Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата

Кола на вода - обща теория, изчисления на дебитите на газовете

<< < (5/47) > >>

mzk:
Здравей Тони!

Току що ми отговори на един мой стар въпрос- а именно разширението на азота ли е главната причина за натиска върху буталото, т.е. максималното разширение в цилиндъра е следствие от разширението на азота.

Точно затова към някои "бегачки" слагат и НОС- нитрооксидни системи за впръскване на течен азот.

Също така съм ти благодарен и за уточнението по отношение оксиводорода и защо той не може да извършва разширение без външен въздух в цилиндъра. Това е просто, но жизненоважно, особено за форум като нашия.

Искам само да вместя нещо за имплозията на оксиводорода- доколкото знам първо изгаря и се получава експлозия, а след това имплозия- защото продукта на реакцията е вода, която се свива обратно.

Ето едно интересно филмче за имплозията, с обяснения и забавени кадри:

http://www.youtube.com/watch?v=CkrCCo4Q0cI

Не мога да твърдя точно какво се получава, естествено, но имплозията на водорода (която според мен е точно след експлозията) ще е в значително по- малки мащаби, когато сместа се намира в нагорещения цилиндър! Защото продукцията на имплозията няма да е вода (от ниската температура), а нагорещена пара?

Ще се радвам да чуя коментари по този въпрос!

jantar:
Няма начин да не се ползва въздух и това ми е ясно.
Просто искам да вкарам повече от 21% горивна смес когато се използва за горенето кислорода от въздуха.
:)

mzk:
Може ли да поясниш това:

--- Цитат ---Просто искам да вкарам повече от 21% горивна смес когато се използва за горенето кислорода от въздуха.
--- Край на цитат ---

Мерси.

ПС: Тоним, исках да те помоля да споделиш с нас схемата, която използваш за твоята водна клетка, ако не е проблем, естествено! Благодаря предварително!

jantar:
Свободния кислород във въздуха е 21% (така беше писал някой).
Ако се използва водород и въздух - горивната смес си е 21% (максимум),   а останалото е азот и други газове, които не участват в процеса горене.
Ако се подава водородо-кислородна смес - процента на газовете участващи в процеса горене може да стане и повече от 21%.
Това имах предвид.

mzk:
Някой съм аз, който написа за 21% и се позовах на wikipedia.

Второ- вече обсъждахме, че увеличаването на кислорода за добавка на друго гориво не ти е нужно, по няколко причини.

1. Полезното действие идва от разширението на азота- както написа Тони по- горе.

За да повишиш ефективността на ДВГ е достатъчно да напомпаш повече въздух- за да добавиш и повече гориво. С това влиза и повече азот, който да се разшири.

Чрез напомпване получаваш по- голяма компресия в цилиндъра, от което и повече коне.

2. Сместа от разграждащата клетка е готова за изгаряне, т.е. не и е нужен допълнителен кислород, за да изгори. С теб точно обсъждахме и стехиометричното число, а по- късно добавих и един линк, в който всичко е описано по правилата на науката, не с празни приказки.

Най- лесното нещо е да вкараш маркуча от клетката във входящия колектор.  Без промени по ДВГ и системата на подаване на горивото.

Ето защо- при липса на промяна устройството си остава същото- горенето е същото, в същите пропорции. Подаването на оксиводорда във входящия колектор  се смесва с първоначално зададената горивна смес, т.е. въздуха и бензина (примерно) и изгаря заедно с тях в цилиндъра.

В резултат получаваш повече изгаряне в цилиндъра- т.е. по- висока температура и по- голямо разширение на газовете.

Ако случайно това е недостатъчно- тогава слагаш компресор или турбина (или и двете)- те "ръгат" повече въздух в цилиндъра. Повишава се компресията, азота и свободния кислород (за горивото, което е различно от оксиводорода).

Всичко е просто и ясно и не разбирам защо се опитваш да преоткриваш топлата вода. Това, което мислиш е погрешно и съм сигурен, че ти самият не си си изяснил поставеният от теб въпрос.

Пиши, ако има нещо неясно.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия