Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място
EDM electronics:
По тъпа и абсурдна генераторна схема не съм виждал!
Впрочем оная в другата ти тема е още по абсурдна - тя всъщност не е генератор, а "Лампов товар". Управляващите решетки си заземил, нямаш ПОВ и ако има някаква генерация тя не е плод на изчисления, а на паразитни индуктивни връзки, които ту ги има, ту няма. Не бях виждал генератор без ПОВ. Твоят е първия :D.
Едната лампа в тази схема пък няма никакъв аноден товар и наподобява нещо на моно вибратор, но и това не е. Тя директно ще окъсява захранването, добре че токът й е ограничен иначе ще изгори проводниците.
Seeker:
Мдааа...., горките радиолампи, няма вече да мъждукат весело....
Сещам се за една книга на Станислав Лем " Звездни дневници". В един от главите се разказваше за един мъчител на електронни мозъци, който тайно в мазето си направил лаборатория за измъчване на роботи. Повишавал захранването, за да се зачервят анодите на лампите им, или слагал пясък в смазочното им масло....... Такива работи.
Maistora52:
Това е връх на садизма! - да измъчваш радиолампи!!!
Хеле ако разбере производителят... !!!
:o :o :o
Сори за спамчето, ама ми е весело!
velstar:
mi68,
Хубаво е че правиш експерименти, това е пътя към успеха, но понякога имаш абсурдни и невъзможни идеи, особено теоретичните обяснения по горе...
Като гледам схемата горе се чудя да се смея ли, да плача ли. Електрониката не ти се отдава...
Нямам нищо против, но времето е прекалено ценно за да се пилее с невъзможни експерименти.
Виждам че имаш желание и за това ако искаш пиши ми на лично, ще ти дам насока в която да експериментираш, с по големи шансове за успех.
Просто тези теории и идеи които изказваш не стават, само ще си изгубиш времето, без резултат. :)
Теоретичните основи ги е описал Тесла в първите си публикации, там където пише за тесла трансформатора и плоската бобина. Не ми е под ръка файла да го кача, но го има в темата за Тесла.
mi68:
Здравейте колеги,
Виждам доста неподготвени хора. Схемата спада към двуизводните генератори. Ако се ползва тунелен диод генератора ще тръгне. Основен недостатък маломощен е. За това има транзитронни, динатронни и двуизводни генератори. Динатронните са лампов патент, другите стават с транзистори.
Генераторите с лампи (транзистори) могат да бъдат еднокръгови, двукръгови и трикръгови. Другата схема спада към двукръговите генератори с разтроени трептящи кръгове. Най-важното, че работи.
С повишено анодно се понижава времето на прелитане на електроните, следователно се дига граничната честота, конкретно около 400МХц (изчислено по-формула). Като работят лампите в енергиен клас С, спокойно може да се управлява 600Вт късовълнова мощност, независимо че анодната е около 15Вт.
Всеки грамотен радиолюбител може да сметне резонасен усилвател на мощност (РУМ).
Предлагам Ви колеги да се преосмислите коментарите!
Л1 е катоден (емитерен ) повторител, Л2 е триточкова схема с капацитивна обратна връзка. Л1 усилва обратната връзка, към катода. Това е класика, триточкова схема с капацитивна обратна връзка тип Колпиц. През кондензатор 100 пФ и катоден повторител е ПОВ. Решетка (база) е галванично заземена. Катодът (емитер) е свързан към трептящия кръг чрез капацитивен делител, паразитния капацитет катод анод, също и катодния повторител стойност около 10пФ достатъчна за честота 300кХц. Така че съществува ПОВ. Дълбочината на ПОВ се регулира с катодния реостат в катодната верига на Л2.
П.П. За другата схема лампите работят в обща решетка (база) с отлични честотни свойства. Дълбочината на ПОВ се регулира чрез решатъчен резистор 120к/0,5Вт. При съпротивление 33к лампите работят в пренапрегнат режим, за това е увеличено на 120к, критичен режим. По променлив ток решетката е свързана с шаси чрез конданзатор 2,2нФ/5кВ (по променлив ток + и - са накъсо свързани чрез филтровите кондензатори). Така че, триточковата схема е класическа.
Взривът е вътре в лампата, много ми е интересно как вакума пробива? Тези поражения ме навеждат на мисъл за грешка в схемата. Трета решетка трябва да се свърже към катода, а не към минус (шаси). Не съм се усетил, че катода е повдигнат спрямо шаси. Щетите са минимални за 4лв.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия