Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith

Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място

<< < (142/629) > >>

vitan:

--- Цитат на: emilvtc в Септември 20, 2011, 11:13:23 am ---„енергията на самоиндукция е по-голяма от енергията вкарана по времето на индукцията” ... Дали наистина това е така и ако да - някой има ли обяснение за това? (то май това е основния въпрос ...)

--- Край на цитат ---
Това много трудно се мери. За мен това не е добре проектиран тесла-траф. Материята не е круша да я излапаш. Има няколко дебели добре написани книги по въпроса. Пак ги има тъдява :)

Понеже питаш ти, а не е постоянната дезинформация на mi68, горе топчето/тороида/канчето не скъсява вълната - напротив, увеличава я. Прав си. По-добре да се работи с минимума, даже и въобще.
Вторичната си има собствен паразитен капацитет, както и такъв спрямо земята/околното пространство.
Питай конкретни неща, ако не ти се четат дебели книги. Но понеже всеки забравя - по добре чети.

Колкото до искрищата, те си имат големи недостатъци. Ако нямаш 10 бона за влагане в установка, със лампа или съвременен транзистор абсолютно можеш да замениш искрището. Тесла исторически от един момент май ги оставя искрищата и минава на лампи. IGBT и MOSFET тогава е нямало.... :)

Seeker:
Мисля че мога да ти дам някои отговори :

За да се получи високо напрежение на авто-индукция изискванията са или голяма индуктивност на намотката (Голямо L) или голямо dI/dt. Голямата индуктивност L би се получила с много навивки и не е практично (трудна изолация и конструктивни проблеми). За това вероятно Тесла е наблегнал на получаването на голямо dI/dt. -Тесла работи с постояннотоково динамо на 5кВ, оттам идва голямото dI/dt. Имам доста опит в електрониката и смятам, че искрището+магнит е НЕЗАМЕНИМО.Не е точно така. То позволява бързото комутиране на много високи напрежения (kV) и много голями токове. За момента не ми е известен полупроводник или лампа в състояние да прави товаТова са лампите и транзисторите с лавинна емисия. Потърси в мрежата за Новосибирския институт по силни токове, конкретно работите на академик Г.Месяц.   .............
.......... защо я правят навита „конично” (конусно) ?!? Имам още да чета за Тесла Трафовете, но ако някой може да обясни с няколко думи нека го направи) Коничната намотка се прави, за да се увеличи пробивното напрежение между намотките  и най-вече на центъра на намотката , където е най-голямото напрежение. С намаляване на диаметъра на намотките се намаля индуктивноста на всяка намотка.

До тук добре – да кажем, че получихме голямо dI/dt. Не ми е ясно и друго – капацитета на кондензатора (сферата - земя) в трептящия кръг на вторичната страна на траф-а (нали трябвало да е в резонанс) няма ли да пречи на получаването на голямото напрежение на самоиндукция? Та той направо шунтира бобината (по променлив сигнал)?!? ... Не шунтира, а се получава напреженов (последователен) резонанс в последователно свързаните  намотка, капацитет и товар(пространството).
Т.е. ако целта е да получим голямо напрежение на самоиндукция в бобината – то не бихме ли го получили по-лесно ако този капацитет е възможно най-малък или въобще липсва? Енергията на един импулс от самоиндукция е много малка, в сравнение с натрупаната енергия от  резонанса

И друг един въпрос провокиран от пост на Теофилус в темата за ТеслаТраф – та според прочетеното от него „енергията на самоиндукция е по-голяма от енергията вкарана по времето на индукцията” ... Дали наистина това е така и ако да - някой има ли обяснение за това? (то май това е основния въпрос ...) Много ми се иска да така, но за сега в опитите ми се проявява обратното.

teofilius:
  На мен също ми се иска енергията на самоиндукцията да е повече от тази на индункцията но практиката за сега не го доказва. Може би при други условия. Самоиндукцията е реакция на средата, като напрежението е  по голямо но за сметка на дължината на импулса. В идеалния случай енергиите им са равни. Индукция и самоиндукция(автоиндукция) са синоними на действие и противодействие.
   Интересно е че има случаи в които отделяната енергия при противодействието е повече от тази на действието. Трудно ми е да открия препратката но при при бомбандиране на пясък със ускорени елементарни частици се отделя топлинна енергия многократно надвишаваща изразходваната за ускорителя. Вероятно става въпрос за ядрени реакции. 
  В случая с обикновения трансформатор самоиндукцията (противодействието) се проявява във вторичната намотка. Тоест - енергията на вторичната намотка на трансформатора е енергия на противодействие спрямо тази в първичната намотка. Колкото се натоварва вторичната толкова и първичния токоизточник.
  Нещата се променят при резонанс. В резонансния кръг се натрупва и циркулира енергия и електромагнитно поле многократно надвишаващи енергията на първичния токоизточник. ...

vitan:

--- Цитат на: teofilius в Септември 20, 2011, 11:15:45 pm ---Нещата се променят при резонанс. В резонансния кръг се натрупва и циркулира енергия и електромагнитно поле многократно надвишаващи енергията на първичния токоизточник. ...
--- Край на цитат ---
Тия процеси обаче са зависими от връзката първична-вторична (силна/средна/слаба). Както и от запълването на импулса.... :)

teofilius:
Вярно е и все пак мисля, че на тази основа и не знам какво още Капанадзе е открил някакво непознато и неизвестно ни явление или физически закон, при който енергията на изхода се увеличава и многократно надвишава влаганата на входа с цел възбуждане на този процес. Не мисля, че става въпрос за ядрена реакция затова остава енергията да идва от Ефира.  Въпреки, че информацията в патента не може да се смята за изцяло достоверна то има моменти, които са интересни и заслужават внимание. Например, че енергията във вторичната намотка е повече от тази във първичната и второ  - че има такъв допълнителен процес като, стабилизиране на магнитните полета между първичната и вторичната намотка.   Значи - енергията на входа и до първичната намотка включително е само някакъв първичен импулс, който след вторичната намотка се усилва. Как става това ? - елементарно според Капанадзе но ние все още не знаем как точно и това е което дъвча, експериментирам и мисля ден и нощ.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия