Автор Тема: Помощ за лаптоп  (Прочетена 15471 пъти)

Phill

 • Гост
Помощ за лаптоп
« -: Януари 24, 2010, 02:11:25 am »
Здравейте, не знам дали тук е точното място да си задам въпроса, но ако не е ще се надявам на благосклонността на модераторите :)
От няколко дена се боря с един лаптоп (ACER aspire 1690) - проблема е, че картината изчезва (а като изчезне не зарежда и операционната система - съдя по работата на харда), а понякога се появява картина, работи известно време - понякога 1 минута, друг път 2 часа без проблем и после пак загадъчно се губи. Тъй като преди да изчезне картината се появява т.н. "черга" на екрана (екрана става на цветни ленти) се насочих към видеокартата. Направи ми впечатление, че радиатора на видеокартата доста загрява. Предположих, че дефекта се дължи на прегряване, но картината изчезва и при напълно студена видеокарта, а когато работи, работи и при температура, при която можеш да пържиш яйце върху радиатора. Закачих и външен монитор (с идеята, че е възможно проблема да е в монитора на лаптопа), но и той работи, когато работи този на лаптопа, когато не работи - не работят и двата.
Под самият дисплей на лаптопа има една тясна и дълга платка, която се оказа Screen Inverter. Като напишете в google Acer FL9050 ще намерите снимка на въпросното нещо. Забелязах, че ако разбуташ този инвертор понякога картината се появява или пък ако има картина, тя става на черга или изчезва напълно. Обаче не всяко разместване има ефект и не всеки път ефекта е един и същ.
Въпроса ми е - може ли някой да ми даде идея как да проверя дали работи този инвертор?
И още един въпрос - би ли трябвало ако има закачен външен дисплей, а е откачен от дъното дисплея на лаптопа, външния дисплей да работи?
Искам да се извиня за лаишките въпроси, но вече няколко пъти нося лаптопа на "майстори" и ефекта е нулев.
Благодаря предварително за всички отговори. :)

Seeker

 • Гост
Re: Помощ за лаптоп
« Отговор #1 -: Януари 24, 2010, 09:15:47 am »
Screen Inverter - това е инвертора за лампата която осветява течните кристали. ако тя не работи дисплея ще е тъмен , но ще има картина (вижда се като я осветиш с фенерче) и във външния монитор ще има картина.
Това с чергите ме навежда на мисли към видеопаметта и видеопроцесора, нещо като лоша спойка по платката.

BONETI

 • Гост
Re: Помощ за лаптоп
« Отговор #2 -: Януари 24, 2010, 11:28:45 am »
Имах същия проблем на настолния компютър и се оказа от видео картата...

Неактивен getca

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 764
 • Пол: Мъж
 • https://t.me/BGfreeman
  • http://analogov.com
Re: Помощ за лаптоп
« Отговор #3 -: Януари 24, 2010, 01:01:57 pm »
Здрасти, Phill...

Защо всички се насочват към най-сложния вариант с хардуера?..  Я си дрълни един жив диск на Линукс (Puppy, Ubuntu и др. подобни), зареди и виж как се държи машината. Аз се боря една седмица с едно вградено видео на Nvidia поради същите симптоми с чергата. Оказа се елементарна настройка на драйвера в Линукс, ама кой да ти каже. Картата поддържа само режим AGPх2, а драйвера по подразбипане е х4 и резултатът е нестбилна система и чести забивания с черга на екрана.
Дай инфо с каква ОС работиш, каква точно е видеокартата, драйвер и т.н.

Поздрави...

Неактивен miromad

 • Експериментатор
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 386
Re: Помощ за лаптоп
« Отговор #4 -: Януари 24, 2010, 02:37:00 pm »
Аз също имах същия проблем с лаптопа на сестра ми - HP G6000. Това може и да е от видеокартата, но аз го оправих от Display Properties - Screen Saver - Power - и всички настройки ги нагласяш на Never, най-вече за изключването на монитора трябва да е нагласено на Никога. По този начин проблема се оправи. Надявам се да съм помогнал.
ПП: Операционната система е Уиндоус ХР. Между другото, оригиналните драйвери на този лаптоп са за Виста (няма такива за ХР) и на Виста няма подобни проблеми. Тези драйвери, които съм инсталирал на ХР, не са оригинални. Може би за това създаваше такива проблеми.

Phill

 • Гост
Re: Помощ за лаптоп
« Отговор #5 -: Януари 24, 2010, 02:38:32 pm »
Здравейте, благодаря за всички отговори! :)
Сега по ред на номерата и от общото към частното - да ACER е куча марка и по тази причина аз съм с Gateway донесен от САЩ. Със сигурност не е най-доброто на световния пазар, но по-добро на българския пазар към момента няма.
Първо да отговоря на Seeker - монитора няма никакви признаци на живот и с каквото и да го осветявам не се вижда никаква картина. От тук следва извода, че няма смисъл да се занимавам с инвертора, тъй като ако беше той поне външния дисплей щеше да работи нормално.
Към altium - махнах радиатора на видеото още с отварянето на лаптопа. Там обаче всичко си беше ОК, имаше и достатъчно паста, а като работи компа радиатора загрява, а платката не, което означава, че има добър топлообмен. Върху чипа на видеокартата пише ATI MOBILITY RADEON X700 PCI EXPRESS 216CPIAKA13F N19189.00 0516AAP. Видеокартата мисля е запоена директно към дъното (може и да греша) и следователно не би трябвало проблема да е от наместване.
getca, не ми се вярва проблема да е в драйверите, компютъра е работил няколко години с тия драйвери. И още - в началото преди да се зареди ОС нямаш драйвери и там трябва да ти работи монитора за да можеш да влезнеш в биоса, но в нашия случай монитора не работи от самото включване на компа.
В предния пост питах дали може външния монитор да работи самостоятелно, тъй като след много жество експерименти видях следното - ако откача монитора на лаптопа от дъното не е възможно (или поне засега не съм успял) да проработи компа при закачен само външен дисплей. Просто като го включа индикацията за харда не работи, което означава, че не зарежда ОС. Тук е момента да кажа нещо и за предисторията на проблема - компютъра си е работил нормално, но явно се е получил някакъв проблем с кабела на зарядното (лаптопа е ползван в офис и почти посточнно е бил включен на зарядно). Проблема е бил частично прекъсване на кабела от страната на 220 V, което е довело до първоначално по-малко, а по-късно почти постоянно премигване на монитора по време на работа, докато накрая спира нацяло. След това аз трябваше да търся "майстори", които да го оправят, но нито един от тях нямаше реален резултат в опитите си.
След малко ще кача и снимки.

Phill

 • Гост
Re: Помощ за лаптоп
« Отговор #6 -: Януари 24, 2010, 03:30:25 pm »
Ето ги и снимките.

Неактивен miromad

 • Експериментатор
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 386
Re: Помощ за лаптоп
« Отговор #7 -: Януари 24, 2010, 04:01:20 pm »
Phill, защо не провериш да няма някакъв проблем с РАМ паметта. Защото ако РАМ паметта е изгоряла или не е сложена въобще, тогава няма да се стартира абсолютно нищо, дори и биоса. Както казваш ти, че още при включването на лаптопа не иска да зарежда нищо - ни биос, ни операционна система, нито харда свети, може да е от РАМ паметта. Пробвай и това.

Phill

 • Гост
Re: Помощ за лаптоп
« Отговор #8 -: Януари 24, 2010, 05:44:46 pm »
Ами RAM-a си е на мястото и дори се вижда на снимката, но е идея, че може да е от нея. Лошото е, че нямам друга, с която да пробвам...

Seeker

 • Гост
Re: Помощ за лаптоп
« Отговор #9 -: Януари 24, 2010, 06:20:28 pm »
Наистина , ако за видеопамет се шерва част от основната РАМ , то тогава описаните ефекти са напълно възможни. Огледай контактната система на РАМ-платката и слота, при лош контакт стават грешки, които убиват ОСта и всичко заредено.

Phill

 • Гост
Re: Помощ за лаптоп
« Отговор #10 -: Януари 24, 2010, 07:33:32 pm »
Сега ми идва един може би тъп въпрос, ама като не съм се занимавал с това ... Някой знае ли дали видеокартата е сложена върху някакъв слот и може да се маха или е запоена към дъното. В e-bay  разгледах какво се предгала за тоя тип видеокарта и на няколко места видях оферти точно за чипа, но е сниман само отгоре.
Трябва да си призная, че пробвах да вадя видеото, но въобще не мръдна и се отказах.

Phill

 • Гост
Re: Помощ за лаптоп
« Отговор #11 -: Януари 24, 2010, 10:45:52 pm »
На батерия положението е същото. Мисля, че сега няма проблем в зарядното, но утре ще му замеря волтажа за всеки случай.

Phill

 • Гост
Re: Помощ за лаптоп
« Отговор #12 -: Януари 25, 2010, 01:00:59 am »
След като видях това http://www.ozzu.com/hardware/acer-laptop-does-not-start-t76457.html си дадох сметка, че няма смисъл повече да се занимавам с тоя лаптоп. Горещо препоръчвам да се избягват всички продукти с марката ACER.
Имам един последен въпрос - някой знае ли как се казва слота на дъното за монитора? Идеята ми е ако мога да намеря накакъв преход, с който да закача монитора към друг комп със стандартен кабел.

Seeker

 • Гост
Re: Помощ за лаптоп
« Отговор #13 -: Януари 25, 2010, 09:19:41 am »
Всеки един лаптоп може да се повреди , и то безвъзвратно. Не опира до марката защото всичко се прави в Китай. Ето за пример какъв сайт има за НР - http://www.hplies.com/ , за това че съзнателно са пуснати на пазара лаптопи които дефектират след няколко месеца работа, става въпрос за десетки хиляди бройки и компанията отказва гаранционна поддръжка.
Само от това че лаптоп се ползва върху мека повърхност и се запушват вентилационните отвори, се получава опичане на част от елементите (термично защитен е само процесора) .Аз ползвам лаптоп от световно неизвестната марка GERIСOM , и вече 9 години работи безотказно! Въпрос на късмет и правилна експлоатация.