Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия
Може ли електричество да се генерира от въртенето на Земята ?
Радико:
--- Цитат на: h2motor в Март 31, 2025, 06:44:40 pm ---Радико, нали и магнита на планетата се върти със същата скорост, заедно с този цилиндър. Това нещо нищо не генерира.
--- Край на цитат ---
Я потърси в гугъла за явлението "парадокс на Фарадей"
Обсъждано е и тук във форума.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: h2motor в Март 31, 2025, 06:44:40 pm ---Радико, нали и магнита на планетата се върти със същата скорост, заедно с този цилиндър. Това нещо нищо не генерира.
--- Край на цитат ---
Всъщност една от исторически обособените виждания е че магнитното поле, когато има симетрия, всъщност се проявява така че все едно не се върти.
--- Цитат на: Радико в Март 31, 2025, 02:11:10 pm ---Как нищо да не го върти???
В случая този цилиндър се явява малък сектор от един грамаден диск със размерите на земята. Въпросният цилиндър се върти около земната ос със скоростта с която се върти и земята.
--- Край на цитат ---
Явно не съм се изразил правилно. Определено цилиндара се движи в (константното) магнитното поле, това е ясно когато се "види" че симетричното магнитно поле не се върти с въртенето на Земята, но не се върти по начина по който Диска на Фарадей се върти. Това което изразявам е че, поне според мен, не е правилно да махтнем с ръка и да опреличим механизма с Диска на Фарадей, най-малкото понеже ние не влагаме абсолютно никаква енергия в този "статичен" от наша гледна точка механизъм и единствен се изисква ориентация в пространстовото. Много интересна постановка, особенно тънкостта че при (плътен) метален прът няма проява на този феномен а само когато имаме цилиндрична форма.
Радико:
epwpixieq-1
--- Цитат --- но не се върти по начина по който Диска на Фарадей се върти
--- Край на цитат ---
Добре щом не е по начина по който се върти диска на Фарадей по кой начин е тогава???
Щом разбираш, че не е така би трябвало да разбираш как точно е.
Това за тръбния и цилиндричен профил е друга бира и ще го оставим за след изясняването на движението на обекта в полето на земята.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Радико в Март 31, 2025, 09:03:49 pm ---Добре щом не е по начина по който се върти диска на Фарадей по кой начин е тогава???
--- Край на цитат ---
За да ви отговоря трябва да разбера какво разбирате под динамиката на "Диска на Фарадей" (ДнФ), най-малкото има няколко разновидности на експеримента. На това видео, което преди десетина години намерих, според мен, показват най-пълно разновидностите. Представени са "Case [1,2,3,4]". Изберете кой "Case ?" вие разгледждате и тогава можем да коментираме.
https://www.youtube.com/watch?v=gduYoT9sMaE
Ето това е допълнителна публикация която дава повече идея за ДнФ но може да ви е прекалено теоретична, въпреки че е много добре формулировъчно застъпена http://kirkmcd.princeton.edu/examples/faradaydisk.pdf
--- Цитат на: Радико в Март 31, 2025, 09:03:49 pm ---Това за тръбния и цилиндричен профил е друга бира и ще го оставим за след изясняването на движението на обекта в полето на земята.
--- Край на цитат ---
Ще е интересно да стигнем и до там, въпреки че нещо не съм по бирите ;D
Радико:
epwpixieq-1 Въпроса ти е абсолютно излишен и полазва само, че не четеш внимателно. Това от цитата се споменава и във клипа нали. Ви
--- Цитат --- Я потърси в гугъла за явлението "парадокс на Фарадей"
Обсъждано е и тук във форума
--- Край на цитат ---
От което би трябвало да ти стане ясно кой " case" става дума. Или се опитваш да ме подхлъзнеш ли какво???
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия