Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Ендотермичен реактор GEET на Paul Pantone

Искам GEET

<< < (13/15) > >>

EDM electronics:
Ребятки,  ;)
въпростъ е по-скоро технологичен, отколкото мафиотски. Вярно, че никой монополист не ще, да не е вече такъв и някой друг да му вземе бизнеса с електричките, но драпането сега към електричките не е заради петрола - никога не е имало такива големи добиви на петрол, като сега, благодарение на шистовия петрол, но преходът е продиктуван най-вече от екологични съображения. Природата пред очите ни се преобразява и скоро няма да има ресурси за толкова много хора, човечеството ще се изправи пред дилемата, кой заслужава да живее  и кой не. Затова и преди 100 г. не е било нужно да се развиват електричките, защото с ония ми ти батерии са имали пробег до 100 км, не е стоял на дневен ред екологичния проблем, пък скъпо-скъпо...

Сега положението не е много по-различно. Отново малък пробег и отново проблема е технологичен, липсва пробив в батериите. Те трябва да са евтини, екологични, с голям капацитет и с бързо зареждане. Нищо от това не притежават съвременните батерии. С познатите технологии не може да се увеличи площта на електродите, затова се правят и опити за електроди на атомно ниво - графен. Скъпи и редки са металите за производство - литий и кобалт.

Екологията? - представете си всеки автомобил с огромна батерия, представете си всеки камион с 1 тон батерия - що производство, що химия, що рециклиране, отпадъци - нещо страшно...
Отделно никой не си дава сметка, че за да заредиш един акумулатор с 1 кВч е нужно 1,2-1,3 кВч. За да разредиш батерията положението е същото, кажи-речи. Т.е. самото зареждане и разреждане и то има КПД, загуби както в електролита, така и в инвертора. После това електричество откъде ще идва, нали ще е пак от горива. Слънчевата и вятърната енергия за сега е вятър работа, едва покрива 10% от енергийните нужди.

После, ако ще се зареждат бързо тези батерии, да речем за 5-10 мин., представете си каква електрическа мрежа и с какво моментно натоварване ще бъде, примерно само за една кола ще е стотици киловати само за 10 мин., а за 100 000 коли или 1 мил. коли в един голям европейски град? Просто няма как да се случат тези неща бързо. Това според мен ще е един дълъг процес на технологии и изграждане на инфраструктура.

Не мафията е виновна, просто липсата на технологичен пробив благоприятства монополната мафия с петрола, коя е тя? Кой има най-голям интерес? Коя валута е вързана с черното злато и не е вързана с жълтото злато? - и т.н. все риторични въпроси...Но мафията ще е безсилна при технологичен пробив. Именно технологичния пробив е този, който движи социалните и политическите процеси в обществото, а не дебатите в парламента и стачките по улиците. В Китай тая "мафия" много не вирее. Кирил Чуканов избяга от "мафията" и предостави технологията си на китайците. След 10-тина години китайските 3D-принтери на кълбовидни мълнии няма да могат да бъдат спрени от "мафията".   ;)

tobo1:
ЕДМ,
Технологичен пробив можеше да има много отдавна, има множество примери за различни открития при батериите, вкл. и руски, които са спрени. Ще кажеш, че това са интернетски легенди, но никой не знае на какво ниво щяхме да сме ако успоредно с ДВГ се развиваха и други видове двигатели за автомобили. Съществува и българска разработка за акумулатор с размерите на кибритена кутийка, съществува завод за графенови батерии в Испания, който НЕ РАБОТИ (представи си какви "тъпи" инвеститори е имал). Същото важи и за слънчевите колектори - множество разработки, които не виждат никакво развитие и приложение.
Да, технологичния пробив ще задвижи обществото, и точно затова се спира с мафиотски методи.
Колкото до екологията - самата дума "гориво" или "петрол" е антиекологична.
Аз също възлагам някакви надежди на китайците, но ми се струва, че много бързо ги вкарват "в релсите" и тях.

П.П. И сложи някоя снимка с калъпа и отливките, да видим какво се е получило и подходящ ли е оня течен камък за който писа.

valex:
Много от проблемите с електрическите автомобили ще се избегнат ако се унифицира един или няколко вида сменяеми акумулаторни блокове. Отиваш на електростанцията и ти сменят батерията със 'бавно' заредена батерия. Колата си я купуваш без батерия както сега купуваш електрическа дрелка. Батерията може да е под наем един вид.
Един друг въпрос ме гложди: Защо се произвеждат големи ,  тежки и неподходящи за електрическо задвижване автомобили? Всички се опитват стандартните модели да ги приспособят за електрически. Липсва според мен масово производство на малки, леки, лесни за подръжка  'градски' автомобилчета на къси разстояния (в града).  При намалени ежедневни разходи мисля, че човек може да си позволи за дълъг път да вземе бензинова кола под наем.
Явно няма желание от концерните да опростят нещата.

EDM electronics:

--- Цитат на: tobo1 в Април 22, 2019, 09:54:12 am ---
П.П. И сложи някоя снимка с калъпа и отливките, да видим какво се е получило и подходящ ли е оня течен камък за който писа.

--- Край на цитат ---
То все има някакви по-спешни и наложащи майсторения, та калъпа все е на педал, но все остава за утре. Но до края на другия месец ще го направя, защото трябва да отливам тежестта, започва риболовния сезон - крастата сърби.  ;) Скоро ще пусна снимки на калъпа. Направил съм кутия за отливката, имам силиконов спрей-отделител, просто търся свободна събота и неделя.

Не мисля, че някой е открил акумулатор с нужните харектеристики, дори и руснаците. Те направиха атомна батерия, впрочем отдавна ползват такива за спътниците, но струват майка си и баща си, въобще не са за граждански цели. По едно време се изсилиха с йонисторите, но и там технологиите са в първо отделение, там е още по-малка енергийната плътност от днешните батерии. Графеновите и те не са кой знае какво. Да речем 2 пъти по-голяма енергийна плътност, но скъпо-скъпо-скъпо.....тоя графен не е лесна работа.

Следя с голям интерес развитието на батерийните технологии, защото и аз понапрайвам нещо в тази област за лични нужди, но не съм срещал пробив. Не мисля и, че някой спира пробива, просто реално го няма. Ако се подобри някакъв показател, влошава се друг, а е необходимо подобряване на всички споменати показатели.

Това с подмяна на батериите, като газови бутилки също ми изглежда неприложимо и тягостно. Кой ще ти подменя батерия от 100-200 кг. или 1-2 тона при камионите? Та то ще се изпочупи купето и ще получиш дископатия, с кран или мотокар ще се сменят?  :D Как ще я подмени една жена или старец? Товарачи ли ще има по зарядните станции, мароци, сачове, менгян?  :D

Аз не виждам все още светлина в тунела по този въпрос. За ограничено приложение електрички на този етап, да, но за фундаментални промени не я виждам. А и геополитическите процеси го потвърждават. Направени са разчети от великите сили за експлоатацията на природните ресурси. Водят се войни ва-банк за тоя петрол и газ, съсипват се цели държави и региони. Ако му се виждаше края на петрола, едва ли щеше да има такива напъни.

Ще се радвам, ако някой сподели технология на батерия, която да има поне 4-5 пъти по-голяма плътност от сегашните лтий-йон, да има поне 2 000 цикъла, да е безопасна, евтина, лесно рециклируема. Дори и да има направена в някаква лаборатория, ако цената й е по-висока от тази на златото, то това не е технологията, която трябва да е.

EDM electronics:
То с подмяната на батерии, като газови бутилки също не е възможно и поради това, че тези батерии са свързани с подгряващо-охлаждаща течност - антифриз. Кой ще ги свързва тези системи? Кой разбира от тези неща, е по-фундаменталния въпрос, като аз не познавам ни един млад човек да е прочел някаква книга, поне художествена литература, да не говорим за учебник, пък по-старите не знаят вече на кой свят се намират? За 30 г. 1 300 училища у нас се превърнаха в руини...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия