Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith

Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място

<< < (374/629) > >>

mi68:
Разбира се. Екстра намотката е линия с разпределени параметри (вълновод), основната е със съсредоточени.

hyparh:
Поздравления и от мен за чудесните конструкции на mito_kupona. Да се правят такива опитни постановки е удоволствие за един експериментатор и е оправдано както времето, така и средствата.
Спиралният генератор ми е убягвал до сега... интересен метод за повишаване на напрежението. На пръв поглед прилича на ВН кондензатор, но специфичният метод на свързване явно създава ефект на умножаване, който предполагам ще работи само с такъв тип (ролкови) кондензатори. Донякъде има прилики с Marx генератора, където пак има кондензатори и разрядници, но са навързани каскадно в множество звена + резистори.

Относно допълнителната трета намотка... по този начин е била изградена и кулата Уордънклиф. Сред любителите този тип ТТ е известен като "magnifying/magnifier tesla coil" и, макар и според повечето от тях такава конструкция да няма голям потенциал, това видео показва друго :): https://www.youtube.com/watch?v=zPs_A7BJfjw
Първичната и вторична намотки са вдясно, от вторичната проводника продължава встрани през отделен тороид и се отклонява до третата намотка, която виси под металния купол (и съответно е свързана към него). Полученото напрежение е умопомрачително високо спрямо такъв размер работна намотка. Светкавиците надвишават сигурно 5-6 пъти височината й и е непосилно дори за "модерните" двойнорезонансни (DRSSTC) ТТ да постигнат такава производителност.
Мисля си, че основна заслуга в случая имат големия капацитет на върха (купола), както и издигането на третата намотка да виси над земята, което вероятно също увеличава потенциала.

epwpixieq-1:
Привет Mito,

Това което преставяш съвпада и с моите виждания, но при мен енерго-динамиката на третичната ( екстра ) намотка все още не ми е напълно ясна. Предполагам, че с повече експериментиране тези взаимодеиствия ще се проявят. Преди 4 години, пуснах ТТ със ГУ-81М като вибрационнен генратор, но без третична намотка (осъзнаването ми относно третичната дойде след това), заземяването ми беше това на сградата в която се помещвавам. Колоните на съседа, които си беше пуснал мизката силно, започнаха да бучат каточели наближава преиждаща водна маса. Така че мога да си представя твоя случей.

--- Цитат на: mito_kupona в Септември 23, 2016, 10:26:24 pm ---Тесла пък казва, че тази добавъчна бобина трябва да бъде настроена много добре така, че да отслаби връзката между другите две бобини в следствие на, което става увеличаване на реакцията на бобината „С“ и тя придобива доминиращо значение, което много лесно може да се съхрани.

--- Край на цитат ---

В това отношение ще направя маклък превод от с. 52 на Записките от Кологадо Спрингс  ( снимка на която е прикачена, а и я има в по-горе прикачените файлове ):
"Добаъчната намотка, както беше наблюдавано при апарата в Ню Йорк (в неговата лаборатория) е превъзходен начин да се добива електродвижеща сила. Но интресното е, че за да се развият независими вибрации, при тази намотка, (натуралния и) период на вибриране трябва да е много голям в съотношение към периода на налаганите (подавани) вибрации. Когато това съотношение съществува свободните вибрации налагат себе си с лекота и постоянство. Но когато налаганите вибрации имат голям период и (натуралния) период на намотката е малък, свободните вибрации не могат да се установят (наложат).  Това е в абсолютна аналогия с механиката. Там, махало с голям собствен период в отношение с подаваните вибрации, се люшка с утвърден период, но когато налагание вибрации са с много по-голям период от натуралния за махалото, те ( налагание ) вибрации доминират в голяма степен. Аз гледам на тази динамика като различна величина сравнена с увеличителния фактор зависещ от (pL)/(R).
Разбираемо е, че за да имаме такова възбуждане на допълнителната намотка (третата, екстра), за най-добри резултати, три вибрации трябва да съвпадат ( да бъдат в унисон).  Тези на третата намотка, на вторичната и на цялата (динамична) система. Имайки предвид горепосоченото, ще ни подпомогне ако сложим индуктивна връзка между вторичната и третичната за да може да освободим последната, когато наложените вибрации са много силни, за да позволят желаните (от нас) вибрации в третичната да се установят."

Предполагам, че горепосоченото ще представлява интерс както за теб така и за колегите.

Поздрави,

dymelsoft:
Само да вмъкна, че третата намотка я има и в проектите на "Руслан" и "Акула". И при двамата има съгласуващ елемент между вторичната и "третата" намотка. Естествено и двамата според мен не са наясно за ролята на тази "екстра" намотка.

Поздрави.

PyroVeso:
dymelsoft, за шнягата ли говориш или за индуктора?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия