Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електровелосипеди

Еlectric bicycle - 1КW, 48V

<< < (10/29) > >>

Радeв:
eltransbg, нямаш проблеми. :)
Акумулаторите ги зареждам за 6ч, като ако ги зареждам на максималния им допустим ток ще падне на 4ч.
Сега остана да зареждам батериите със СЕ генератор.  Утре въснамерявам да забия заземителни колове в полянката зад блока и да изпробвам един капаген който до довечера ще е готов. Но повече ми допада нещо бедини базирано /но без механики/, което да възстановява заряда на батериите, както и самите тях. А капагена за домакинството - директно се отказвам от енергото. :D

onoff:
Оригинално са разкачени(така беше при мен).
Жалко, че не мога да си оправя контролера за да се придвижвам и аз на ток.

rook:
Днес и аз успях да си сглобя велосипеда и да му направя първия тест. Комплекта е същия като на Radoslav, с изключение на батериите, които са 12В/12Ач. Начално напрежение 38,8В. Тръгване от точка А - много кратък равен участък, следва спускане от 1,1км, след това равен път до точка Б, като цялото разстояние е 3,6км. 50-60% от равния път въртях педалите едновременно с пълна мощност на ел. двигателя. Не забелязах голяма разлика в скоростта, когато не въртя и когато въртя педалите. Няколко кръгчета от колегите на работа, като единия му правеше кеф да върти предната гума. Тръгване от точка Б - равен път, изкачване 0,95км, равен път, изкачване 1,1км. Обща дължина на пътя от Б до А - 5,6км. Като през целия път ту въртя, ту спирам, но ел. двигателя винаги на макс.(около 40% от пътя въртях, че може и по-малко да беше). Почти веднага след като се прибрах, измерих напрежението - 37,4В. 20 минути след това беше 37,7-37,8В. Най-горния акумулатор се чуваше да шумоли, нещо като свистене и бълбукане. От другите два не се чуваше нищо или може да се е чувала много слабо, но аз да не съм го чул. На връщане карах доста време по бордюра, което може да се сравни, като каране по павета. Карах малко и извън пътя, където минах през няколко по високи бабуни и няколко по-дълбоки дупки.

Радeв:
С колегата rook, днес си сравнявахме колелата. Еднакво вървят. Неговото е по-леко заради 12Ah батериите.
Преправих старо АТ захранване в зарядно. Т.е. изведох му тример  с който настройвам изходното напрежение в диапазона 12-14.6V => и тока, напрежението на заряд.Като имам зор ще зареждам намаксимален ток, но попринцип смятам да го оставям да зарежда на 13,8V и да лягам да спя. :)
 Зареждам батериите паралелно.
Последователното зареждане поражда пренапрежение на едни акумулатори и недозареждане на други ....

Радeв:
Всеки ден бъмча с ел. колелцето, чуството е неописуемо да профучавам покрай чакащите в задръстването автомобили. Много от шофьорите завиждат и заглеждат, дано малко от малко се промени мисленето на хората: "имам кола с нея ходя и до тоалетната". :)

Има някой дребни оптимизацийки:
1. Извел съм бутон за регенеративно спираме, /оригинано се задейства от ръчките на спирачките/.  Молзва се и като велотренажор -  Вкючвам регенерацията и да карам из моската градина, приятно натоварва и връща ток към акумулаторите. /и дишам дълбоко здраве - йодни пари от морето/
2. клаксун - направо си е задължителен, ползвам две "door alarm" /от всичко по 1лв/ като съм им направил рупорчета за насочване.

Тънкостите на оптималното каране:
1. Потеглянето става на ниска предавка и с помощ с педали.
2. Не се подава рязко мощност. При изкачване стръмни баири трябва да се помага, при спадане на скоростта под 15км/ч трябва да се отнеме малко мощност /газ-ток/.
Ако горните точки не се спазват просто има ток Късо Съединение, започва да се включва токовата защита, и пробега намалява.

При комбинирано каране с педали и на ток, пробега е много над 40км с едно зареждане при 3x17Аh!

П.С. В момента облислям куплунг за паралелното зареждане на батерите, защото ми писна да разкачам кабели и да щипя крокодили всеки път.
Зарядното от AT захранване върши прекрасна работа - дава 10А /зареждам в паралел акумулаторите/ Извел съм му кабел от преди LC филтрите. Напрежението се регулира от усилвателя на грешката на TL494 /КА7500/. Разпоява един резистор от едната страна и последователно му се включва потенциометър.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия