Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith

Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място

<< < (143/629) > >>

emilvtc:
Първо да благодаря на всички отговорили на въпросите ми.

Относно трафа – предполагам, че връзката между първичната и вторичната намотка не е силна, а по-скоро средна или слаба (това би трябвало да зависи от степента на „обхващане” на магнитните потоци от бобините– примерно първичната как „обхваща” магн. поток създаван от вторичната и обратно)

vitan, от отговора ти в предишният си пост разбирам, че по-ефективно излъчване на енергия от траф-а би се получило ако капацитета (размера на сферата във високоволтовия край на вторичната) е минимален. Правилно ли съм те разбрал?
От друга страна се чудя въпросния капацитет къде се образува? Все си мисля, че резонанса на кръга би трябвало да е паралелен, тъй като единия електрод на капацитета е сферата, а другият е земята. Т.е. капацитета е паралелно свързан на бобината и я шунтира ?!? 
Ако Seeker има право – трептящия кръг ще е последователен. Т.е. ако разглеждаме капацитета като „капацитет на самостоятелната сфера” – т.е. няма втори електрод – нещата се връзват. Но пак съществува паразитния капацитет сфера-земя ...
От друга страна паразитните разпределени капацитети между отделните навиики на вторичната намотка също оказват влияние. И тук възниква въпроса с дължината на кабела на вторичната намотка (дължината на „вълновода”) и работната резонансна честота на трансформатора ... Това все още не ми е ясно и трябва да чета още по въпроса. Ако е възможно с няколко думи да ми го обясните ще съм ви благодарен (разбира се няма да си спестя четенето по въпроса )

За да е в резонанс и първичната намотка и то на същата честота както вторичната – то трябва към ниската индуктивност на бобината да включим относително голям капацитет. Предполагам, че това е капацитета който зареждаме с високото напрежение преди искрището. Прав ли съм?  (паразитните капацитети между навивките на първичната са малки, а и капацитета първична- земя също е малък. Т.е. остава да донастройваме резонанса в първичната страна само с високоволтовия кондензатор осигуряващ енергията на импулса при пробива на искрището ...)
Ако съм на прав път – резонанса във вторичната го настройваме със размерите на сферата включена в незаземения край на бобината, а резонанса на първичната с донастройка на кондензатора осигуряващ пиковия ток и енергията на импулса... Има ли нещо вярно в това?
Относно конусното навиване на първичната намотка :
„Коничната намотка се прави, за да се увеличи пробивното напрежение между намотките  и най-вече на центъра на намотката , където е най-голямото напрежение. С намаляване на диаметъра на намотките се намаля индуктивноста на всяка намотка.”
Това нещо не успчх съвсем да го разбера. Идеята е чисто геометрично да се получи по-голямо разстояние между две съседни намотки ли е?
От друга страна с намаляване на диаметъра намалява индуктивността – ОК, но така не намалява ли и „обхванатото” от бобината пространство, което се опитваме да „възбудим” о от което очакваме да авто-индуктира във вторичната намотка високото напрежение? Може и да греша, но до колкото схванах идеята на бифилярната бобина е да „обхване” голямо пространство при това индуктивността и да е минимална ... Т.е. бобина с много навивки „обхващаща” голямо пространство с много си и големи по диаметър навивки, при това с минимална индуктивност ... Правилно ли е това ми разбиране?

Относно въпроса от къде ще дойде енергията: Една аналогия със свръх-регенеративния (май така се казваше) радиоприемник. Как работи той? Много грубо казано приемника представлява „генератор” (LC), на който условието за самовъзбуждане (баланс на амплитудите)  не е изпълнено. (генератора за да генерира условията са 2: баланс на фази и баланс на амплитуди).  Та на входа на този приемник („генератор”) ако постъпо макар и много слаб сигнал със същата честота като на трептенето – генератора започва да генерира. (разбира се генератора си има отделен захранващ източник) 

Та в случая имаме трептения на йоносферата и магнитното поле на земята предизвикани от енергия идваща от космоса. (като прочета книгите които ми препоръчахте сигурно ще имам повече яснота)  Имаме високият потенциал йоносфера-земя (който може да се използва като високоволтов захранващ източник аналог на този в свръх-регенеративния приемник) Имаме трептения на същия този източник + трептения на магнитното поле на земята ... Знам ли – може пък от тук някъде да дойде идея за усвояването на СЕ ...

vitan:
“Относно трафа – предполагам, че връзката между първичната и вторичната намотка не е силна”
Напротив, но зависи от поставените цели. Ако е силна, то трябва да се намали запълването на импулса.

”по-ефективно излъчване на енергия от траф-а би се получило ако капацитета (размера на сферата във високоволтовия край на вторичната) е минимален. Правилно ли съм те разбрал?”
Не, просто тогава ще получиш по-къса вълна и по-лесно ще се получи стоящата вълна. Отново опираме до това, какво си е наумил да проектира дизайнера/проектанта. Т.е. поставените цели.
За безпроводно предаване на енергия трябва горе голям тороид, но там си има други правила

”От друга страна се чудя въпросния капацитет къде се образува?”
Имаш L на бобината и C образуван от:
-   Капацитет на тороида/топчето спрямо земята и околното пространство.
-   Капацитет паразитен м/у намотките.
-   Капацитет на бобината спрямо земята и околното пространство.
Самата бобина има достатъчно голяма площ, която може да служи вместо топче/тороид.

„Все си мисля, че резонанса на кръга би трябвало да е паралелен, тъй като единия електрод на капацитета е сферата, а другият е земята. Т.е. капацитета е паралелно свързан на бобината и я шунтира ?!?”
:) Предполагам знаеш кой от двата резонанса е резонанс на напрежението (а не на тока).

”И тук възниква въпроса с дължината на кабела на вторичната намотка (дължината на „вълновода”) и работната резонансна честота на трансформатора ... Това все още не ми е ясно и трябва да чета още по въпроса.”
Ооо, да :)

”За да е в резонанс и първичната намотка и то на същата честота както вторичната – то трябва към ниската индуктивност на бобината да включим относително голям капацитет. Предполагам, че това е капацитета който зареждаме с високото напрежение преди искрището. Прав ли съм?”
На практика да, но пак опираме до няколко момента от тип: "според зависи".

„(паразитните капацитети между навивките на първичната са малки, а и капацитета първична- земя също е малък. Т.е. остава да донастройваме резонанса в първичната страна само с високоволтовия кондензатор осигуряващ енергията на импулса при пробива на искрището ...)”
Не само. Има и други възможности.

”Относно конусното навиване на първичната намотка :”
Тесла е правил конично, опитвайки се да концентрира енергията в точка и визуално да определи откъде идва Етер-а. За друго не съм чел или не помня да съм чел. Лакардии по темата има достатъчно.

”но до колкото схванах идеята на бифилярната бобина е да „обхване” голямо пространство при това индуктивността и да е минимална ... Т.е. бобина с много навивки „обхващаща” голямо пространство с много си и големи по диаметър навивки, при това с минимална индуктивност ... Правилно ли е това ми разбиране?”
Да, но бифилярка като първична не става. По-скоро като „третична” или някакъв хибрид.

”Относно въпроса от къде ще дойде енергията”
Дали е фотон или неутрино зависи от скоростта и начина на разпространение на вълната. Ако спреш с голямо dV/dt неутриното, получаваш и „жив” електрон. Земята всяка секунда от космоса се пронизва от колосално количество неутрино. По памет – справки проф. Константин Мейл.

„Та в случая имаме трептения на йоносферата и магнитното поле на земята предизвикани от енергия идваща от космоса… Имаме високият потенциал йоносфера-земя. Имаме трептения на същия този източник + трептения на магнитното поле на земята ... Знам ли – може пък от тук някъде да дойде идея за усвояването на СЕ ...”
Казва ли ти някой, смееш ли да попиташ :)

mi68:
Генераторът на Капанадзе се основава на закона на квадратите. Квадратите са употребени подвеждащо и трябва да се разбира квадратична (нелинейна) зависимост.
  Да разгледаме енергията на хармонично трептяща точка Е=Ек+Еп където Ек-кинетична енергия; Еп- потенциална енергия.
E=0,5.m.A^2.w^2    където   w-кръгова честота; m-маса; А-амплитуда,  ако ползва линейна честота   w=2.pi.f=6,28.f   тo се получава
E=2.m.pi^2.A^2.f^2    където   f-линейна честота
Енергията на една хармонично трептяща точка остава постоянна през всичкото време на трептение и е пропорционална на:
-масата
-квадрата на амплитудата
-квадрата на честотата.
    Ако в единица обем трептят синхронно и с еднаква амплитуда n частици, енергията на треперливото движение в единица обем (енергетична прътност) е:
Еv=0,5.p.A^2.w^2 където p=n.m
    Интензитет на вълната се разбира количеството енертия, преминала за единица време през единица площ.
I=Ev.v=0,5.p.v.A^2.w.^2   където v- е скоростта на разпространение на треперливото движение
   Тези расъждения важат и за електромагнетизма като вълнов процес. 
Сумарната плътност на енергията на електромагнитната вълна се изразява чрез формулата:
W=We+Wm=0,5.e.E^2+0,5.м.H.^2 където Е-интензитет на електричното поле; Н-интензитет на магнитното поле, е и м константи на вакума .
 Когато две вълни без загуби се събират синфазно енергията се качва с 6 дБ или 4 пъти по мощност или 2 пъти по напрежение (ток). Реално имаме загуби и усилването е примерно 5 дБ или 3,1 пъти по мощност или 1,77 по напрежение (ток).
Това свойство е ползвал Капанадзе в своя генератор. Да има вълнов процес той трябва да има стартираща схема, това се вижда на видеото, като стартира с 9 В батерия тип"Крона" генератора. Вижда се интересно схемно решение една бобина хоризонтална, две бобини вертикарлнo навити на една тръба.
Ключов момент е ползването на интерференцията между две и повече вълни за усилващ ефект, като частен случей може и стояща вълна. Освен резонанс трябва и стабилна синфазност Т.Е. трябва стабилен синфазен резонанс. Това лесно се постига със скъсени антени, които имат индуктивен характер. Условието се постига с големи дължини на вълната, примерно 100кХц, дължина 3км.

mi68:
Днес четох електродинамиката и бистрих петте  елементарни излъчватели. Те са:
-елементарен електрически излъчвател-вибратор, резонатар на Херц
-елементарен магнитен излъчвател
-елементарен рамков електрически излъчвател
-елементарен рамков магнитен излъчвател
-излъчвател от процеп
  Тези излъчватели не ми се връзват с генератора на Капанадзе. Ако имаше сфера, както при трансформатора на Тесла,  то това е класически вибратор на Херц. В близката зона, наречена индукционна, вектора на Пойтинг мени посоката си. Електрическата индукция се описва с електростатичните закони за електрически вибратор +q и -q. Магнитната индукция (трансфорнатарен ефект) се подчинява на закона на Био-Савар-Лапласт-закон за пълния ток. Тъй като бобините са на 90 градуса, остава връзката да се осъществява при стояща вълна. В учебника имаше интересен въпрос на излъчване на линия в която възниква стояща вълна. Най-характерното е перпендиколярното излъчване от дължината на проводника. Ако проводника е навит на бобина и се вземе  собственият капацитет на бобината (двете бобини са с голям диаметър), линията за резонансната честота се превръща в дълга линия и имаме чисто радиално излъчване от бобината.
 Идеята е да се събират две и повече амплитуди примерно напрежение. P=U^2/R се вижда , че амплитудите се събират аритметично, но мощността расте квадратично. От тук излиза, че трансформатора усилва мащността. Това е отговора на задачата.     

EDM electronics:
Аз вече с гордост мога да кажа, че разбрах какви са теоретичните основи на генератора на Капанадзе - едва сега разбира се  :D!

Очаквам, след "теоретичните основи" да се появи/представиш и "практически завършек" на този генератор.

Ще си кажеш, ама тоя пак се заяжда с мен?  Да, ама не. За да започнеш да пишеш теория на нещо, първо трябва да си го създал на практика. Или ти ще си първия наобратно?

Винаги съм се чудел в "инженерните" формули от де са ги взели ония коефициенти, дето нито са числото "ПИ" нито златното сечение. Отговорът е от практиката  :D, от опити, с налучкване, с напасване и т.н. Така са открили и топлата вода, чак после са създали теорията за да могат и поколенията да знаят. Първо е кокошката, после идва яйцето!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия