Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith

Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място

<< < (75/629) > >>

Seeker:
@mi68:
Преди да нагазиш в дълбоката теория, трябва да си разясниш някой подробности около вълните. Вярно е че стоящата вълна е интерференция, но на две бягащи вълни - падаща и отразена. Ако фидер е натоварен с правилното активно съпротивление, тогава няма стояща вълна! Тоест имаме само падаща вълна,  която се поглъща от товара. При всички други случаи има отразена вълна и като резултат в   линията се образува стояща вълна , със съответните възли на тока и напрежението.
При резонанс се получава натрупване на енергията на отделните колебания, големината на резонанса се мери в  Q -качествен фактор като безразмерна величина. В зависимост от загубите на кръга или веригата, качествения фактор може да достигне 100 000, но почнеш ли да черпиш енергия ще падне до 1: колкото вкарваш - толкова изкарваш .

И още нещо - инпулс и инпеданс се пишат с "м" - импулс и импеданс. Иначе стават термини, които само ти си знаеш.

mi68:
 Наистина има грешка извинявам се! Стояща вълна трябва да имаме в пространството на генератора, а не в елекрическа верига (дълга линия).Стоящата вълна затова е стояща защото енергията на полето е затворена и не се излъчва. Това не ни върши работа. За да има енергия ни трябва бягаща вълна т.е. електромагнитна. Правилно е да се въведе  съотношението на бягаща вълна към стояща вълна или коефициент на стояща вълна (КСВ). За това в блоковата схема на генератора за СЕ се съдържа задаващ генератор,  товара трябва да отговаря на вълновото съпротивление на линията. За това желая да понижа честотата за да нямам излъчване.Това са мойте виждания стана дискусия и някой грешки се отстраниха.

The Phantom:
Намерих книжката, от която уж Капанадзе е достигнал до откритието си. За тази книжка се говори в клипчето от деня на презентацията на агрегата.
 Утре (днес , като се наспя) започвам да чета, и дано има нещо съществено в нея, защото е 145 страници, а не искам да си загубя времето ;)

На руски език можете да си я смъкнете от тук - http://www.vixri.ru/d/a_fizika/Ocherki%20o%20Rabotax%20Tesly.pdf

mzk:

--- Цитат на: The Phantom в Септември 30, 2010, 12:38:53 am ---Намерих книжката, от която уж Капанадзе е достигнал до откритието си. За тази книжка се говори в клипчето от деня на презентацията на агрегата.
 Утре (днес , като се наспя) започвам да чета, и дано има нещо съществено в нея, защото е 145 страници, а не искам да си загубя времето ;)

--- Край на цитат ---

Можеш да я качиш във форума  ;)

The Phantom:
Здравей, madsatbg ! Не съм много на "Ти" с електрониката, и може би за това ми убягва идеята ти в показаната от теб схема. До колкото разбирам от начертаното излиза, че през диод (или тиристор) се зарежда кондензатор, който от своя страна се разрежда през първичната намотка, като моментът на разреждането се определя от разстоянието на електродите в Искрището. По този начин Ти получаваш периодично пулсация в първичната намотка , а от там и променящо се магнитно поле, което от своя страна индуцира ЕДН във вторичната намотка.
 После от индуцираното ЕДН във вторичната намотка , през друг диод Ти зареждаш същият кондензатор(!) за да можеш по този начин да самозахраниш първичната намотка (в следствие на което източникът на ток вече става ненужен). Въпросът ми е:
    Нали зареждането на този кондензатор трябва да стане след като той се е изпразнил ! Как ще определиш моментът в който да пуснеш тока от вторият диод ?
Според схемата разбирам, че токът от вторичната намотка ще преминава през диод 2 и ще зарежда кондензатора до моментът, в който пробие искрището 2. Така ли е?

Според мен, Вторият диод, захранван от Вторичната намотка, трябва да е след второто искрище. По този начин на свързване се дава времето необходимо за изпразване на кондензатора. А резонансът, за който говори Капанадзе между Първичната и Вторичната намотка, според мен, се изразява в точното настройване на двете искрища !!!

Така разсъждавам Аз, и ако греша, моля не ме съдете много. Надявам се в скоро време някой наистина да направи работеща реплика на устройството на Капанадзе.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия