Не съм специалист в електрониката, любител съм. Не мога да претендирам за големи знания в тази област и затова питам по-знаещите.
Нали затова е и форума. Мисля, че с общи усилия можем да постигнем повече.
Точно така. Трябва да си помагаме. Изчетох цялата тема, но никъде не видях написана тази честота на работа на 555. И понеже поразбирам от електроника ще трябва да си я смятам сам от стойностите на компонентите. Колеги давайте малко по конкретна информация в постовите си. Не всички са специалисти по електроника или по механика.
А що се отнася до схемата "Отговор #23 -: Октомври 18, 2008, 08:00:53 pm " на тази тема. Тази схема работи. Правил съм я преди повече от 30 години когато бях едва 10 годишен. Вместо горивна клетка имаше вързан високоговорител. Та именно за тази схема ми намалиха и поведението. Понеже създавах изкуствен шум по време на час :-). Какви години бяха тогава.
Та да се върнем към сегашния момент. Мисля че за да се изчисли отношението между двете намотки, а то трябва да е винаги константа, по спомени мисля че беше 1:3. (условие за въвеждане на системата в генераторен режим), е важно да се намери каква трябва да е индуктивността на втората намотка, защото именно тя прави трептящия кръг с горивната клетка. И понеже всяка горивна клетка има собствен капацитет зависещ изцяло от нейните габарити. То и индуктивността на намотката свързана с клетката трябва да е съобразена с клетката. Първичната намотка е с три пъти по малко навивки от свързаната с клетката. Дебелината на намотките не е еднаква. Тя зависи от токовите, които протичат през съответната намотка. Също така много е важна и сърцевината. Едно са ламели за 50 Хц. Друго е ферит за Килохерци. Всичко зависи от честотата на резонанс.
Ако дадете малко по вече данни за вашите клетки, на каква честота реагират, може и да се понапъна за да сметна цитираната схема. Но сигурно е едно че наличието на обратна връзка макар и положителна ще кара системата да се само регулира. А нали това е целта. Но пак да отбележа, че колкото и системата да има склонност към генериране на честота равна на резонантната, то този спектър не е безкраен и затова трябва схемата да се изчисли за близки до резонанса честоти. А останалото тя ще го направи.
Успех.