Алтернативни енергоизточници > Toroidal Power Unit - Steven Mark

Toroidal Power Unit (TPU) - обща теория и принцип на работа

<< < (11/21) > >>

sheki:
чета тука превода и прочетох това

--- Цитат ---Обяснение: Ние трябваше да настроим TPU като радио. Честотите, при които контролните намотки
работят директно се отнасят към дължината на окръжността на колектора но също и към броя на
намотките. Причината за това е очевидна. Всяка контролна намотка трябва да се включи след като
предишната се е изключила. Всичко това се случва в непрекъснат кръгов процес, който кара
електроните да бъдат в непрекъснато движение в колектора през товара и обратно в колектора т.е.
непрекъснато в кръг.
--- Край на цитат ---

намотките трябва да са една до друга, и се управляват с 3 различни честоти , имаме основна честота за първата намотка , втората се управлява с 2х първата честота и третата намотка с 3х първата честота като "Всяка контролна намотка трябва да се включи след като предишната се е изключила" , важно е да не се достига резонанс на устройството защото започва да се саморазрушава. тези гонератори по горе няма да вършат работа те не са в синхрон .. но 74НС14 схемата е като драйвер , така, че когато преправяш схемата може да я оставиш като буфер щом не ти се дават пари за TC4420cpa. Схемата за която altium говори може и да стане с преработка някаква..

lz1ico:
Взел съм част от тук http://home.no/ufoufoufoufo/tpu/tpu.htm
като съм сигурен че 74HC14 е със тригери на шмит и е в пъти по добра от таимер 555, 74HC14 доста съм я ровил и съм сигурен в нея че дава идеален правоъгален сигнал без изкривяване. На полевия транзистор каквото му се пусне 1 или 0 той работи в ключов режим поне аз невиждам обратна връзка засега.
Така препрочетох за пореден път превода и установих няколко мои грешки, пише че бобините трябва да се "презастъпват" ако може, при мен неможе :). След като ги приближих 1 до друга лампата започна да свети малко по-ярко самите бобини спряха да греят мошността рязко падна от 1.5А на 0.5А обособиха се Фаза и НУЛА.Значи фазомера отчита вече само на фазата :).Позволих си да вържа Дреиновете на самата фаза вече на обща точка.Интересното е че сега немога да варирам с честотата както и да я сменям от 20kHz до 300kHz лампата все си свети еднакво.
Опитите продължават ......

hristow:
Променливото напрежение малко ме съмнява да го измериш без осцилоскоп, много му е висока честотата. А ТПУ работи с постоянно.Ако искаш да измериш променливото трябва да го изправиш с един ВЧ диод който зарежда малък кондензатор0.5 мкф.пробвай.

jantar:
:)
HC14 e идеална за драйвер на MOSFET транзистори,като буферите могат да се запаралелват и да се атакува транзистора с по-голям ток за да се получи по-стръмен фронт на импулса, а импулса който се подава трябва да е много кратък
и не зависи от подаваната от генераторите честота

jantar:
Прави се много лесно
Идеята си е  на Тесла разбира се

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия