Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място
montanar:
На лъжата краченцата са къси - докажи си твърдението недвусмислено и тогава можеш да кажеш каквото и да е - сега си само менте и глупак нищо повече.
Що си изтри съобщението бре?!
Радико:
--- Цитат на: kd_dinev в Август 26, 2019, 01:09:41 pm ---Мдаааааа-поредният добре аргументиран отговор!Ама той Бат_Ванко е прав,че само се въртиш и джавкаш като някое паленце!Аз имам опитната постановка,провел и съм съответните експерименти и всичко се получава както съм го описал,затова съм си позволил да го напиша...Що се отнася до твоя въпрос ще ти го обясня съвсем просто-имаш два напълно еднакви правотокови колекторни двигателя с възбуждане от постоянни магнити,само че единият е с неодимови магнити,а другият с феритни.Пропускаш през роторите им напълно еднакъв пусков ток кой от двата двигателя ще има по висок пусков момент?
--- Край на цитат ---
Като се има в предвид, че типичните стойности на намагнитване на неодимовите магнити са доста по високи от тези на феритните. А щом са напълно еднакви логично е да имат и еднакво количество магнити вътре в двигателите. Тока на единия двигател ще пресича поле със по голям интензитет и момента му ще бъде по голям. Този със неодимовите магнити. Продължаваме нататък стана ми интересно.
montanar:
Радико човека не прави разика ко е момент сила (въртящ момент) и мощност (енергия) доказа го в една друга тема ..... ако искаш занивмавай се ......
juliang:
Смешни сте ...
Взимате 1 километър сравнтелно прав тънък проводник (0.1 кв.мм примерно). Пускате през него променлив ток (аре да е 50 херца че има такъв в контакта). Мерите тока през проводника (ако проводника не се стопи де ...). После навивате тоя 1 километър проводник във вид на бобина (и в навиването на бобини кат гледам имате огромен опит, едва ли ще ви се опре). Пак пускате тока от контакта през него. Пак мерите тока.
А сега ми кажете как така във втория случай тока е много по-малък отколкото в първия? И кое е това дет е попречило на тока да върви в случая в който провдника е навит на кравай?
После можете да си експериментирате с поставяне на сърцевина в дупката на кравая и ваденето й, докато гледате амперметъра. Сърцевина веднъж от мед, втори път от желязо, после можете да минете по цялата Менделеева таблица. Можете да пъхате и феритни и неодимови магнити вътре. И с учудване ще установите, че макар че проводника е един и същ, тока в него се променя. И се променя различно в зависимост от това какъв материал е поставен в дупката на кравая.
Толкоз по въпроса за противо-ЕДС.
ndm:
Аа juliang, ти поставяш мноо лесна задача, тока от контакта ту тръгва напред, ту СЕ връща те затова стават чудесата. Ами ако маалко усложним задачата и пуснем прав ток през намотката, тока да стои прав и така да ходи, да не прай завои, тогава кво СЕ случва?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия