Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия

Може ли електричество да се генерира от въртенето на Земята ?

<< < (10/19) > >>

Радико:
Примерът ти е съвсем различен при твойте примери имаш аксиално придвижване на магнита към метала или вътре в тръбата пак е аксиално докато тук имаш въртящ се диск. Като приложиш правилото на дясната ръка ще видиш какъв е ефекта в двата случая, и че са напълно различни.

krasias:
Въобще не е различен пример, същото си е. Но спирам коментарите, ако не ми вярваш пробвай сам. Със писане не става.

Радико:

--- Цитат на: krasias в Април 06, 2025, 05:48:37 pm ---Въобще не е различен пример, същото си е. Но спирам коментарите, ако не ми вярваш пробвай сам. Със писане не става.

--- Край на цитат ---
ами аз вече съм го пробвал бе  Краси. Точно така става както ти го обяснявам.

Bat_Vanko:
krasias и Радико, не центробежните сили избутват електроните а градиента на магнитното поле. Не мога да си представя как толкова слаба ротация може да предизвика центробежно изхвърляне на електроните (под слаба разбирам скорости далеч от релавистичните). Градиента е насочен от центъра към периферията - където е най малък. По цялата площ на диска е еднакъв и насочен в една посока. Ако в една зона (по скоро сектор от диска) е премахнат магнита и там няма никакво поле то тази зона ще се явява онова късо съединение, което ще шунтира двата електрода. В стандартните генератори постоянно проводника преминава през градиент на силовите линии - ту към сгъстяване ту към разреждане. И така се получава знако променлива индукция. А тука градиента е постоянен и насочен само навън затова и се получава само постоянен ток.

Радико:
Бат Ванко относно действието на центробежните сили имам в предвид само тогава когато правих аз експеримента с липса на магнит. Когато присъства магнитно поле ясно е, че неговото действие е много по силно от това на центробежните сили. Освен това вече споменах и, че не съм напълно убеден, че в цялата работа ням участие при моя експеримент и земното магнитно поле.  Тогава Юлиян се изказа, че можело да е влияние от електродвигателя който въртеше диска, но той беше променливотоков а тока през диска беше прав. В моя случай говоря за скорост на въртене от 11000 оборота в минута.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия