Алтернативни енергоизточници > Nikola Tesla
Тесла - вълни
Bat_Vanko:
Радико, четеш без да вникваш в материята:
--- Цитат ---При S – вълните (вторични вълни), земята се люлее периодично на двете противоположни страни. Тези вълни са напречни, тоест могат да се разпространяват само в твърда скала и по водната повърхност. Скоростта им е 60% от тази на P – вълните, но са по-разрушителни
--- Край на цитат ---
Напречните вълни се появяват само на границата между две различни среди - твърда скала - мека структура и водна повърхност - въздух. Точно както montanar ти го каза.
Всякакъв вид механични вълни се предават чрез взаимодействие между частиците - налягане и триене (за разлика от електромагнитните). Според мен триенето е по слабият механизъм за предаване на вълни в сравнение с налягането. При земетресение всяка една частица става излъчвател на своя сферична вълна. Естествено е че надлъжните вълни ще пристигнат първи, нали се движат по най краткият път - правата линия. Докато напречните се получават от достигналите повърхността на земята надлъжни вълни.
ndm:
Радико, дай ся да уточним някои основни положения в тея тесла вълни дето са били известни на асистентите на Тесла и на негови преводачи.
--- Цитат на: технократ в Януари 12, 2020, 05:47:31 pm ---Тесла вълните са един кандидат за надлъжни електромагнитни вълни. Но са правени малко експерименти с такива вълни, дали от страх пред статуковото или нещо друго не знам, но знам че тесла е правил опити, и наистина има нещо различно в тези вълни получени от него, за разлика от стандартните елмагнитни вълни.
--- Край на цитат ---
Това е много важно за мен тъй като лежи в основата на последния ми оптимизатор, който върви с усилена продажба в Нидерландия, и ако има някаква грешка трябва да го сваля от пазара.
--- Цитат на: Радико в Януари 12, 2020, 11:41:23 am ---напречните вълни имат поляризация. познатите ни електромагнитни вълни също имат поляризация. по това им свойство можем да ги определим като напречни. скоростта им е скоростта на светлината. а надлъжните вълни са по бързи.
..............
Та така има надлъжни магнитни вълни...
--- Край на цитат ---
Глей ся как разсъждава един без пропуски. Надлъжните са магнитни и бягат по-бързо от светлината и то много по-бързо, тъй като нямат електро съставна която да ги възпира до 300 000км/s. Дано тез в Нидерландия не се усетят как съм ги прекарал, казах им че оптимизатора действа много бързо.
Радико:
Бат Ванко, със ясното съзнание, че е невъзможно да те убедя нито теб нито монтанар ще напиша пак:
Обяснението ти е несъстоятелно. Защото ако беше така както обясняваш
--- Цитат ---Докато напречните се получават от достигналите повърхността на земята надлъжни вълни
--- Край на цитат ---
Когато всяка частица стане източник на собствена вълна и всички тия вълни достигнат до повърхността от разноотдалечени места те ще се самоизравнят една с друга ще се получи нещо като изглаждащ филтър и по повърхността няма да има вълна. То така и става на практика. Последващата по бавна вълна е на друг принцип.
montanar:
Радико - помисли върху следното:
Имаме безкрайна хомогенна среда способна да предава механични вълни.
Някъде в нея създаваме механична вълна.
Каква би била картинката тогава?
(задочно отговарям: ще липсват P,S,X,хуй вълни а ще си остане една съвсем проста дифракционна картинка....
Останалите положения де подпъхваш са следствия и специфика на средата и случая)
Горедолу спора се формира като не помня кой вече се бе запънал на тема балистика и ги бе нацвъкал някакви чудни балистики .....
epwpixieq-1:
--- Цитат на: montanar в Януари 12, 2020, 11:36:23 pm ---Имаме безкрайна хомогенна среда способна да предава механични вълни.
Някъде в нея създаваме механична вълна.
--- Край на цитат ---
Първо зависи дали средата може да се компресира, в една или друга форма, или не. Ако погледнем напрегнатостта на една среда, то това явление също може да се разглежда като "компресия", въпреки че не е в този вид в който сме свикнали да разбираме динамиката на компресията.
Ето ви една "среда" (между две опори) в която се създава механична вълна:
https://www.youtube.com/watch?v=2eMT3skCTDg
И въпреки че е само демонстративна тя дава представа за определено явление. Сега имам конкретен въпрос, точно за тази среда, която се вижда на линка.
При положение че ние продължаваме да подаваме енергия към тази среда чрез докосване (предполагаемо по начина по който първо се предизвиква вълната), и го правим точно в определен момент, когато вълната достига до точката където за първи път сме я предизвикали, и правим това последващо многократно точно в така определения момент, какъв ще е динамичния ефект който ще наблюдвваме. Тук ще трябва условно да предположим разбира се, че (при идеални теоретични условия) енергията която се предава от "средата" към двете опори и към въздуха е много по-малко отколкото вложената енергия от нас, при всяко последващо подаване на енергия. Тоест, по друг начин казано имаме много висок Q фактори и енергията се натрупва във "средата" много по-бързо отколкото се отдава от нея (към другите среди, опорите или въздуха). Между другото отговора на този въпрос е даден в линка който посочих с предишния си коментар.
В допълнение, зададох основателен въпрос, отново в предишния коментар, относно амплитудата и как виждате виждате движението на "фронта" на вълната, не разбрах не сте го забелязали или целенасочено не коментирате в тази насока.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия