Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Вашите експерименти
Електролизер на mosh
Seeker:
Можеш ли да поставиш малка циркулационна помпа(от декоративни фонтани, те са с мощност 15Вт и са изцяло от пластмаса) така че струята да мие двете плочи едновременно, от долу на горе. Така ще се изласкват газовете нагоре извън зоната на плочите и ще зареждат с нов електролит междуелектродната зона.
С ултразвук се подобрява галванизацията на различни детайли, като се откъсват мехурчетата от повърхностите, но за бурните реакции които описваш мисля че няма да е удачно, там няма да има течност за да провежда ултразвука.
Smileface:
Клетката се поставя в среда с ултразвук. Ще се поинтересова за информация за самият излъчвател и ще ви кажа как ще стане. Познавам производителите http://dek.bg/main.php?action=diag&topic=ADIAЗная само че устройството е просто и може всеки да си го направи,
Smileface:
Информацията която ще ви дам на този етап е малко оскъдна, но надявам се в най скоро време да ви дам примерна схема, ако някой не ме изпревари.
Ето какво намерих http://constructor.bg/shop/product_info.php?cPath=276&products_id=11600&osCsid=00d6dc7de734f96cdbb693f0ac0640a7.
Самият излъчвател представлява високоговорител излъчващ в ултразвуковият диапазон. Налага се да се захрани с генератор на ултразвукова честота. Не си помисляйте за удиокартата на компютъра. Тя трудно вади 20kHz, а да не говорим за 40.
Два начина за монтаж: излъчвателя е редно да се постави в електролита, да се залее с епоксидна смола, по възможност без мехури(За да стегне без мехури отливката се поставя във вакуумна среда), а може и да е опрян на самата клетка, но тогава може и да имаме загуби от гумените уплътнения.
И накрая утразвуковата добавка да се включи в сметката за разхода на енергия.
Strashimir:
Какво е реално нещото което ще възпроизведе ултразвуковия сигнал? Високоговорител не става - трудно, да не кажа невъзможно е да намериш такъв за над 20KHz. Може би пиезокристал - не ги знам до колко KHz могат да прозведат? Освен това разбирам, че трябва да е и малко по размер и водонепроницаемо, т.е. да не се разрушава от основната водна среда....
Smileface:
Както показах от линка, говоритела е пиезокристален и струва 6-7лв. Залива се в епоксидна смола под вакуум за да няма въздушни мехури в нея. Звука се разпространява най-добре в твърда среда! Във въздушно пространство имаме загуби! Ако възбуждаме суха клетка, то можем да го залепим на някой от щуцерите или на някой капак. Но пък капака да е с ясно изразена кристална решетка, а не както при мен от полиамид.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия