използва трансформатор с показателите на захранването,консумацията му ще е по малка от тази на захранването?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия