Алтернативни енергоизточници > Nikola Tesla

Тесла - вълни

<< < (49/51) > >>

montanar:
epwpixieq-1 Странен е въпросът .....
Както аз го разбирам тия неща се определят на база времето.

А относно нещата които разтягаш отново са частни случай зависещи от средата и формата и по никъкъв начин не изменят същността на нещата а добавят подробности.

технократ:
Този линк
--- Цитат ---Ето ви една "среда" (между две опори) в която се създава механична вълна:
https://www.youtube.com/watch?v=2eMT3skCTDg
И въпреки че е само демонстративна тя дава представа за определено явление. Сега имам конкретен въпрос, точно за тази среда, която се вижда на линка.
--- Край на цитат ---
Опровергава това твърдение.

--- Цитат ---Напречните вълни се появяват само на границата между две различни среди - твърда скала - мека структура и водна повърхност - въздух. Точно както montanar ти го каза.
--- Край на цитат ---

Ksurnev:
Ша тряаа да почететеееее....
https://physics.ru/courses/op25part1/content/chapter2/section/paragraph6/theory.html
А между другото: Пак си чешете клавиатурите.

Иван Димов:
   Благодаря ви, че ме накарахте да се замисля по въпроса за вълните. И така от много мислене стигнах до извода, че всички вълни по същество са надлъжни. С други думи, имаме първоначален силов тласък, който променя налягането на средата, в която се разпространява вълната. После това налягане се предава на следващите частици на средата. Това става и при звуковите вълни - те са надлъжни. Сега за нагледност си представете Тесла трансформатор с две топки на двата края на вторичната му намотка, която е с многото навивки. (Тук ще направя "лирично" отклонение и ще ви кажа, че една намотка има много навивки, т. е. правете разлика между намотка и навивки.) Въпросът е: Какви вълни ще излъчва този ТТ с две еднакви по големина топки, които по същество правят един кондензатор? Аз мисля, че ще излъчва като обикновена антена - напречни вълни, но по същество тези напречни вълни не може ли да ги разглеждаме като интерференчна картина на две надлъжни вълни? Или, всяка топка излъчва надлъжни вълни, които са фазово изместени на 180 градуса. Когато едната топка е с "плюс" потенциал, то другата ще е с "минус" потенциал. Значи имаме две фазово изместени вълни с еднаква честота, които интерферират помежду си. Сега променяме мисловния експеримент и вместо едната топка слагаме заземяване, т. е. имаме една малка топка и една огромна топка - Земята. При това положение потенциалът на малката топка ще е много по-голям от потенциала на другата топка (заземлението). Примерно 20 kV на малката топка и около нула на заземяването. Сега вече ще имаме само надлъжни вълни, защото няма да има интерференция - вълни ще излъчва само малката топка с високия потенциал. Мисля даже, че има такива радиостанции, които много по-добре предават сигнала.
   Що се отнася до опита по горе с крушката - няма никакво значение дали ще вържем двата края на крушката към една навивка на първичната или към една навивка на вторичната на Тесла трансформатора. Навивковото напрежение на всеки трансформатор е едно и също както за първичната така и за вторичната намотки. Ако на една навивка на първичната намотка имаме 10 V , то 10 V  ще имаме и на една навивка на вторичната намотка. И това свързване на крушката е точно както при автотрансформаторите. Даже има автотрансформатори с плъзгащ се контакт (графит), който се плъзга по самата гола жица спираловидно и така промяната на напрежението към товара става съвсем плавно. Иначе мисля, че от подобна установка може да излезе СЕ-то. Има дори подобни схеми на 50 Херца с обикновена трансформаторна стомана.

Радико:

--- Цитат --- Радико - помисли върху следното:
Имаме безкрайна хомогенна среда способна да предава механични вълни.
Някъде в нея създаваме механична вълна.
Каква би била картинката тогава?

--- Край на цитат ---
А пък шопа казал:
Имаме една безкрайна равна поляна, поле пускаме на него овен и овца. След десет години гледаме станало цяло стадо овце. А жирафи на поляната, ни един. Е видите ли, че жирафи не съществуват. Е те това ти е логиката.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия