Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място
mito_kupona:
Здравейте! Най-после направих клипа, който обещах, можете да го видите тук http://www.youtube.com/watch?v=dHEjNOsRA3o и тук http://www.youtube.com/watch?v=QwNLdyK0LXM, понеже е на две части. ПОЗДРАВИ!!!
vitan:
--- Цитат на: viper в Септември 14, 2010, 01:06:31 am ---А не става ли да се свържат последователно 3 кондензатора с пробивно напрежение 1000 волта. Така ако се наложи да работят с 3000 в , се рапределя пробивното напрежение между кондензаторите. Същото е и със диодите.
--- Край на цитат ---
Всичко може, но така се сумират техните паразитни параметри и ВЧ високоволтови изпълнения стават фантастика (тип Дон Смит). А и цената се увеличава. Разбира се, ако се търси качество. За обикновените части пък упражнението е в игрището на НЧ.
@mito_kupona - :) Дааа, Капанадзе си е Тесла отвсякъде, но с нова елементна база.
viper:
Какви високи честоти говорите. С тея големи кондензатори граничната честота на което работи това устройство да е най много 300 кХц. По добре мислете как автоматично да се гони резонанса в системата при променливо натоварване. Имам странното усещане че едната навивка в трансформатора е един прост сигнал детектор който следи за резонанс и е обратната връзка към системата. Така при разсъгласуване на резонанса, донастройва системата. Примерно с комутиране на няколко кондензатора в първичната намотка. Схената на на бобината напомня много на хетеродин. А Хетеродина за да е винаги в най добър резонанс се настройва автоматично.
vitan:
Изчел съм много и то сериозна литература на тема тесла-трансформатор. Съветвам те и ти да го направиш (е, на английски) преди да съставяш несъстоятелни теории.
Тесла-траф може да се прави и над 1 MHz! И то дори с пряко възбуждане! Правил съм такова мини-трафче. Иначе възбуждането е косвено: с честотата на прекъсване от четковия прекъсвач (ако го има) и с параметрите на разрядника само се контролира кличеството вложена енергия.
Резонансната честота основно се определя от индуктивността на вторичната и от паразитния капацитет, сума от този между навивките+този към земята+този към околното пространство!
viper:
Резонансна честота може да се определи, ако трептящият кръг се разглежда като двуполюсник, съставен от две паралелно включени комплексни съпротивления от капацитет и индуктивност. Какво се случва с промяна на импеданса в втроичната намотка с непредвидими стойности а тоест смяна на консумацията и смяна на реактивен с капацитивен товар , и как това влияе като цяло на една настроена резонансна LC система в първичната намотка? Интересен ми е и момента в който захранването плува поради, примерно позагрял диод който си е променил съпротивлението. Или може би Витан говори за токов резонанс, който може да се осъществи само и единственно, в строго константтна среда.
Погледнете нагледен пример за резонанс.
http://www.youtube.com/watch?v=ZYgFuUl9_Vs
П.С. То никога не е късно да стана за смях но ми е любопитно и затова питам.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия