Алтернативни енергоизточници > Toroidal Power Unit - Steven Mark
Toroidal Power Unit (TPU) - обща теория и принцип на работа
lz1ico:
Здравейте отново. Направих опита със генератора на Гого с бягащи импулси. Вместо 74HCT14 ползвах 40106 така че цялата схема сега е със захранване 12V силовите транзистори сега работят на 12V а не както бяха преди на 5V. Искам да кажа че когато на геита идва 5 волта, на дреина и да има 100волта транзистора пропуска само 5волта :( .
На измерване имам чуството че уредите лъжат, но последно се доверих на следната схема диод към плюсовата сонда и между двете сонди кондензатор 4,7nano, уреда на постоянно напрежение отчете 147волта.
15ватова крушка от хладилник свети бледо розово, но недостатъчно.
Силова част несъм променял. На 12волта всичко е много по добре изглеждащо като измерване.
Алтиум, не съм правил грец схема за подробно измерване на КПД искам ако е възможно поне една крушка да светне ярко както свети на 220волта.
lz1ico:
Направих грец със кондензатор 100nF ,но нещо не се връзват нещата когато меря на лампата стрелката седи на 200волта :), маитап тази лампа на 200 волта трябва да свети ярко, а жичката се вижда че се нагрява бледо розово. За мен това не коректно измерено.Честоти : на основния генератор 70kHz на геитовете 11kHz
консумация на 12волта захранване смешните 0,11-0,12А.
Цялата схема седи ледено студена транзистори и бобини което се дължи на поредовота работа на транзисторите.
Калояне не те виждам на Скаипа може да организираме нещо.
lz1ico:
За измерване съм ползвал руска отклонителна система а за изглаждащ кондензатор 1000uF на 400V може да ми намериш такъв "но малко трудно в БГ" крушката е 15W.
Пробвах и със 1uF но тогава отчита още по-високи стойности на напрежението, според мен това е нормално защото ако си правил изправител на 12-15 волта схемата е същата без товар....
Можеби трябва да вържа крушката не на променливото напрежение а на изправено напрежение паралелно на кондензатора за да има товар след него и тогава да меря.
Направо ме е страх да го пускам без товар, не се знае докъде може да скочат пиковете, транзисторите ще си отидат.
Наскоро ми беше изпаднал инвертор за автомобил (12V->220V) за да свети 100W крушка на него му бяха необходими 2,5- 3А ток.
lz1ico:
А леле УЖАС след посочената по-горе схема дето е с греца много неща се сменят. Лампата започна да свети в друг честотен диапазон.
Сложих по-дебели бобини, консумацията се качи. Успях да го докарам до нищожните:
Изход 81V на 34.6mA ;D
Вход 11,73V на 1,26А ;D
По мои сметки съотношението вход / изход
11,73 * 1,26 =14,78 вход
81 * 0.0346 = 2,8 изход
КПД = 0,1896
Така ли са сметките на "инвертора" дето грее доста ???
С тази фаза и нула немога да се преборя, фазомера свети навсякъде, замасява се през въздуха ! :(
НякоЙ може ли да каже тази тема от колко хора се чете ?
hristow:
Една забележка в скоби. Хората в Америката си имат 110V и при тях крушката си свети ярко, не е както при нас! ;) Предлагам да намерим 110V крушки и тогава да се сравняваме!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия