Автор Тема: Технологични старости  (Прочетена 15647 пъти)

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Публикации: 4 654
  • Vae victis !
Re: Технологични старости
« Отговор #75 -: Януари 28, 2026, 06:47:09 pm »
dymelsoft,
последното написано от мен трябваше да изглежда като сърказъм.
Явно не съм бил достатъчно убедителен за =>

Радико,
ти, като пишеш саркастично, то трябва да звучи така и никак да не завърша с:
 :) :) :)
а да речем с:
 ;D >:( :( :o ??? :P :-\ :'(

Неактивен dymelsoft

• Administrator
  • Стабилен
  • Публикации: 638
  • специалист, не носи на пиене
« Отговор #76 -: Януари 28, 2026, 08:27:14 pm »
Радко, един съвет. Колкото по на време спреш да пишеш подобни неща като това:
"За твое сведение има едни устройства наричат ги "задвижки" със  които се регулира напора и дебита на въпросните помпи."
и други подобни, толкова по-голям шанс има да спреш да се излагаш.
Главните запорни задвижки при реактори ВВЕР-440 се използват за физическото изолиране на всеки от шестте главни циркулационни кръга. Толкова.
Никакво налягане или напор не се регулира с въпросните ГЗЗ.

п.с. Аз не съм специалист по ядрена енергетика (познанията са ми на ниво обща култура), но за сметка на това лично познавам човека, който е влизал в помещенията с тези помпи, участва в съвета за взимане на решения в АЕЦ Козлодуй и именно от него знам, че до ден днешен все още няма западен аналог на руската ГЦП за ВВЕР 1000, но пък явно трябва да го свържа с ядрения гуру Радико за да му обясни как се правят нещата.

Активен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 293
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
« Отговор #77 -: Януари 28, 2026, 08:53:15 pm »
Офф димеле димеле. То и на съветския трактор ЮМЗ няма аналог.
И  Москвич 412 и той е безаналогов. Ама западняците не са тръгнали пеша нали. Каквито са приликите и рсзликите между безаналоговия "Москвич" и един скапан западен мустанг такива са и между руските и западните помпи.

Неактивен Ksurnev

• Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 504
  • Ужасно саркастичен
« Отговор #78 -: Вчера в 07:20:00 am »
Дааа, едно време имаше виц за Свободна европа:
" Никой български селянин няма да смени своя Белчо заради някакъв си Беларус"
Та и Радико иска да смени Беларуса с Белчо. ;D ;D ;D

Активен h2motor

• Стабилен
  • Публикации: 946
« Отговор #79 -: Вчера в 08:32:56 am »
 Радико, на теория могат да им произведат части, на практика няма да се случи и 15 реактора ще трябва да ги утилизират предсрочно. Имах предвид че не са регулярни циркулационни помпи. На тях им трябва нов реактор за да проведат тестове за частите, ако се намерят производители, а такъв нямат. Ще ги изведат от експлоатация.
 Виж в Русия всеки иска да управлява, при тях е начин на мислене и затова Русия е разделена на Русия, Украйна, Болорус и Полша. Допуснат ли руснаци в ЕС, те ще искат да го управляват. Те вече са в ЕС - поляците, и се почва с пръдръпване и на други руснаци. Така както се разделят, после пък се търсят.

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Vae victis !
« Отговор #80 -: Вчера в 11:40:05 am »
"...В момента VI блок в АЕЦ „Козлодуй“ работи с намалена мощност, което води до загуби от 1,4 млн. лева на ден. България е вносител на скъпа електроенергия, търговци искат да печелят, затова е много удобно единият от блоковете да не работи добре, да има проблеми.

Помня, че по време на един от служебните кабинети на Радев единият от блоковете нарочно не се пускаше доста време. Последните директори на АЕЦ „Козлодуй“, креатури на „нашата“ олигархия, са назначени от служебния кабинет на Гълъб Донев, тоест от Роската Христов, респективно от Румен Радев. Тези хора продължават да унищожават АЕЦ „Козлодуй“ без да им мигва окото. Така отдавна Румбата Радев се бори с олигархията и я „изчегъртва“. Където боцне в енергетиката и създава задължения за държавата за над един милион на ден...."

Калина Андролова, https://afera.bg/%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d1%83%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8/

Неактивен dymelsoft

• Administrator
  • Стабилен
  • Публикации: 638
  • специалист, не носи на пиене
« Отговор #81 -: Вчера в 12:12:34 pm »
VITAN, само не ми цитирай глупостите на "АФЕРА". Ако не ти е известно, "АФЕРА" е на Пеевски.
Ето ти графика в реално време - https://www.eso.bg/doc/?460
Цитат
...загуби от 1,4 млн. лева на ден.
И да 6-ти блок работи с намалена мощност, което при изкупна цена от 40-45лв. на мегават ще рече около 160хил. лв. на ден, но тези от афера си ги бива доста по сметките. И най-интересно е каква е причината за това?

РАДИКО последния ти пост е доста инфантилен и ще го оставя без коментар.

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Vae victis !
« Отговор #82 -: Вчера в 12:28:13 pm »
Сайта АФЕРА (на Пеевски) е повече от ясен.
Следя го заради 2-3 пишещи, които са ми там "накуп".
Цитирах по стар навик, що f*чекърите навремето се хващаха за всичко.

Става дума за Калина Андролова, която е една от истинските журналисти, които у нас се броят на пръстите на едната ръка. Никога не съм я хващал да лъже за толкова години. И явно има достатъчно информатори...

Активен h2motor

• Стабилен
« Отговор #83 -: Вчера в 09:51:50 pm »
VITAN, с рециклирани части поради санкциите. Нали знаеш гумите регенерат и ако сложиш такива намаляваш скороста.

Неактивен Bat_Vanko

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 381
« Отговор #84 -: Днес в 11:11:23 am »
h2motor, твърденията ти нещо не ми се връзват!
Bat_Vanko, и аз бях..при дежурния по поделение имаше уред , няколко пъти като духне вятъра стрелката не само влизаше в червената зона, а я свършваше и се чуваше как удря. Не само че е замърсена огромна територия, която много дълго ще бъде неизползваема, но 90% от случаите на рак в България нямаше да ги има.
Гайгеровите броячи измерват броят саморазпади на радиоактивни атоми за единица време. При константен брой радиоактивни частици на единица обем ще имаш и константно показание на индикацията. За да имаш промяна в показанията трябва:
1. Да приближаваш/отдалечаваш сондата от радиоактивен обект (повърхност);
2. Да увеличаваш броят частици в единица обем - промяна на налягането;
3. Самият уред да е дефектен.
А относно следното твърдение:
Цитат
червената зона 
мога да кажа, че твърде много холивудски филми си гледал!
Няма начин руски гайгеров брояч от преди 40 и кусур години да има червена зона! Всички много добре знаят че приетото радиоактивно облъчване зависи не само от радиационният фон но и от времето на престой в него.

Активен h2motor

• Стабилен
« Отговор #85 -: Днес в 07:23:21 pm »
  Bat_Vanko, уреда отчита общия радиоктивен фон, той се променя от вятъра който носи частици. Като духне и все едно му издухва стрелката. При нас на няколко пъти стрелката влизаше в червена зона в рамките на денонощие. Никой не знаеше какво е влиянието на тази радиация, допустима ли е ? Около седмица имаше такива пасажи, които този уред отчиташе в червено. За армията решиха да ни дават тайно без да се създава паника йод, слагаха го в храната. И не защото сметнаха че има нужда, а просто да отиграят една радиационна обстановка - имат готовност и защо да не я отиграят, нали това им е работата. Няколко пъти стрелката е издрънчавала - червената скала на и стига, не съм го виждал на този който е при дежурния ..се е случил го каза, със сигурност е истината. Имахме информация какво се прави в Чернобил, че украинците са се спуснали и правят саркофаг за реактора, този радиоктивен прах да спре да се разнася.