Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Вашите експерименти
Електролизер - експерименти
Михаил Кузмов:
Както е написал по горе, N9301S захранването с вода на много пластинчатия сух електролизер е сериозен проблем!!!!!! Имам сложна разработка по този проблем която решава нещата но по принцип аз съм фен на"мократа клетка" поради факта че винаги се използва цялата площ на плочите.За това съм сложил името FS(full submerged) напълно потопена! Тази конструкция на "суха клетка" която се мотае из мрежата е най лесна за изпълнение и най не ефективна. Помислете само, преливащия електролит обединява всички плочи в една клетка и това вече не е електролизер а клетка която трябва да работи на около 2в. Подали сме обаче 12 в. в двата края. Какво става с 10те волта? Ами просто започват да генерират топлина! Какво става с качеството на газа? Колко газ имаме смесен с водна пара? Какво става когато електролита не прелива? Добър вариант! Да обаче не! Нивото трябва да бъде ниско за да могат образувалите се мехурчета газ да излетят през газовия отвор. От това следва и намалена площ на плочите контактуващи с електролита,от това следва и по голям ток преминаващ през единица площ, и на финала следва пак загряване. Сега се върнете в началото и прочетете първото изречение. Ако пък някой има нещо против написаното нека се обоснове!!
toncho:
Благодаря за емоционалните отговори :)
Утре ще си купя препоръчаните компоненти и продължавам.
Имам питане към Михаил Кузмов /и не само/ за Сода Каустик-а /НаОН/ - във всички форуми преобладава мнението, че КОН е най-добрия електролит за електролиза. Кои са предимствата на НаОН?
И още един въпрос - как е като безопасност НаОН спрямо КОН?
Михаил Кузмов:
toncho! Ще побликувам отговор в "образователен документ за електролиза"!
toncho:
Днес ми остана време за тестове - суха клетка, серия от 50 клетки /51 плочи/, 3 мм. разстояние. Захранвам през кондензатори/и и грец от мрежата - схемата която коментирахме с Михаил Кузмов. Замерих напрежение м/у двете крайни плочи 110В. Получих 2л/мин. при 2,5А. и над 4л/мин с 5А. Мисля, че не е зле.
Кондензаторите обаче греят - това нормално ли е? По тази причина не оставих клетката да работи повече от 10-а минути.
Кондензаторите са два - всеки от 80-100 мФ /така пише на корпуса/, чисто нови. Мога да ги включвам поотделно в паралел. Защо обаче всеки един от тях ограничава тока само на 2,5А? Нали на всеки 14мФ трябва да пропускат по 1А?
И страшно много пяна получих. Утре ще купя НаОН и ще забъркам свеж електролит.
Михаил Кузмов:
Да не би да си взел електролитни кондензатори? Те не са подходящи за тази схема! Трябва да са за променлив ток! 80-100 mF за променлив ток ще да е нещо мн. голямо!!! Пяна имаш защото не си почистил с NaOH!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия