Алтернативни енергоизточници > Трансформатор на Tesla

Опити на mzk по схема КАЧЕР

<< < (2/3) > >>

mzk:
Здравейте. Днес навих още малко кабел. Ето повече данни

Диаметър на тръбата - 2 см.
Дължина на намотката - 47 см. (1 навивка = ~ 1 мм), т.е. ~470 навивки.

Първична намотка:
Кабел: 1,5-2мм
Почти 4 навивки- навити под формата на палачинка. Най- вътрешната навивка е на около 2 см от вторичната (с цел избягване на пробиви)

Схемата е в прикачената картинка.

Разлики със схемата- транзисторът е BU508AF, не съм сигурен за онзи кондензатор в началото- 1 мФ - е 1000 мкф 100 волта (електролитен).

Все още чудото не върви.

mzk:
Да, мерси за схемата. Опитвам се точно това да направя. Разликите са в тримера, транзистора и електролитния кондензатор.

Откакто писах предния пост промених нещата- вече навих цялата труба (1 метър) и предполагам има около 1000 навивки. За първична намерих по- дебел, многожилен проводник от заземяване- 4 врътки с възможност за още 1-2 ако се налага. Сега гледам кондензаторите в Комет. Има два варианта:
CE 4700uF 50V Fujicon    конд.ел. RA, 20%, -40~85°C, 22x40mm RM10   Fujicon 0.5993 USD
CE 10000uF 25V Fujicon конд.ел. RA, 20%, -40~85°C, 22x35mm RM10   Fujicon 0.5590 USD
Това са наличните.

mzk:
Здравейте!

Сложих два кондензатора 4700 uF 50v паралелно, другото си е същото- кондензатор 220 nF 160v.

Бобината е 1 метър- около 1000 навивки.
Първичната е от дебел кабел за заземяване (многожилен), който е намотан (4 навивки) върху ПВЦ тръба и е поставен в началото на вторичната.

Пробвах с до 25 волта предполагам (гледам показанията на захранващия трансформатор- 20в променлив ток), след греца не съм мерил.

Остана транзистора. През 100кОм тримера измерих 0,6 волта на базата и се чудя дали не съм го изгорил. Търсих аналог на КТ819, но не намерих, ще пробвам скоро с бд139 например. Чудех се дали не мога и да сложа мосфет с драйвър, като евентуално сложа едно малко съпровитление на входа на драйвъра.

В общи линии това е за сега. Ааа да не забравя- пробвах и да разменя краищата на първичната, но не се получи.

ПС: аз гледах дали ще излезнат искри, не съм пробвал с поднасяне на неонова лампа към самата бобина. Така че ако е имало генерация на надлъжни вълни е възможно да не съм я засякъл просто. По- натам ще проверя пак, сега трябва да излизам.

mi68:
За да тръгне с-мата направеи меко захранване т.е. с падаща х-ка като сложиш нажежаема лампа за 12В за 21Вт или 50Вт(експериментална се определя).Идеята е следната 4000мкф се зарежда от времеконстанта определена от съпротивлението на лампата и кондензатора и се разрежда през първичната намотка и т-ра.Напрежението се срива до 0 и транзистора се запушва.Напрежението се качва и транзистора пак се отпушва и постоянния ток става променлив и имаме високо напрежение(ВН).За получаване на индукция трябва заряд-разряд(при магнетизма е лесно защото при прекъсване на тока магнитното поле изчезва,а при електричното е задължителен разряд най-добре автоматичен може и принудителен но се усложняват схемите).Вторичната намотка е отворена и електронен ток тече само за електрическо разместване(индукция) по повърхноста на топчето и то се наелектрезира(ако е диелектрик нямаме електронен ток).Електричната индукция е Кулон/квадратен метър и при острие(малка площ)може да получим големи стойности на електрична индукция(разместване),пробив на въздуха и изтичане на електрони за това размера на топчето и материала е също настроеваем момент.(електричната индукция е плътност на заряда;а магнитната индукция е плътност на потока, Вебер/квадратен метър или Тесла за това силни магнити се държат под петрол(масло) защото йонизират въздуха и свети;става като на обикновен магнит се сложа остри конусни накрайници).Като прекъснем тока полето се движи много бързо,а електронния ток много бавно и навивките на вторичната намотка са серийни кондензатори ако имаме 1000 навивки и 100кВ м/у навивките имаме 100В,ако изкуствено забавим електронния ток чрез съпротивление(при ниски честоти) ще получим още по-ВН.Ако използваме бифилярна намотка ще заредим топчето но няма да се разреди за това е най-добри да се използда полупроводник.Тъй като нямам ще се използва дискретни полупроводникови диоди носрещно свъзани като 1н4007,заради съпротивлението ще се получи голямо дефазиране но пък омичното съпротивление от недостатък се явява предимство гони се гига и тераволтовата граница.  

mzk:
Здравейте!

Ситуацията е следната, смених транзистора (BU508AF). Направих делител на напрежение и сложих 1кОм съпротивление (сега отгоре е 100 кОм тример и 1кОм съпротивление), между тях е базата.

Запоих сондите на мултицет между  базата и масата и сега наблюдавам какво е напрежението на базата. Навих тримера така, че напрежението да не е повече от 0,25 волта.

На входа на цялото нещо подавам до 15 волта. За сега системата не тръгва, размених краищата на първичната. В единия случай пробвах да докосна базата с отверката, но не тръгва.

Не съм сложил още лампи между кондензаторите и захранването.

Единственото, което ме притеснява в момента е, че като изключвам големия автотрансформатор, с който захранвам всичко, се получава един пик на напрежение. Последният път видях 2 волта на базата, но се надявам да не е възможно да изгори транзистора по този начин.

Разчитам на съветите ви,

поздрави!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия