Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства

Анодно отопление

<< < (64/65) > >>

trunski:
Затова, търся отзиви от ползватели на такива нагреватели в централна отоплителна система. Ползвал съм един сезон такъв нагревател в една стая в апартамент, по принцип бях доволен, но не мога да преценя реално има ли икономия, в сравнение с конвекционален нагревател, и каква е тя?
Преди години, темата беше доста активна и с интерес я следях, но изведнъж заглъхна. Колеги, дайте инфо, има ли файда от този нагревател?

Maistora52:
Трънски, темата заглъхна, защото този вид нагряване на вода има много недостатъци. На практика, това е електролиза, а какво става при електролиза - знаеш! - яде метала, следва корозия (дори и на неръждавейката), и като прибавиш факта, че имаш затворен съд под налягане (от парата) - сещай се какво може да се случи.

На мода са вече "вакуумните" радиатори - така ги наричат, не че има вакуум вътре в тях, но все пак въздухът е изтеглен донякъде и вътрешното пространство на радиатора се запълва с изпаренията - вследствие на проточно нагряване, или чрез локален ел-нагревател - на специални флуиди с ниска точка на кипене ... (по едно време си мислех да пробвам с антифриз, но размислих)...
Лидери в производството им са руснаците.

Просто набери в търсачката "вакуумни радиатори" и ще ти изскочат десетки линкове.

пламгаз:
Здравейте Банда!!!
Аз бих пробвал да въртя една вода в първия кръг на термопомпата през аноден нагревател, ако е вода-вода разбира се.
Не ползвайте антифриз по никакъв повод и анодите не е задължително да са от неръждаема стомана. Имам няколко котела, които работят вече 3-4 години, но искат непрекъснат мониторинг за да са икономични. Само с вода е много трудно да се постигне еднаква мощност, защото тя си мени структурата затова се ползва сода или друга сол.

trunski:

--- Цитат на: Maistora52 в Юни 12, 2017, 10:58:00 am ---Трънски, темата заглъхна, защото този вид нагряване на вода има много недостатъци. На практика, това е електролиза, а какво става при електролиза - знаеш! - яде метала, следва корозия (дори и на неръждавейката), и като прибавиш факта, че имаш затворен съд под налягане (от парата) - сещай се какво може да се случи.

На мода са вече "вакуумните" радиатори - така ги наричат, не че има вакуум вътре в тях, но все пак въздухът е изтеглен донякъде и вътрешното пространство на радиатора се запълва с изпаренията - вследствие на проточно нагряване, или чрез локален ел-нагревател - на специални флуиди с ниска точка на кипене ... (по едно време си мислех да пробвам с антифриз, но размислих)...
Лидери в производството им са руснаците.

Просто набери в търсачката "вакуумни радиатори" и ще ти изскочат десетки линкове.

--- Край на цитат ---
Здравей Maistora52, точно за такива радиатори бях попитал по-назад в темата:
--- Цитат на: trunski в Октомври 07, 2016, 02:42:32 pm ---Здравейте, какво ще кажете за идеята да се комбинира вакуумен радиатор /http://www.radiator.bg/description.html/ с аноден нагревател. На първо четене ми се струва, че ще има ефект, тъй като този тип радиатори работят с много малко течност.
На някой дали му е хрумвала идеята? :)

--- Край на цитат ---
И аз се интересувах от тях, но тогава бях в апартамент. Сега съм в къща и съм с вентил конвектори /заварено положение/. :)

--- Цитат на: пламгаз в Юни 13, 2017, 04:19:02 am ---Здравейте Банда!!!
Аз бих пробвал да въртя една вода в първия кръг на термопомпата през аноден нагревател, ако е вода-вода разбира се.
Не ползвайте антифриз по никакъв повод и анодите не е задължително да са от неръждаема стомана. Имам няколко котела, които работят вече 3-4 години, но искат непрекъснат мониторинг за да са икономични. Само с вода е много трудно да се постигне еднаква мощност, защото тя си мени структурата затова се ползва сода или друга сол.

--- Край на цитат ---
Здравей Пламгаз, мерси за насоките.
За да си обоснова питането, ще бъда малко по-подробен:
При мен отоплителната система е- котел на твърдо гориво с присадена пелетна горелка, като горелката е много мощна за отопляваната в момента площ и съответно разходът на пелети е голям в преходните сезони, когато е необходимо да се грее къщата предимно нощно време.
Към тази система е свързана термопомпа въздух-вода, като външният топлообменник- изпарителя са два термопанела с максимална мощност на отдаване около 5 kw. Термопанелите по-принцип са за загряване на бойлера - 200 л., но има вариант, като бойлера е загрят, те да загряват централната отоплителна система.
Искам да ги ползвам за отопление пролет и есен, предимно нощно време за отопление на 3 стай, при плюсови външни температури. Проблема е, че панелите са високоефективни при наличието на слънчева светлина, нощем работят само на естествена конвекция и мощността им спада, като не мога да задържа температура на водата на отоплителната система около 40-45 градуса. Поради тази причина искам да помогна на термопанелите с електрически нагревател, и се чудех кой е по-удачния вариант конвекционален или електроден. С електроден ще ми е по-лесно, защото имам такъв наличен /правен/, ако е необходимо ще го преработя или ще направя нов.
Чудех се дали има смисъл да се занимавам, затова търсех отзиви от колега, който ползва такъв нагревател.

пламгаз:
Какъвто и нагревател да вържеш по тоя начин няма да има ефект, защото каквото си икономисал през деня от панелите те ще го похарчат през нощта. А и не ми е ясно как ще вържеш термопомпа въздух-вода. Пусни някаква схема за пояснение.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия