Алтернативни енергоизточници > NEG, импулсни, трансформаторни и резонансни генератори, скаларни вълни

Повишаващ обратен преoбразувател

<< < (3/9) > >>

emm:
Здравей mzk!
По принцип схемата работи със всеки един диод, само грее и изгаря ако не е за тази честота.
Във началото на опитите ми, се борих известно времо да разбера какво се случва. Диодите си променяха стоиностоте ,и схемата клякаше. Аз използвам   HER 307, SF 35.
Пробвал съм доста шотки диоди ,КПД-то зависи от тях. Когато се използват голями и мощни бобини, там е осоденно важно.

Винаги следедете напрежението на кондензаторите, да не си направите някоя БОМБА!!!!!!

Кондензатори слагаш каквито имаш повече, и по колкото си изкаш, само внимавайте след това ,защото напреженията са големи!!!

Аз ползвам вериги от кондензатори ,10бр. 4700мф.50в. този кондензатор гори тиристори по 160-200 А.........
Опитите ми ,показват ,че схемата има още по високо КПД ,но не мога за сега да го постигна.
Опит:
Взимате бобина ,генератор , включвате диод и слагате за товар последователно вързани светодиоди доста.
Пускате схемата ,диодите светват ,когато изключите захранващият кабел от бобината ако диодите присветнат значи диода не е много добър.
Със дросел от лум. лампа ,1,5в батеря ,100бр диоди ,рид ампула и въртящ магнит ,ще видите какво КПД има схемата. Ако се използва реле КПД-то е голямо ,НО за големи бобини не става.
Поздрави ;D

mzk:
Здрасти emm,

току що се замислих за колебанията от бобината и се чудя, че те трябва да представляват затихваща синусоида (променлив ток), и може би ще е по- разумно да се използва грец, на мястото на диода в твоята схема.

Имам един шотки 1n5819, те са 40в, 1А, но предполагам, че при запушено състояние на транзистора, напрежението от бобинката може много да се вдигне и тия диоди просто им усещам миризмата.

Аз лично искам да пробвам схемата със захранване на енергоспестяваща крушка.

До по- късно :)

emm:
Замервал съм каква е разликата със един диод и грец ,почти никаква.
Ами не е синусоида а по скоро ,затихваща камбана или трионобразно ,но след диода, С1 и товар. Имаче са правоъгълни импулси със камбана.
За енерго спестяващите крушки ,няма никакъв роблем ,само ако я претовариш със 250-300в им горят грецовете. 1N4007 греят ще се скъсат, при изправено напрежение работят само 2-ва.
Ако подадеш напрежението направо на платката ,няма проблем ,но не ги гърчете много... ???

Схемата има, големи отечки по кабелите, затова като я направите на платка ,работи много добре. ;D

Arfy:
Браво, открихте топлата вода!

На подобен принцип имам имам направени преобразуватели от 12в към 300в и от 24 в към 300в.
Работят вече 5-6 години, като захранващи източници за DVD-та и телевизори в няколко автобуса и др. превозни средства. Освен това, изходния кондензатор след диода го слагам към маса, което ми изглежда много по разумно, слагам голям кондензатор 100-200 микрофарада 400 волта. Схемата си има обратна връзка, за да поддържа стабилно изходното напрежение и си работи доста гладко. Малките преобразуватели са по 15-20 вата а големите от порядъка на 60-80вата.

Искам да кажа, че никаква "радиантна" или каквато ви се иска там енергия няма тук защото КПД  на тези схеми е високо, но не повече от 90%, че даже и по-малко! Всичко идва от първичния източник, при мен акумулатора. Когато черпиш повече мощност от изхода, консумираната входната мощност нараства пропорционално...

Първата интегрална схема с която съм работил и има всичко вградено в себеси, даже и бърз диод за 0.5 ампера беше TL497, който му е интересно нека прочете нещо за нея. Това е поне 15-20 годишна схема, сега има и доста по-нови...

Така поне енергоспестяващите ви крушки няма да горят.

Освен това факта, че нещо по устройствата ви грее, говори за лошо оразмерена верига а не за нещо свръхестествено...

Ако продължа мисълта на getca, аз пък искам с една литиева батерика от часовника на компа да си карам колата - ако някой открие начин да ми каже!

emm:
Колеги, тази схема може да се използва за какво ли не и аз я използвам като захранващ блок, но нейните възможности са доста по големи дори над 100%
Ако вземете един трансформатор и м-у 1-та и 2-та намотка се постави щит който забавя насищането, а от 1-та на принципа на обратният преобразувател сумирате напреженията със 2-та тогава се получават чудовища...
За момента работя над тази схема, като във трансформатора има магнит със който контролирам 1-та и 2-та синусоиди. Резултата е следният, дори при късо на изхода, консумацията не се покачва. Схемата е много прицизна, на магнитните полета и преместването на магнита със милиметър променя работата.
Избрах този модел на генератор, защото няма движещи се части. Намотката ноже да работи и без феритна сърцевина.
Ако се използва обратна връзка, може само за захранване, но за генератор на енергия не става.
Ако се влага повече енергия КПД-то пада.

Успех на всички ;D

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия