Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели
Нови възможности за работата на MEG
Bat_Vanko:
Здравейте колеги! Сега след като данданията около политическите теми поутихна е време да се захванем за истинската работа.
Обещал съм на dymelsoft, че малко по нататък ще направя демонстрация на MEG генератор (но без разкриване на подробности от конструкцията). Целта ми е да се убедят хората че все пак такова устройство е възможно и да започнат да работят, без значение по какво. Все пак народа го е казал: "залудо работи, залудо не стой". Ако всички чакахме някой да го направи първи - нямаше да сме слезнали от дървото още.
Като за начало мисля да си изясним какви са възможните източници на енергия.
ЕНЕРГИЯТА Е В НЕИЗВЕСТНОТО!
1. ЕТЕР - според мен това е онова поле което създава елементарните частици. Със сигурност там има огромно количество енергия, но ние не познаваме неговите свойства. И ако по някакъв начин извлечем енергия от там, то ще бъде по някаква случайност, а не по съзнателно и целенасочено манипулиране на етера.
2. ГРАВИТАЦИЯ - според съвременната наука гравитацията е присъща на всяка елементарна частица. Засичането на гравитационни вълни означава че тази гравитация все пак е някакво излъчване. А щом е излъчване значи има загуба на енергия. А тук щом елементарните частици излъчват някаква енергия би следвало да губят маса и да изчезнат в един момент. И тук енергията е в изобилни количества, но ние ще започнем да я извличаме едва когато разберем същината на гравитацията и успеем да я манипулираме.
3. МАГНЕТИЗЪМ - тук ще се задълбая малко повече в магнитното поле на постоянните магнити. Според сегашните разбирания за магнитното поле, то се поражда от насоченото движение на електрическите заряди. Върти се един електрон около ядрото и създава магнитно поле. Два по два електроните взаимно компенсират своите магнитни полета, но половината от познатите елементи имат по един некомпенсиран електрон. Но този електрон се компенсира от полето на съседният атом. Тук изключение прави една група наречена "феромагнетици" при която електроните остават със съпосочно полето в доста по големи структури наречени "домени". Към момента не са известни случаи при които електрона е спрял да се върти около ядрото, което означава че мегнитното поле което се създава е вечно и неунищожимо. Но това магнитно поле е едва 10% от пълното поле на електрона. Останалите 90% се получават от спина на електрона. И точно тук е неизвестното - науката не може да обясни как така точков източник създава магнитно поле. От до тук казаното можем да заключим че вечният двигател е постоянният магнит, а не устройството което преобразува неговата енергия от потенциална в кинетична.
Е да ама и тук има уловка: самият магнит може да се размагнити (унищожи) но за това са необходими насрещни полета с интензитет надхвърлящ неговата критична граница. Тази критична граница е онази част от хистерезисната крива в 1 квадрант където свършва праволинейният участък. Преди достигането на тази граница след премахването на външното влияние магнитното поле възвръща своят първоначален интензитет. За неодимовите магнити тази граница се намира на около 900 000 А/м интензитет. За сравнение мога да кажа, че ако едни магнит се намагнитва при подаване на ток от 40 000 А върху намагнитващата намотка при производството му. То за да започне някакъв процес на унищожаване на магнита върху тази намотка трябва да се подаде ток от 9 000 А. Всяка работа с подаване на обратно поле (реакция на Ленц) под тази стойност не уврежда магнита. Както всички виждате работни режими при които магнита може да бъде унищожен са невъзможни за постигане при реалната работа на MEG.
Това са според мен местата в които може да се постигне някакъв напредък. Всичко което е отдавна изучено и познато няма смисъл да бъде ровено.
Михаил Кузмов:
https://www.wellpcb.com/blog/pcb-projects/motionless-electromagnetic-generator/ За нещо такова ли става въпрос?
EDM electronics:
Според мен МЕГ няма да работи по следната причина:
Имаме два магнитни кръга през един постоянен магнит, които работят противофазно чрез магнитни винтили /първични намотки/. В първия такт в едната верига ще съвпаднат полюсите на магнита и винтила последователно и в изходната /вторична/ намотка ще се индуцира по-голямо ЕДН от вложеното от винтила /първичната намотка. През това време в противофазния винтил полюсите ще са противоположни, но ще се изхаби енергия за спирането на индукцията от постоянния магнит. Ток във вторичната намотка няма да се индуктира.
През другата фаза нещата се повтарят - обръщат се процесите на винтилите и вторичните.
За да спреш магнитния поток на постоянния магнит трябва да създадеш също толкова голям магнитен поток с електромагнит - ето ти загубата на енергия. Тя компенсира сумирането на магнитната индукция в първия случай, когато ще се сумира енергията от магнитните индукции на постоянния магнит и електромагнита.
Получава се в крайна сметка така, че в първата фаза кяра от индукцията на магнита през едното рамо се компенсира със загубата на енергията на винтила в другото рамо. През втората фаза нещата се повтарят.
Резултата ще е в идеалния случай равен на 1-ца, в реалния по-малък от 1-ца.
Bat_Vanko:
Не съм работил по тази конструкция, но съм размишлявал върху принципа й на работа. И според мен не е така както го описва EDM. Магнита осигурява 66% от насищането на магнитопровода. На практика полето се разделя 33% на ляво и 33% на дясно. Импулса се подава само на едната намотка в единият момент. Да кажем едни 33% магнитно поле от бобината ще обърнат в другата посока тези от постоянният магнит. Така в другата посока ще се сумират цялото поле на магнита (66%) и полето от намотката (33%). Т.е. влагаме 33% получаваме 100 % сумарно. Макар че това поле от 33% няма да може да обърне другото от магнита, но тука се намесват динамичните фактори. Импулсите са много силни и кратки и разчитат на инерционността на домените. Вижда се че тука има силен трансформаторен ефект.
Но както казах това са само размишления, реално съм работил по конструкция на принципа заложен в патента по долу. 8 бр магнитни ключове със слаба връзка към товарните намотки (2 броя). Полето се създава от 2 бр постоянни магнити. Тука магнитната връзка между управляващите намотки и товарните е само 1%. Това е констатирано по два различни начина: промяна на индуктивността в едната намотка при даване на късо на другата. И другият начин е чрез замяна на магнита с желязна вложка и измерване на индукцията в товарната намотка при изменение на управляващият ток.
epwpixieq-1:
Bat_Vanko при положение че ви се занимава ви препоръчвам по основна установка.
Преди 15-тина години си поиграх с този принцип но за съжаление, поне с моите умения, нищо не излезе. Ето опита на един колега от Франция (от преди 24 години), информацията на който ползвах при моите опити. Той твърди че е постигнал успех, с така да се каже класическата схема на MEG: http://jnaudin.free.fr/meg/megv21.htm ,въпреки че лично съм много скептичен към точността на самите замервания, а и оттам изобщо в успеха на експеримента.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия