Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия

Може ли електричество да се генерира от въртенето на Земята ?

<< < (11/19) > >>

epwpixieq-1:

--- Цитат на: Радико в Април 06, 2025, 02:55:01 pm ---А парадокса е в това, че когато диска и магнита индуктиращ напрежението в диска се въртят едновременно индукцията  в диска продължава въпреки, че няма относително преместване между тях.

--- Край на цитат ---
Отново казвам няма парадокс. Просто винаги относителното двиение, което индуцира електродвижеща сила,  е между диска и магнитното поле а не между диска и магнита.

Въпроса който трябва да се разглежда е точно в това дали магнитното поле се върти с магнита или не, като вие (както и много други хора) автоматично приемате че магнитното поле се върти с магнита. Точно и затова, когато се приеме че магнитното поле се върти с магнита експеримента се вижда "парадоксален", но когато се осъзнае че въртенето на магнита не върти магнитното поле, тоест когато магнита се върти магнитното поле е "стационарно" или от друга гледна точна, магнитното поле вигнаги е стационарно (тоест то не се връти), тогава въртенето на диска е единственото движение (независимо дали магнита се върти или не) което трябва да показва индуциране на електродвижеща сила. Точно това показва и експеримента който ви посочих на първата траница Радико, и за който си мислихте че ви "подхлъзвам" по някаквъ начин.

Радико:
epwpixieq-1 Това което сте написали на мен ми е абсолютно ясно. Дори повече. Само, че явно въобще не вниквате в това което пише другия а коментирате собствената си интерпретация на написаното от другия. Вече ви написах, че пардокс няма, просто така е възприето да се нарича. След като е възприето така така ще го наричам споменал съм че не е така и толкова. Аз не съм Донкихот  който се бори да променя наложили се вече изрази. Тази донкихотщина ви пречи да се съсредоточите въвху същността на нещата. Ако искате да дискутирате с мен СЪЩНОСТТА може  не и това в какви думи са облечени нещата. Елегантният и правилен изказ го дискутирайте с някой друг. Това явление аз ще продължа да го наричам парадокс  както и ще продължа да измервам в киловати а не в джаули.  Който не му харесва да не дискутира с мен. Аз винаги съм бил ПРОСТАК  и такъв ще си остана до края на живота си.

krasias:

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Април 06, 2025, 11:23:53 pm ---Отново казвам няма парадокс. Просто винаги относителното двиение, което индуцира електродвижеща сила,  е между диска и магнитното поле а не между диска и магнита.

--- Край на цитат ---
Браво Пикси, това твойте хора с документа въобще не са авторитети, тия направо са факири. Е аз познавам много такива факири в тубата е пълно с тях. Взима оня факир един постоянен магнит, взима парче проводник, прави няколко навивки около самия магнит и почва да вади киловати. Даже и не се мъчат да въртят магнита.

epwpixieq-1:
@Bat_Vanko, предполагам че може да изясним някой (според мен) важни части от добрите ви коментари:

--- Цитат на: Bat_Vanko в Април 06, 2025, 01:57:33 pm ---И вторият принцип е: градиента на магнитното поле. Тука нямам предвид градиента като интензитет а като насоченост на силовите линии. В един магнит с формата на диск с отвор в средата, много повече силови линии са насочени към външната пероферия от колкото към вътрешната.

--- Край на цитат ---
и

--- Цитат на: Bat_Vanko в Април 06, 2025, 06:45:14 pm ---Градиента е насочен от центъра към периферията - където е най малък.

--- Край на цитат ---
Предполагам че тук като говорите за "градиент на магнитното поле" имате в предвид ∇B (https://en.wikipedia.org/wiki/Gradient). Понеже ∇ сам по себе си е диференциална векторна функция (дваща възможност да си представим "движение" или концентрация на поле) във случая когато казвате "градиента като интензитет" предполагам че имате в предвид ремевото му диференциране (което е 0, тоест то е константно във времето).  Когато казвате "насоченост на силовите линии" предполагам че имате в предвид че ∇B се диференциира на база на координатното пространство. Моля потвърдете дали правилно съм разбрал. 

При положение че съм осмислил правилно вашия коментар тогава това становище ми се вижда някак несъвпадащо с идеята " повече силови линии са насочени към външната пероферия от колкото към вътрешната". Можеби под насочени имате предвид наситени в определен (Δx,Δy,Δz) обем. Но при положение че е така, то тогава наситенността трябва да е обратно повече наситеност към вътрешния отвор на магнита и по-млака към външния периметър.

--- Цитат на: Bat_Vanko в Април 06, 2025, 02:39:13 pm ---Подобно нещо става със слънчевият вятър - слънцето вече го е изхвърлило от себе си, сега той се улавя от силовата линия на земното магнитно поле.

--- Край на цитат ---
Много правилно посочено, това е и една от двете причини ( дугата е тънкия въздушен слой ) над определена географска ширина да сме свидетели на така наречените северни сияния. Между другото това е принципа, много елементарно изразено, с който атома, чрез електроните, взаимодейства със електромагнитнте вълни от слънцето http://amasci.com/tesla/dipole1.html

--- Цитат на: Bat_Vanko в Април 06, 2025, 02:39:13 pm ---За да има вихрови токове трябва да има изменение на интензитета на полето, при това с колкото по висока честота толкова по силни са вихровите токове.

--- Край на цитат ---
Абсолютно правилно, при високи δB/δt (представяме си ги като рязко обръщане на магнитното поле) се проявявят вихровите токове които рязко се обръщат (завъртат) от едната към обратната посока. Интересно е защо точно става така и тук може да си помислим да направим сравнение със флуидната динамика и какво се получава когато при (да си представим) една вана пълна с вода, си потопим ръката (или друго тяло с определена хоризонтална площ) и започнем да я движим рязко нагоре надолу. Във ваната се получават флуидни турболенции и вихри, в зависимост от честотат на движение на ръката ( или тялото ).   

Bat_Vanko:
Пикси като казвам "насоченост" има предвид точно насоченост а не наситеност. Затова и споменах движението на частиците слънчев вятър по посока на силовите линии. На картинката можеш да видиш един дисков магнит радиално намагнитен. В централният отвор можеш да видиш че силовите линии са концентрирани но много деформирани в аксиално направление. Докато в периферията са силно издължени (изтеглени) в радиална посока. Ако се докаже че наистина принципа на работа е този, то има много начини да се достигнат оптимални (максимални) резултати чрез конструкция. А тези резилтати са: максимално напрежение от 10 V и максимален ток няколко хиляди ампера. Тези конструктивни цели аз ги виждам така:
1. Медният диск да започва от средата на магнита - където полето е най силно и силовите линии започват да се изкривяват;
2. Използването на силни магнити (може и секторни) - очаквам това да увеличчи напрежението от една страна и от друга избивайки повече електрони - тока;
3. Използвзнето на магнити с модифицирано поле - не перпендикулярно на диска а с наклон под 45 гр към периферията;
4. Много четкова схема на разтоварване на тока - 8, 10, 12 и повече четки;
5. Увеличаване на оборотите - избиване на повече електрони

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия