Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място
teofilius:
Здравей Мадсат! Предполагам че понеже реотана е навит и е доста по-дълъг от реотана на крушките, то има и доста голямо индуктивно съпротивление, така че протичащия през него ток е нищожен. Мисля че ще имаш добър резултат ако изходната мощност я прекараш през мощен грец изправител и кондензатор на изхода му, но е за предпочитане диодите на греца да са бързи. Не виждам друга причина за резултатите при теб.
Успехи!
coke2k:
Здравейте,
при опити с качер се получава огромно количество подскачащи заряди в локалното пространство (аз си мисля , че са подскачащи), които лесно "наелектризират" (а може би това не е точната дума) всичко метално в радиус 1 метър. За сега енергията им е неизползваема - може да се светват единствено крушки с нажежаема жичка, интересното е че 220 волтови лампи светят , а 12 волтови не. Предполагам , че енергията от подскачащи електрони е много повече от енергията на движещи се електрони. Трябва по някакъв начин да се конвертира получената енергия, така , че да може да се ползва. Ще се опитам да пусна видео след малко...
PS. ето видеото.... http://tranz.it/load.php?id=fpv6pHfueL4RiCb0472948
мощността приложена на генератора е около 12 вата , захранване от комп, консумация 1,1А/12В
светят 2 крушки паралелно по 40 вата не на пълна мощност
ppankov:
Установих, че при мен електрода на искрището почервенява, защото площта на искрене е малка, където електродната площ се насища енергийно много бързо.
Също така при искрене се получава нещо като насочен лъч за много кратко от което другите лампи около искрището примигват, не съм опитвал със жични лампи, но предстои.
varvarin:
Здравей Мадсат,
Лампите са нелинейни резистивни товари. С увеличаване на температурата се увеличава и съпротивлението им. Реотаните са линейни товари (или почти линейни). В случая с крушката тока намалява със загряването на жичката докато се стигне до някаква мощност зависеща от параметрите на крушките и източника. При реотана източника трябва да може да осигурява неоходимия ток постоянно докато го зачерви. Освен това реотана може да притежава значителна индуктивност в зависимост от работната честота както е споменато от teofilius. Явно за реотана не достига енергия да се зачерви. От снимките ми изглежда че крушките не греят на пълна мощност. Може да използваш сравнителен метод за приблизително определяне мощността на изхода и ще е по удобно крушките да са еднакви. Ако включиш още един диод паралелно преди дросела с катод към катода на този ще получиш по бързо зареждане на кондензатора. Моето мнение е че това устройство работи с твърде къси импулси и в случая с разрядника продължителността на импулса се определя от капацитета на кондензатора и капацитета на бобината (тази върху която се разрежда кондензатора).
Успех в начинанието :)
madsatbg:
Благодаря за съветите.
--- Цитат на: teofilius в Януари 28, 2010, 11:33:58 am --- Мисля че ще имаш добър резултат ако изходната мощност я прекараш през мощен грец изправител и кондензатор на изхода му, но е за предпочитане диодите на греца да са бързи.
--- Край на цитат ---
Ще се пробвам със греца, но за сега нямам със бързи диоди.Имам мощен, но на 50 херца.
--- Цитат на: varvarin в Януари 29, 2010, 01:28:19 am ---Ако включиш още един диод паралелно преди дросела с катод към катода на този ще получиш по бързо зареждане на кондензатора. Моето мнение е че това устройство работи с твърде къси импулси и в случая с разрядника продължителността на импулса се определя от капацитета на кондензатора и капацитета на бобината (тази върху която се разрежда кондензатора).
--- Край на цитат ---
Благодаря
Експериментирам с маломощно захранване за неонови лампи.
Промених включването на диодите от към Високовотовото захранване.Така включени напрежението се удвоява, а разрядника / преди тях /регулира продължителността на импулса.Диода преди втория разрядник спира обратните пикове от самоиндукцията.
Паралелно на първичната сложих кондензатор.Схемата е работеща - зечервих жичката на една 25 ватова, 220 волтова лампа.
Далече е от резонанса.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия