Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място
valex:
mito_kupona
Може това да ти помогне:
mito_kupona:
Благодаря за отзивите. Искам да направя едно уточнение за комутатора, този комутатор трябва да може да се управлява с външен генератор с честота до 1MHz. Или по-точно казано това е един преобразовател на напрежение 12 волта 25 А на 3 киловолта 0,1 А и тези 3 киловолта трябва да се комутират с висока честота.
Схемите на SISG, са разрядници направени с транзистори, които превключват при определен праг на напрежението, да речем 1000 волта или 2000 волта, като честотата на превключване зависи от капацитета на кондензатора във веригата на индуктора, което не ме устройва, защото тази честота е много ниска.
С други думи имаме източник на постоянно напрежение 3 киловолта 0,1 А , което трябва да се пуска през товара с кратки импулси с висока честота. Преобразователя е ясен, шим контролер, мостова схема с транзистори, трансформатор, изправител и две обратни връзки по ток и напрежение с оптрони. Липсва ми само някаква надеждна схема на високоволтов управляем ключ.
ПОЗДРАВИ!
Иван Димов:
mito_kupona, аз имам същия проблем. При Тесла трансформатора с обикновен разрядник, че и с електронен, много трудно се нацелват честотите. Дори и да се уцелят, енергията се мята от едната бобина на другата и обратно, защото по принцип при електромагнитната индукция между две бобини имаме винаги половин период ускоряване и половин период забавяне. Цяло чудо е, че въобще трансформаторите работят. Затова по-скоро съм се насочил към тип качер, където импулсите се вкарват точно, когато е нужно. Това е все едно да люлееш люлка по два начина. Първият е като я подритваш от време на време без да я гледаш - я уцелиш правилния момент, я не. Вторият е като я натискаш макар и по-леко, но точно в такт с нейната честота. За по-голяма мощност обаче са нужни електронни превключватели като тези, за които говоря в раздел Справочник / електроника / Полеви тиристор или транзистор с обратно управление. Ето тук: http://mazeto.net/index.php/topic,8721.0.html
Но май още ги няма на пазара, въпреки че патентът е от 1977 г.
mito_kupona:
Колега Димов, тук не става въпрос за трансформатор на Тесла, а за източник на постоянно напрежение, да речем 3 киловолта 0,1 ампер, който трябва да комутира плюса, а минуса трябва да е постоянно на земя. Някаква читава схема на такъв ключ ми трябва, тук няма резонанс. Обърнах нета, но не намерих нищо подобно и най-вероятно ще трябва да проектирам въпросния ключ сам. В момента се занимавам с преобразувателя 12v - 3kv 0,1A.
mi68:
Здравей колега,
Този ключ освен искрище не виждам как да стане. Трябва и диод, искрище може работи до 1мХц (мегахерц). Почни от простото.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия