Алтернативни енергоизточници > Nikola Tesla
Тесла - вълни
epwpixieq-1:
--- Цитат на: getca в Февруари 17, 2011, 10:03:06 am ---Демонстрация на надлъжни електромагнитни вълни. Не се дават никакви данни за установката, само се демонстрира паленето на две халогенни ел. лампи в определени области от полето на бобина, навита с дебел изолиран проводник.
http://www.youtube.com/watch?v=8cppRSRHj6A
--- Край на цитат ---
За тези които се интересуват от въпросния ефект, той се възпроизвежда сравнително лесно, стига да се следват схемите на Тесла от неговите записки от Колорадо Спрингс. Осветителното тяло е 100 вата и го свързвам на две, последователни ( в единия ) или през няколко ( в другия ) случай, намотки на вторичната, на Тесла трансформатор. Същия ефект се получава и на първичната. Първичната всъщност е масивния метал в схемата hair-pin на Тесла.
Обяснението за ефекта, което Тесла представя, няма нищо общо с надлъжни вълни а със свойството на метала (колкото по-масивен, толкова по-ясно е изразено това свойство) да се противопоставя на бързата промяна високоволтова ЕДС, и по-този начин образува висока потенциална разлика на къси разстояния (до десетина сантиметра). Ефекта съм го обяснил по-подробно и в по-горе направения коментар по отношение на Тесла hair-pin схемата и "standing waves".
KURTI:
Здравейте epwpixieq-1, не исках да пиша в темата Ви, а само да се свържем
понеже съм бос със нещата които обяснявате, но пък попаднах на случайно видео:
https://www.videoclip.bg/watch/745326_radiant_g
Как мислите, дали има идентичност?
epwpixieq-1:
--- Цитат на: KURTI в Декември 01, 2017, 08:04:13 am ---Здравейте epwpixieq-1, не исках да пиша в темата Ви, а само да се свържем
понеже съм бос със нещата които обяснявате, но пък попаднах на случайно видео:
https://www.videoclip.bg/watch/745326_radiant_g
Как мислите, дали има идентичност?
--- Край на цитат ---
Привет,
Темата не е моя, и всеки може да изразява мнението си, като разбира се, би било добре да дава и ако не полезна то поне интересна информация на колегите.
Това което човека показва е същия ефект. Схемата изглежда да е ZVS ( Zero Voltage Switching) драйвър осилиращ върху flyback намотка, не мога да преценя но по схема би трябвало да има кондензаторна банка разделена от двете страни на намотката към която е дадена на късо светещото тяло. Това е така наречената схема Тесла – „hairpin circuit“ - има много разновидности на нета, но препоръчвам да се следва Тесла стриктно и чак след това при осъзнаване на ефекта да се проявява фантазия. В случая човека борави с малка мощност и даването накъсо е върху така наречената първична, при него, в показната установка, няма вторична. При мен мощността е по-висока и аз давам накъсо долните намотки на вторичната, и при нея напрежението започва да се вдига, макар че при долните намотки то е по-ниско сравнено с по-горните. Добре е преди искрището да с постави регулираща нидуктивност за регулиране на вреригата за намиране на резонанс. Това също се вижда от схемите на Тесла.
Не знам защо свързват ефекта с „радиант“, предполагам радиантна енергия, каквото и да означават с това. Думите без да са ясно дефинирани, скриват неразбирането на явлението, което Тесла добре е обяснил в публикациите си.
Аз също не мога да кажа че знам много, но поне си МИСЛЯ, че съм започнал да осъзнавам малко по-малко нещата. Късмет с осъзнаването динамиката на процесите.
KURTI:
Направих опит да повторя показаното, но се опасявам че нещо не е наред. Липсват стабилни разряди и малка лампичка въобще не свети.
Генераторът работи има високо напрежение и чува свистене
обаче вместо банка с кондензатори сложих един високоволтов от телевизор, май там е проблема. ???
epwpixieq-1:
--- Цитат на: KURTI в Декември 12, 2017, 08:37:54 am ---Направих опит да повторя показаното, но се опасявам че нещо не е наред. Липсват стабилни разряди и малка лампичка въобще не свети.
Генераторът работи има високо напрежение и чува свистене
обаче вместо банка с кондензатори сложих един високоволтов от телевизор, май там е проблема. ???
--- Край на цитат ---
Свистенето предполагам е от искрището, поне така се проявява когато не може да достигне пробивното напрежение на диалектика ( въздуха ). Ще препоръчам, ако не разполагате в добри високоволтови кондензатори да си направите сам. Може да се направят от стъклени бутилки или полиетиленови, има много инструкции на нета за тях. За съжаление за тях трябва място, но иначе, лесно се поддържат, страшно са евтини, всъщност работят по добре от всички други особено при високи честоти ( наравно са с маслените ), понеже няма остатъчен въздух между проводника ( солената вода ) и диелектрика и така няма силно движение на въздушни молекули които в противен случай биха удряли диелектрическата повърхност с висока честота като това повишава температурата и допълнително повърхностно напрежение, и така се създават резонанси условия за пробив.
Източника на високото напрежение трябва да е мощен, при мен е приблизително 0.5 КВ
На вторичната, трябва да има непременно заземяване, както показва Тесла в неговите схеми от записките му от Колорадо Спрингс. Без занемяване няма ефект, или по-точно той е много малък. Точно от заземяването, всмукване на заряди от земята, в синхронен с осцилациите на високия потенциал (което всъщност може би е проявление на силна липса на електрони, това е лично моя интерпретация) проявяващ се на завършващия капацитет на вторичната ( или екстра/третичната ) идва мощността на установката. Всъщност това е ефекта който Тесла определя в като усилващ.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия