Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства
Анодно отопление
donhuann:
Колеги, как решихте проблема с газа който се отделя. Направих реотана, загрява доста бързичко но отделя много газ, това проблем ли е, когато се ползва директно на радиатор, ако сложа автоматичен обезвъздушител ще реши ли проблема?
пламгаз:
Здравейре колеги! С удоволствие мога да кажа, че вдъхновен от мечтите на "suml", воден от експериментите на "emm" и подтикнат от нарастналата ми нужда от дестилирана вода сътворих нов прочит на АО с парогенератор и топлообменници. Прототипа работи чудесно с малък разход на ел. енергия . За сега съм захранил само 20 литров казан за ракия и като оправя някой дребни течове на парата ще ви пратя и снимки.
klimt:
Освен снимки, очакваме и замервания на разхода на електричество и КПД на системата - с благодарност към експериментатора
пламгаз:
Здравейте! Представям на вашето внимание обещаните кадри от инсталация за дестилат. Инсталацията консумира около 5kw. ел енергия и за 1.5 часа произвежда 4 литра ракия и около 8 литра дестилирана вода. След загряване на парогенератора той работи в приблизителен режим: 15сек. набиране на налягане и около 60сек. изпускане на парата ( 15сек. вкл. - 60сек. изкл. ) Парогенератора се управлява по налягане ( с пресостат) и не търпи водопроводни уплътнения (връзки с калчища). Връзките на пресостата и манометъра, които виждате на снимките ще бъдат преработени преди следваща употреба защото загубите са значителни. Съветвам колегите, които мислят да експериментират в тази насока да ползват газови връзки. Ако сменим казана за ракия с подходящ топлообменник можем да постигнем значителна топлинна мощност. Предстоят ми експерименти в тази посока и при добри резултати ще споделя инфо.
Желая на всички експериментатори Весели Празници!!!
mzk:
Здравейте колеги,
Лятото е жега, но есента във форума за поредна година ще се появи активност откъм разработване на различни нагревателни устройства. Ще започнат сметки кое е по-изгодно - дърва, въглища, ток, климатик, анодно отопление, централно парно и т.н.
Преди малко направих няколко опита с аноден нагревател. Основната ми идея е за сега беше да установя фазови разлики. Използвам 500 ватов бързовар, 60 ватова крушка и анодния нагревател.
Напрежението снемам посредством делител 1 Мом - 10 кОм (1%), а токът - чрез токов траф (100 навивки, 1 ом резистор).
Предварително пояснявам, че установката не е калибрирана. Така например имам около 5 волта разлика в ефективната стойност на напрежението. Не мога да кажа каква точност имам при измерването на тока, но при следващите ми експерименти, грешката ще бъде еднаква и се надявам да има някаква представа какво точно се случва.
За сега не открих никакви фазови разлики при работата на анодния нагревател, което беше по-скоро очаквано.
Извод: анодният нагревател работи като активен товар. Не се забелязват никакви разлики спрямо бързовара и електрическата лампа. Леката фазова разлика е следствие от уредите ми или от самата мрежа (сутринта токът изоставаше от напрежението).
Ползвам чешмяна вода без никакви добавки.
ПС: моля обърнете внимание на имената на файловете.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия