Автор Тема: Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място  (Прочетена 2567609 пъти)

emilvtc

 • Гост
vdomov, много шарена анимация, но нещо не мога да я схвана ...
Би ли дал някакви обяснения (примерно твоята интерпретация на процеса) ?

Идеята "икономично" да заредим високоволтов кондензатор и после да трансформираме енергията му преобразувайки я в нисковолтова ли е?

В това би имало смисъл само ако успеем някак си да елиминираме ЛЕНЦ реакцията и/или други подобни на нея но в електростатиката. В противен случай според мен изходната енергия в най-добрия случай би била = входната.

В предишните постове се изказаха интересни мнения относно преобразуването на енергията със зареден кондензатор на който можем да "променяме" разстоянието между електродите му. Имам някакъв спомен за това от университета.
Може би бихме имали резултат, ако при това преобразуване на капацитета и напрежението (при постоянно количество на заряда по плочите) с променяне на геометрията му (разстоянието между плочите с помощта на искрището разположено в пространството между тях правейки проводим част от диелектрика(въздуха) чрез искрата(тя е проводим канал, нали?) ) можем да получим пулсиращ ток-следователно пулсиращо магнитно поле, което да уловим с бобина и на което ЛЕНЦ реакцията не би въздействала...

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 739
СЕ е тока на отместването. Къде е проблема? В различните видове ток на отместване. Имаме
-постоянен ток на отместване-предизвикващ надлъжни електромагнитни вълни
-променлив ток на отместване-предизвикващ напречни електромагнитни вълни
-токът може да е линеен
-или кръгов.
Е=m.c^2 c- е скорост на светлината, или електромагнитна константа. Ако с (це) заменим с нейното равно получаваме m=e0.m0.E,  m0-да се чете мю 0. От формулата излиза, че масата е свойство на електромагнитната енергия енергията. При анихилация масата изчезва но електромагнитната енергия не се губи само от надлъжна преминава в напречна по-точно гама лъчи. Токът на разместване променя характера си. Формулата се отнася за вакум но да напишем за материална среда: m=e0.e.m0.m.E се вижда, че в материална среда енергията се увеличава и скороста се забавя. В резонатор трябва да се забави скороста (примерно груповата скорост) и вакума се явява един вид  енергетичен акумулатор. Това става като се получи кръгов ток на отместване примерно кълбовидна мълния. За сега само веднъж съм виждал кълбовидна мълния но линейни много. Някой твърдят, че Тесла с лекота е постигал кълбовидни мълнии по-почно плазмоиди. Това явление да го по-разчепкаме по-точно надлъжни и напречни електромагнитни вълни .
Напречните електромагнитни вълни са векторно поле-за това уравненията на Максуел в развични кординатни системи,правоъгълна ,цилиндрична ,полярна са различни т.е. векторното поле е чуствително от кординатната система.
Обратно надлъжните електромагнитни вълни са сферични и не са чуствителни към кординатната система те са скалар.
Електромагнитните вълни са изучени много-добре, които са векторно поле, надлъжните вълни не са изучени, които са скалар, и трябва да се проведат извесни опити. Който се  е занимавал с униполярната индукция навярно е констатирал, че въртенето на цилиндричен магнит не предизвиква индукция, соленоидалното поле не е вихрово не се променя потокът Ф и индукция няма. Обратно ако се завърти зареден цилиндър индукция има, примерно СD се развърти с бормашина. При постъпателни движения винаги имаме индукция от матнит и заредено тяло, при магнита се разбира надлъжна разположен, при напречно индукцията е малка и може да се каже че я няма. Тук говорим за ускорени (движещи се ) магнити и заредени тела, които действат на неподвижни заряди бобина. Обратно може ли да имаме движение при статични магнити? Отговорът дава в теорията на вълните на де Броил. Извод от това е средата трябва да е не хомогенна, примерно както при електрофилтър имаме не хомогенно електрично поле.
Как трябва да изглежда резонатора-зелената кутия? Първо видя ми се една страна скосена може би пирамидална структура, а може да се ползват ръбовете на кутията. Ще прегледам материала дали има нещо интересно. С високо напрежение се създава променлив ток на отместване между две плочи на кондензатор или две пръчки като антени. Сега не мого да кажа напречно или надлъжно трябва да са разположени приемните бобини. ( сега правя експеримент да проверя в полето на един въздушен кондензатор да сложа бобина и да видя как е най-ефективно, кондензатора се захранва от лампов генератор.)
По-нататък не ми е ясно как се разполагат елементите, трябва да има асиметрия за да тръгне по-лесно, векторното поле да се превърне в скаларно (сфера) подобно на електрон и заряда да не влияе на кръговото движение на магнита (спина )подобно на униполярната индукция.
« Последна редакция: Май 11, 2011, 05:58:33 pm от mi68 »

emilvtc

 • Гост
Цитат
СЕ е тока на отместването.

Това не го разбрах.
Приемам, че причинате е у мен, тъй като съм позабравил физиката от университета, имам да кажем "ограниярно и крайно мислене" и понякога не разбирам обясненията ви, но размишлявайки над СЕ си мисля, че първо трябва някой да я създава и дори да не знаем как се създава - трябва да докажем съществуването и.
След това трябва да намерим начин да я извличаме и използваме - евентуално като я преобразуваме в подходящ вид.

Пример за по-горе написаното е термопомпата (климатика).
Знаем, че земята има температурен капацитет и акумулира топлина. Даже и да не знаем кой и как точно я загрява и от къде идва енергията за това - знаем, че съществува и можем да я отчетем.
Какво представлява термо-помпата - това е устройство, което позволява извличането на топлина от земята и използването и.
Разбирасе, че самата тя има собственна консумация, но идеята е, че на изхода си тя генерира повече топлинна енергия от електрическата която самата тя консумира, но допълнително на входа си получава и топлинна енергия от земята. Тук не говорим за КПД а за КОП. 

По подобен начин може да се измисли устрохство, което да "точи" енергия (заряда) от йоносферата.

Не разбирам обаче от къде Kapanadze точи енергия и какъв вид е тази енергия? Някой ако има предположение - нека се опита да го обясни.

П.П. Може би се опитвам прекалено да опростявам нещата, но така или иначе след като ги разгадаем установяваме, че не са сложни :-)
« Последна редакция: Май 11, 2011, 08:15:30 pm от emilvtc »

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 187
Това не го разбрах.
Приемам, че причинате е у мен, тъй като съм позабравил физиката от университета и понякога не разбирам обясненията ви..... :D

Не се притеснявай. Колегата горе много я разбира. Аз от него я научих, и на теб ще ти я обясни, ще я разбереш.
Той цели учебници написа тук........ ;D

Тони

 • Гост
 От метала, при приблизително 173кHz намагнитване на метта и високоволтови кондензаторни изпразвания /примерно на 50Hz за да излезе и такова генераторно напрежение/. Метта изпада в ядреномагнитен резонанс и практически преминава в изотоп с по малко атомно тегло. Отделят се неутрони. И от там смятам, че нещата са ясни.

emilvtc

 • Гост
Тони,
Можеш ли да дадеш линк или повече инфо по въпроса ?

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 625
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
От метала, при приблизително 173кHz намагнитване на метта и високоволтови кондензаторни изпразвания /примерно на 50Hz за да излезе и такова генераторно напрежение/. Метта изпада в ядреномагнитен резонанс и практически преминава в изотоп с по малко атомно тегло. Отделят се неутрони. И от там смятам, че нещата са ясни.

Цитат
Тони,
Можеш ли да дадеш линк или повече инфо по въпроса ?

Писано е в тази тема, на стр 33: http://mazeto.net/index.php/topic,225.msg2507.html#msg2507

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 739
Т. Капанадзе е архитект предполагам е навътре с акустичната архиктектура. Може да e бос по електротехника но има асициативно мислене и е решил задачата брилянтно. Във връзка на това давам формула на Себина за изчисление на време на реверберация (послезвучене):
т=0,16V/aS където; обемът V е в м^3; отразяващата повърхност S е в м^2; а е коефициент на поглъщане на материала; а=Е/Е0  където Е е погълната енергия; Е0 е паднала енергия нормално към повърхноста: за бетон а=0,02; за стъкло а=0,03; за тухли а=0,03; свободен отвор а=1,00
Времето за реверберация зависи от амплитудата (силата) на звука и да се наблюдава явлението ечене т.е. звукът да се слуша няколко секунди след спирането на звуковия източник.
Ако се вземе барабан в него възниква стояща вълна и удара са чува многократно усилен. В зелената кутия имаме двоен резонанс един електромагнитен и един звуков.
Ако имаме отвор на кутията то звука от изскрището стига и се се наблюдава дифракция. Тогава от принципа на Хюгенс-Френел имаме полусверична вълна с дължина на вълната приблизително на дължината на отвора, в кутията имаме звуков резонанс.
В кутията имаме и бобини с изскрово възбуждане тип теслов трансформатор, целта е с голямата амплитуда да имаме ечене, както при звука, тогава в друга бобина ще имаме увеличена енергия-може бобината да е бифилярна-с голяма взаимна индуктивност с отделни галванични вериги.
Тези виждания са идейни и подлежат на извесни корекции в зависимост от елементната база и нивото на конструктора.
Очаквам коментарите Ви на предложените идеи.
П.П Отговарям на въпроса за СЕ с въпрос откъде се взима допълнителната енергия от врив на вещество. Отговорът е от атмосферното налягане с  числена стойност 100кПа. След 5кПа имаме силна не линейност. СЕ в електромагнетизма е на подобен принцип. Заради атмосферното налягане работи пулверизатора, направи голям ток на разместване (по аналогия налягане) и гледай ефектите.
Връзката между акустика и електротехника е много дълбока. По електроакустика гъвкавости и маси се преобразуваха като трептящи кръгове изчисляваха се и се преобразуваха като обеми маси и т.н., ще извадя учебници да се припомня нещата но никога не съм се занимавал освен в рамките на курса в института.
« Последна редакция: Май 15, 2011, 03:56:28 pm от mi68 »

emilvtc

 • Гост
mi68,
Не разбрах в каква връзка споменаваш реверберацията?

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 187
Ето това сочи Капанадзе в края на презентацията си за източникът, който го е подтикнал към направата на генератора:


"Тесла сравнивает извлечение энергии из окружающего пространства с работой других ученых, которые, в то время, исследовали конденсирование атмосферных газов в жидкость. В частности, он упоминал работу Dr. Karl Linde который открыл то, что Тесла назвал методом "самоохлаждающегося" сжиживания воздуха. Как отмечал Тесла: "Это было всего лишь экспериментальное доказательство, которого я ожидал, что энергию можно получать из окружающего пространства способом, который я предполагал".
Что связывает работу Linde с электромагнитной катушкой Тесла, это то, что обе они использовали двойной путь для материала, с которым они работали. Linde использовал компрессор, чтобы накачать воздух до высокого давления, позволяя давлению падать во время его прохождения через трубу и затем использовал этот охлажденный воздух для уменьшения температуры входящего воздуха давая ему перемещаться обратно вверх в первую трубу через вторую трубу закрывая первую (17). Уже охлажденный воздух добавлялся в процесс охлаждения машины и быстро конденсировал газы в жидкость.
Намерением Тесла было конденсировать энергию, захваченную между землей и ее верхней атмосферой и превратить ее в электрический ток. Он изобразил солнце как громадный электрический мяч, положительно заряженный с потенциалом около 200 миллиардов вольт. Земля, с другой стороны, заряжена отрицательно. Потрясающая электрическая сила между этими двумя телами составляет, по крайней мере, часть того, что Тесла называл космической энергией. Она изменяется от ночи ко дню и от сезона к сезону, но всегда присутствует."
« Последна редакция: Май 14, 2011, 08:08:28 pm от EDM electronics »

vitan

 • Гост
Lindes's condenser - оригиналния патент. И как се прави течен хелий - най-мъчното :)

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 341
Колеги,
нещата мисля са елементарни. Кое е основното при Линде? Самоохлаждането!!! Тесла го нарича "метод на самоохлаждащото се втечняване" и го има за пример при неговия електрически вариант. Къде имаме разработена теорията за подобно явление? При Шаубергер... Какво става там - подобно на Линде машината? Самоохлаждане при движението на флуида по спирална, центростремителна траектория. Имаме налягане на входа, което при движението по тръбата става отрицателно и се ускорява. При подобно движение имаме самоорганизация и натрупване на квалигени и енергия във флуида. Така след известна критична точка става и десетократно увеличаване на механичния импулс в устройства като домашния ел. генератор на Ш., самоподдържащ въртенето на ротора след 1200 оборота. Тесла има патент /не помня кой точно беше/, в който споменава усилване на електрическото движение в трептящ кръг, потопен в силно охладен флуид. Шаубергер е казал нееднократно - което и да е устройство, работата на което предизвиква падащ температурен градиент, предизвиква диамагнитно течение, което увеличава енергията на системата многократно.
Оттук натам има два варианта.:
1. Тръгнете от теорията към практиката и чрез флуидно-електрически аналогии разберете нещата.
2. Обратното - търсете данни за ел. схеми, при работата на които странно пада температурата в стаята или се самоохлаждат /т.е. предизвикват диамагнетизъм/ - това е правилният път. На прима виста аз се сещам само за генератора на Сърл - при него е точно така. И се саморазвърта  ;)
Поздрави
 

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 187
Продължавам опитите с кондензация на енергията, но съм до "кривата круша".

В компресора на К. Линде имаме положителна обратна връзка между двете спирали и компресора. Ако вземем за пример турския вариант, там генератора е създаден на база две автономни устройства. Първото формира само високото напрежение, а цялата фантастика се извършва във второто. Ако приемем, че е аналог на схемата с компресора, би трябвало там да има две работни намотки формиращи СЕ и трета за товара, а ПОВ захранва първото устройство формиращо искрата.  :-\
« Последна редакция: Май 14, 2011, 10:31:46 pm от EDM electronics »

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 739
Здравейте колеги, продължавам с някой размишления по дълбоката връзка между звук и електромагнетизъм.
Първо за да има звук трябва въздух. Въздухът има налягане и температура свързано с уравнението p.V=R.T  където р-налягане; V-обем; R-универсална газова константа; T-температура. А= р.V  където А-работа А/V=F.l/S.l=p където  F- сила; S-лице(площ); l-дължина. От тези формули излиза, че налягането е енергетичната плътност. Налягането е 100кПа=100кН/м^2=100кДж/м^3 значи 100 килоджаула на кубик. Това да го превърнем в киловатчас-излиза 36 кубика въздух дава киловатчас. Ако  този консуматор е 1кВт, за 1час трябва 36 кубика въздух това прави 10 литра за секунда. От изложеното излиза, че енергетичната плътност на атмосферното налягане е малка и практическото ползване е трудно. За сравнение енергетичната плътност на електромагнитната енергия е огромна някой автори дават 10^90 Дж/кубичен сантиметър. Важният въпрос да се дискутират методи на преобразуване.
Първи метод- инпулсен (реактивно движение) работа на ДВГ по отворен цикъл верига
Втори метод- резонансен (чрез стояща вълна)
Първият метод е по силите на авиоспециалист работил с реактивна авиация. Метода е доста капиталоемак.
Вторият метод е нискобюджетен и е на ниво приложна (гаражна) наука.
В генерирането и усилването на звук нещата са ясни. Първите усилватели са били механични (фуния; рупор). Възбуждане на стояща вълна в четвървъвлов резонатор или целовълнова струна са разработени отлично. Като се сметне и опита за получаване на взривна вълна в затворен съд то аналогиите са очевидни. Тези техники трябва да се приведат към електромагнетизма. Творчество трябва при изработка на детайлите но не и при принципите. Тук е полезно наученото по радиотехника-четвъртвълнови, полувълнови, целовълнови вибратори (резонатори) и най-важното кутията за възникване на ударна електромагнитна вълна.
П.П. Направените разсъждения се отнасят за Т-константа. А=R.T при промяна на температурата Т ще имаме допълнителна работа. Ако се ползва атмосфернота налягане и промяна на температурата метода може да е изгоден практически. Усилилията трябва да са в електромагнитизма, енергетическата плътност освен в Дж/кубик при електромагнетизма се мерят в Кл.Вб/м^4 където  Кл-Кулон; Вб-Вебер. Тъй като във въздуха има много летателни апарати като перспектива на електромагнетизма може да се направи летателен апарат (летяща чиния) за космоса. Направо големи хоризонти.
 
« Последна редакция: Май 15, 2011, 11:40:35 am от mi68 »

emilvtc

 • Гост
Цитат
В генерирането и усилването на звук нещата са ясни. Първите усилватели са били механични (фуния; рупор).

mi68, Може и да греша, но фунията не е ли всъщност устройство за "насочване" на звука, а не за усилване?  Т.е. имаме "усилване" в дадено направление за сметка на "затихване" на звука в други направления.  Но в крайна сметка интеграла на енергията на звуковата вълна във всички направления е равен на енергията на изхода на звуковия източник. Прав ли съм?

Размишленията ти ме интересуват. Нека изясним това и да продължим с обсъждането им.
« Последна редакция: Май 15, 2011, 10:25:08 am от emilvtc »