Алтернативни енергоизточници > Трансформатор на Tesla
Опити на mzk по схема КАЧЕР
mi68:
Дразниш ме с фалшивата ти с-ма.Транзистора е с десни характеристики и нискоомен.Транристор в превод значи променлив резистор(съпротивление) и се управлява от базовият ток.С-мата липсва електронен ток(отворена верига) и имаме неотринен ток за него ни трябва високоомен товар.Трябва моп-транзистор но той има малко усилване и да тръгне е проблем.Ако се използва Дарлинктон или мосет имаме време закъснение и трудно тръгва(лоша честотна характеристика).Ако се ползва лампа,тя е с леви характеристики и се оправлява от напрежение(високоомна) и тръгва от раз.Още не съм се предал и ползвам тиристор и лампа 12В/21Вт за кола за да се получи трионообразен генератор и трансформатора да работи.Продължавам с експериментите и настройките.
П.П.Виж 4 с-ми на качер в магнетизъм превел съм статията.Вместо да проклинаш тъмнината запали един теслов трансформатор.Ако се направи извод от бобината и се включи в емитера се получава триточково с-ма с индуктивна обратна връзка тип Хартлей това е елегантен варянт за тръгване на с-мата с един транзистор,като варянт може да се включи в колектора и захранването се дава на извод от бобината.Тъй като е квадратична зависимоста то 3-4навивки са достатъчно(трябва експерименти) реостата го включи на свободния край на бобината,а другия към базата на транзистора, и паралелно на реостата сложи форсиращ кондензатор 33нФ,регулирай тока да отпушиш т-ра и приятни експерименти(с-мата е същата но + на захранването подаваш към извод от колекторната бобината и паралелно на реостата слагаш кондензатор 33нФ).За по-голяма мощност се използва противотактна с-ма с триточкова индуктивна обратна връзка(в с-ма на Тесла електромобил с-мата на ВН е такава).С-мата има предимство,че бобината може да е спирална(палачинкова),с-ма Майслер(с индуктивна обратна връзка) иска две бобини.
GMG:
mzk, не се отказвай !
При тази елементарна постановка са важни
само две неща:
първо - правилното сфазиране на намотките ;)
второ - избор на подходящ транзистор ;)
За първото...ако двете намотки са навивани в
една посока, значи началото на малката я свързваме със плюс,
а началото на високоволтовата към базата или гейта.
При мен се получава по-добре с BU406D, той има
защитен диод и съпротивление м/у база и емитер
(май беше около 40-50 ома).
Със IRF830 също работи, но задължително се запоява
R-1Мго м/у гейт и сорс.
Потенциометъра при мен е 470к. (графитен), и при всеки
запуск го регулирам....т.е. запускам схемата с въртене
на оста....и там, където загенерира, го връщам обратно
или го премахвам.
Това може да се подобри при щателна диагностика
и настройване на бобините в резонанс....
но, опитите говорят....
Успех !!!
mzk:
Здрасти GMG,
няколко основни проблема виждам в опита ми да направя теслова бобина с "качер".
1. Липса на елементарни познания в опластта на слаботоковата електротехника (транзистори, висок-нискоомни и т.н.).
2. Тесногледието ми от гл.т. ефекта.
В момента съм се ориентирал към теслова бобина с 1 транзистор и 2 резистора. Схемата може да се намеир на този адрес:
http://tacashi.tripod.com/elctrncs/ssstc/ssstc.htm
Смятам, че основен проблем при мен е (както ти и mi68 казвате) - подбора на транзистора.
Другият проблем е вторичната намотка. Смятам върху първичната намотка да добавя трета намотка, която ще служи именно за управление на транзистора, а краищата на вторичната ще поставя на малко разстояние и така те ще образуват искрище.
Поздрави, ще гледам скоро да има резултат :)
getca:
mzk, какво очакваш от схема на класически блокинг-генератор и то с НЧ транзистор. За да бъде Тесла траф трябва да няма феромагнитна сърцевина и диаметъра на първичната да е минимум 3 пъти по-голям от вторичната. Само така в разрядите преобладава т.н. студено електричество или там каквото е...Досега няма репликирана подобна конструкция във форума, което е странно при толкова много приказки от някои колеги. В нета има тонове материали за реални конструкции и начини за изчисление параметрите на трафа, но явно е по-лесно да се филисовствува... ??? Ами погледнете само в MATRIX-a, хората правят опити с различни намотки, електроника...после анализират що така, а не иначе и т.н.
Имам изпитана схема на подобен траф на лампи. Работи на около 500КХц, захранване 700в/75Вт. Ако има интерес ще я кача по-натам. Има чертежи и на механиката. Изходното напрежение е около 60кВ и прави разряди до 0.5-0.6м. Схемата е изключително проста, но дали могат да се намерят лампи не знам.
В крайна сметка първичната страна не е проблем да се клати от съвременна електроника, но с цената на усложняване на схемата и по-ниска надеждност може би.
Ето ви една съвременна конструкция...http://www.richieburnett.co.uk/sstate.html...но човек без опит в импулсната техника няма да може да я подкара.
Радeв:
Вчера и днес отново свързах старото Тесла трафче. Първо го пуснах през генератора с фиксирана честота но трудно се настройва. Беше ми останал един PNP транзистор. Ето схема на качера с PNP транзистор.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия