Благодаря за изчерпателното обяснение. Предполагах че така си представяте замерването, но бе нужно да се уверя.
Първо искам да подчертая че не нямам виждания за "СЕ" (каквото и да го дефинирате), поне от експериментите които показвам. Сега, взъзможно е на база на потенциал да се "дърпа" (електронен по)ток, но това е друг въпрос, който междудругото е застъпен в няколко видеа от експериментатора "Old Scientist", към експеримента на който дадох линк в предишния си коментар.
Относно "наслагването" така е, има взаимно влияние на вибрациите първо от първичната към вторичната и после от вторичната към първичната, затова и първичната трябва да вибрира свободно (отделена от веригата която подава енергията) през кондензаторите. Съгласен съм и за третичната, но не съм експериментирал с нея (може би ще трябва да опитам). Вързването на кондензатор в двата края, който ще доведе до намаляване на разпръснатия капацитет (интересно че Тесла е пробвал и с кондензатор между всеки кръг, на вторичната ) и съответно по-енергично вибриране ( със същата подавана енергия ) за сега ми е проблем, понеже потенциалната разлика между горния и долния край е от порядъка на 400 KV и ще трябва да си направя доста солиден кондензатор.
Сега относно разликата в потенциала на "две съседни намотки". Предполагам че сте забелязали как на първичната искрата, когато допирам крушката, е малка ( даже това се вижда като я хващам с ръце ). Тоест при нея при 1.5 ( с удълженията които съм направил може да се вземе 2 ) намотки имаме диференциран потенциал от да кажем 10КV ( приемам че на мм дъга имаме 3 KV напрежение ) и така излиза че на намотка имаме 5КV. Сега за вторичната, при долните намотки, това пробивно разстояние става доста по-голямо, отива до 10 мм (но да вземем 5 мм, за по реалистично), което ще ни даде 10 KV, тоест потенциалната разлика не е вече 5КV а 10 КV, на кръг. Сега този диференциал, на вторичната, най-вероятно остава постоянен понеже крайния капацитивен товар се зарежда до 400КV-450KV и за това съдя на база на дължината на разряда който е около 150 мм. По принцип не е лесно да се прецени, точно колко е потенциала на най-горните намотки понеже започва силно йонизиране при приближаване на метал още на около 200 мм от намотките. Вторичната има 40 кръга, което, по 10 КV на кръг (както приехме) дава приблизително потенциала на разряда на капацитивния товар, което потърждава хипотезата.